Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Δημήτρης Σαραβάκος: Ένας Τεράστιος Μικρός

Ο Έλληνας επιθετικός Δημήτρης Σαραβάκος, γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1961, στη Νέα Σμύρνη. Θεωρείται ένας από τους Κορυφαίους Έλληνες Ποδοσφαιριστές Όλων Των Εποχών και ένα από τα Μεγαλύτερα Σύμβολα του Παναθηναϊκού. Πατέρας του ήταν ο διεθνής ποδοσφαιριστής του Πανιώνιου, Θανάσης Σαραβάκος. Υπήρξε ένας εκ των Δημοφιλέστερων και πιο Χαρισματικών ποδοσφαιριστών στην ιστορία του Ελληνικού Ποδοσφαίρου. Διέθετε σπάνια τεχνική κατάρτιση και ποδοσφαιρική ευφυία, με εξαιρετική ικανότητα χειρισμού της μπάλας, μεγάλη έμφαση σε τελικές πάσες, ανάπτυξη και οργάνωση παιχνιδιού, με ξαφνικές ενέργειες και δεινή ικανότητα στο σκοράρισμα. Θεωρείται ως ένας εκ των πιο αποτελεσματικών παικτών σε εκτελέσεις φάουλ και πέναλτι, ενώ διακρίθηκε για την εκπληκτική του ταχύτητα  και τη διεισδυτικότητα, μιας και εντός περιοχής ήταν κίνδυνος-θάνατος!


Θαυμάσιος σουτέρ, υπήρξε συμπαίκτης με τον Χουάν Ραμόν Ρότσα (Juan Ramón Rocha) και τον Βέλιμιρ Ζάετς (Velimir Zajec), στον Παναθηναϊκό του β’ μισού της δεκαετίας του 1980, ευτύχισε να είναι μέλος μιας εκπληκτικής ομάδας, της καλύτερης ίσως στην ιστορία του «τριφυλλιού»! μετά από μια δεκαετία στον Παναθηναϊκό, το 1994, μετακόμισε στην ΑΕΚ, όπου είχε δύο πολύ επιτυχημένες σεζόν. Επέστρεψε και τελείωσε τη καριέρα του στο Παναθηναϊκό το 1997. Είναι ο 4ος Σκόρερ Όλων Των Εποχών με 22 γκολ σε 78 αγώνες για την ελληνική εθνική ομάδα και ήταν ο αρχηγός της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994.


Γιος του παλιού παίκτη της ομάδας του Πανιωνίου, Θανάση Σαραβάκου, ξεκίνησε την καριέρα του από τους Νεοσμυρνιώτες. Η πρώτη του επαγγελματική συμμετοχή, καταγράφηκε σε μία αγωνιστική που οι περισσότερες ομάδες συμμετείχαν στην απεργία του ΠΣΑΠ και παρατάχθηκαν με νεαρούς ποδοσφαιριστές. Στις 26 Δεκεμβρίου του 1977, ο 16χρονος άσος του Πανιωνίου έπαιξε και στα 90 λεπτά της εντός έδρας ισοπαλίας με τον Άρη (2-2), ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής ήταν από τους διακριθέντες. Αυτή ήταν και η μοναδική φορά που αγωνίστηκε τη σεζόν 1977/78. Η επιστροφή του αείμνηστου Πάνου Μάρκοβιτς στις 14 Δεκεμβρίου 1978 σηματοδότησε την καθιέρωση του νεαρού μεσοεπιθετικού, ο οποίος αγωνίστηκε σε 10 ματς της περιόδου 1978/79 (μόλις ένα 90λεπτο κόντρα στο Αιγάλεω), δίπλα σε σπουδαίους αθλητές, σε μια χρονιά που ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού οι "κυανέρυθροι" κατέκτησαν το Κύπελλο Ελλάδας, επικρατώντας με 3-1 της ΑΕΚ, η οποία θεωρείτο το μεγάλο φαβορί της αναμέτρησης.


Την περίοδο 1981/82, είχε την πιο αποδοτική του χρονιά στον Πανιώνιο καθώς σημείωσε 13 γκολ σε 31 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Οι επιδόσεις του τον έκαναν διεθνή με την εθνική Ελλάδος. Την περίοδο 1983/84 ήταν πλέον ένας από τους πιο ικανούς Έλληνες ποδοσφαιριστές και σημείωσε 10 γκολ σε 28 συμμετοχές, στην τελευταία του χρονιά με τον Πανιώνιο. Στις 19 Μαΐου του 1984, ο Πανιώνιος έδωσε αγώνα μπαράζ για την παραμονή του στην Α΄ Εθνική με αντίπαλο τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο αγώνας κρίθηκε στην παράταση, με τον Σαραβάκο να σκοράρει στο 104' και να δίνει το προβάδισμα στο Πανιώνιο που επικράτησε με 2-0. Συνολικά στον Πανιώνιο αγωνίστηκε 7 χρόνια καταγράφοντας 132 συμμετοχές και 35 τέρματα στο πρωτάθλημα.


Αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό, στις 22 Ιουνίου του 1984, με κόστος 60.000.000 δραχμές. Το 1984, ο Παναθηναϊκός είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας και επιχείρησε να ενισχυθεί περαιτέρω έτσι ώστε να αναζητήσει μια ευρωπαϊκή διάκριση. Προχώρησε σε δυο πολύ σημαντικές μεταγραφές αποκτώντας τον Δημήτρη Σαραβάκο και τον Βέλιμιρ Ζάετς (Velimir Zajec), αρχηγό της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας, σε μια κίνηση που είχε κάνει αίσθηση σε όλη την Ευρώπη. Η προσθήκη του τελευταίου σε συνδυασμό με την παρουσία του Χουάν Ραμόν Ρότσα (Juan Ramón Rocha) στον Παναθηναϊκό, κατέστησαν τον κεντρικό άξονα της ομάδας ιδιαίτερα δημιουργικό με συνέπεια να αξιοποιηθούν πλήρως οι επιθετικές αρετές του Δημήτρη Σαραβάκου.


Κατά την πρώτη του χρονιά στον Παναθηναϊκό αναδείχθηκε 2ος σκόρερ στο πρωτάθλημα. Σημείωσε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, στις 23 Σεπτεμβρίου του 1984 απέναντι στον ΟΦΗ. Στις 25 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, σκόραρε για πρώτη φορά εναντίον της ΑΕΚ, στη νίκη με 3-2 και στις 20 Φεβρουαρίου του 1985, σκόραρε το πρώτο γκολ του απέναντι στον Ολυμπιακό, δίνοντας παράλληλα τη νίκη στον αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδας. Στο κύπελλο Πρωταθλητριών η παρουσία του υπήρξε καθοριστική για τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό του θεσμού. Ο Παναθηναϊκός έχοντας προκριθεί απέναντι στη Φέγενορντ αντιμετώπισε τη Λίνφιλντ και στον επαναληπτικό αγώνα βρέθηκε να χάνει στην Ιρλανδία με σκορ 3-0. Με το γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου ξεκίνησε την αντεπίθεση που οδήγησε στην ισοφάριση και την πρόκριση. Στον επόμενο γύρο, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό επιθετικό δίδυμο με τον Θανάση Δημόπουλο, σκόραρε εναντίον της Γκέτεμποργκ στο Ούλεβι δίνοντας τη νίκη στον Παναθηναϊκό. Στον επαναληπτικό αγώνα η Γκέτεμποργκ είχε αποκτήσει σκορ πρόκρισης όμως στο 78ο λεπτό, ισοφάρισε σε 2-2 οδηγώντας την ομάδα του στον ημιτελικό της διοργάνωσης!


Την επόμενη περίοδο 1985/86, αναδείχθηκε 2ος σκόρερ στο πρωτάθλημα και κατέκτησε το νταμπλ στην Ελλάδα. Στο Κύπελλο Ελλάδας, στον ημιτελικό απέναντι στην ΑΕΚ, σημείωσε το γκολ που έδωσε σκορ πρόκρισης! Στον τελικό, σημείωσε 2 γκολ στο επιβλητικό 4-0 επί του Ολυμπιακού, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη σε τελικό αιωνίων αντιπάλων. Στο Κύπελλο UEFA, τα δύο γκολ που σημείωσε εναντίον της Τορίνο, εκτός κι εντός έδρας δεν στάθηκαν αρκετά για την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Την περίοδο 1986/87,  αναδείχθηκε ξανά 2ος σκόρερ στο πρωτάθλημα. Στις 3 Μαΐου του 1987, σημείωσε το πιο γρήγορο του γκολ σε ντέρμπι, στο πρώτο λεπτό του αγώνα με την ΑΕΚ που έληξε 0-3. Για το κύπελλο Πρωταθλητριών, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε κοντά σε μια μεγάλη ανατροπή, όταν απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα, με γκολ δικό του και του Χρήστου Δημόπουλου, βρέθηκε να κερδίζει στον επαναληπτικό αγώνα με 2-0, απέχοντας ένα γκολ από την ισοφάριση του πρώτου αγώνα.


Η περίοδος 1987/88 σημαδεύτηκε από τις αξιόλογες εμφανίσεις του στους αγώνες απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους. Στις 8 Νοεμβρίου του 1987, ο Παναθηναϊκός σημείωσε 4 γκολ σε βάρος του Ολυμπιακού επικρατώντας με 1-4 με σκόρερ και τον Δημήτρη Σαραβάκο. Για το κύπελλο UEFA, σκοράροντας απέναντι στην Οσέρ του Ερίκ Καντονά (Éric Daniel Pierre Cantona), εξασφάλισε την πρόκριση του Παναθηναϊκού στον επαναληπτικό αγώνα της Γαλλίας. Στον επόμενο γύρο, έπαιξε 2 από τους πιο αξιομνημόνευτους αγώνες της καριέρας του απέναντι στη Γιουβέντους. Στις 21 Οκτωβρίου του 1987 με άριστο σουτ εκτός της μεγάλης περιοχής σημείωσε γκολ και έδωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό με 1-0. Στον επαναληπτικό, στις 4 Νοεμβρίου του 1987, άνοιξε και πάλι το σκορ απέναντι στη Γιουβέντους μετά από πάσα του Χρήστου Δημόπουλου, ο οποίος επίσης σκόραρε, δίνοντας την πρόκριση στην ομάδα του. Στον επόμενο γύρο ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να χάνει με 0-5 από τη Χόνβεντ στην Ουγγαρία. Ο Σαραβάκος δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια και μείωσε με 2 γκολ του σε 2-5, με συνέπεια στον επαναληπτικό αγώνα, ο Παναθηναϊκός να νικήσει με 5-1 και να προκριθεί! Στον προημιτελικό του Κυπέλλου UEFA, το γκολ του απέναντι στην Κλαμπ Μπριζ δεν στάθηκε αρκετό για να προκριθεί ο Παναθηναϊκός. Για το Κύπελλο Ελλάδας, σημείωσε 3 γκολ απέναντι στην πρωταθλήτρια Λάρισα και έδωσε την πρόκριση στον Παναθηναϊκό στον τελικό της διοργάνωσης, όπου απέναντι στον Ολυμπιακό το δίδυμο Σαραβάκου - Χρήστου Δημόπουλου υπήρξε και πάλι επιτυχημένο καθώς με 2 γκολ τους ο Παναθηναϊκός διεκδίκησε τον τίτλο στα πέναλτι, όπου επιβλήθηκε με 4-3.


Πριν ξεκινήσει η επόμενη περίοδος 1988/89, τον Ιούνιο του 1988, ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Κοσκωτάς, προσέφερε στον Σαραβάκο το "εξωπραγματικό" ποσό για τα ελληνικά δεδομένα των 600.000.000 δραχμών, όμως δεν κατάφερε να ντύσει τον αθλητή στα ερυθρόλευκα! Στο τέλος της περιόδου, αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό σημειώνοντας γκολ και στον τελικό επί του Πανιωνίου. Την περίοδο 1989/90, ο Παναθηναϊκός προχώρησε στην απόκτηση του Κριστόφ Βαζέχα (Krzysztof Warzycha) ο οποίος έδεσε άψογα με τον Σαραβάκο και οι δυο τους οδήγησαν τον σύλλογο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Στις 25 Φεβρουαρίου του 1990, αγωνίστηκε για 3η φορά στην καριέρα του σε αγώνα που ο Παναθηναϊκός σημείωσε 4 γκολ επί του Ολυμπιακού, όταν επικράτησε με 3-4 μέσα στο στάδιο Καραϊσκάκη με τον ίδιο αρχηγό. Στον ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδας, σημείωσε χατ τρικ απέναντι στον Ολυμπιακό όμως το τελικό σκορ 3-3 δεν ήταν αρκετό να ανατρέψει το 2-1 του πρώτου αγώνα. Στο κύπελλο Κυπελλούχων, σημείωσε ένα γκολ στη νίκη του Παναθηναϊκού με 3-2 επί της Σουόνσι, όμως στον επαναληπτικό χρειάστηκε να σκοράρει δύο φορές για να ισοφαρίσει σε 3-3 και να δώσει την πρόκριση στην ομάδα του.


Την περίοδο 1990/91, μαζί με τον Βαζέχα, συνέθεσαν την κορυφαία επιθετική δυάδα του πρωταθλήματος καθώς ο Σαραβάκος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Ελληνικού πρωταθλήματος με 23 γκολ και ο Βαζέχα δεύτερος με 18 γκολ! Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε ένα ακόμη νταμπλ τερματίζοντας πρώτος με 8 βαθμούς διαφορά στο πρωτάθλημα ενώ στέφθηκε και κυπελλούχος Ελλάδας με 10 γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου. Η επόμενη περίοδος 1991/92 ήταν η πιο παραγωγική σε γκολ στο πρωτάθλημα για τον Δημήτρη Σαραβάκο ο οποίος σημείωσε 24 γκολ και αναδείχθηκε 2ος σκόρερ. Στις 26 Ιανουαρίου του 1992, ο Παναθηναϊκός με τους Σαραβάκο και Βαζέχα να σημειώνουν γκολ, επικράτησε με 3-0 επί του Ολυμπιακού. Στις 9 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς, με 2 γκολ του Σαραβάκου μέσα σε 2 λεπτά ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε με 2-0 επί της ΑΕΚ η οποία, ωστόσο στέφθηκε πρωταθλήτρια. Στο κύπελλο Ελλάδας, στον προημιτελικό, το γκολ του Σαραβάκου έδινε σκορ πρόκρισης στον Παναθηναϊκό επί του Ολυμπιακού έως το 90ο λεπτό, όταν ο Όλεγκ Προτάσοφ (Oleh Valeriyovych Protasov) ισοφάρισε σε 1-1 και έδωσε την πρόκριση στους ερυθρόλευκους με τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ, καθώς ο πρώτος αγώνας είχε λήξει 0-0.


Στην Ευρώπη, οδήγησε τον Παναθηναϊκό στους ομίλους της πρώτης διοργάνωσης του Τσάμπιονς Λιγκ. Στους προκριματικούς αγώνες εναντίον της Γκέτεμποργκ, σημείωσε 3 από τα 4 γκολ του Παναθηναϊκού. Ο πρώτος αγώνας έληξε υπέρ του Παναθηναϊκού με 2-0 με τον Σαραβάκο να ανοίγει το σκορ. Στη ρεβάνς, η Γκέτεμποργκ βρέθηκε να προηγείται με 2-0 ισοφαρίζοντας το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα, όμως με 2 γκολ ο Σαραβάκος ισοφάρισε σε 2-2 και οδήγησε τον Παναθηναϊκό στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Σημαντική στιγμή υπήρξε για αυτόν η συμμετοχή του στη Μικτή Κόσμου μαζί με τον Στράτο Αποστολάκη, το 1992 σε αγώνα της για διαμαρτυρία λόγω της εισβολής στο Κουβέιτ. Την περίοδο 1992/93, αναδείχθηκε κυπελλούχος Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό ενώ συμμετείχε στους ευρωπαϊκούς αγώνες στους οποίος ο Παναθηναϊκός σημείωσε ρεκόρ τερμάτων τόσο σε έναν αγώνα όσο και στο σύνολο της διπλής αναμέτρησης με την Ελεκτροπούτερε με 10 γκολ στις 2 νίκες του 0-6 και 4-0, με τον ίδιο να σημειώνει το ένα από αυτά.


Την περίοδο 1993/94, σημείωσε 15 γκολ σε 25 συμμετοχές και ήταν 2ος σκόρερ του Παναθηναϊκού πίσω από τον Βαζέχα, που με 24 γκολ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, ενώ κατέκτησε για 6η φορά στην καριέρα του με τον Παναθηναϊκό το Κύπελλο Ελλάδας. Στις 2 Νοεμβρίου του 1993, αγωνίστηκε για τελευταία φορά στην καριέρα του με τον Παναθηναϊκό, σε αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης, στην εκτός έδρας νίκη απέναντι στη Μπάγερ Λεβερκούζεν με 2-1, ανοίγοντας το σκορ στο 6ο λεπτό. Τα 10 χρόνια παρουσίας του στον Παναθηναϊκό, στιγμάτισαν γενιές φιλάθλων και μέχρι σήμερα, ο Δημήτρης Σαραβάκος παραμένει ως ένα από τα Μεγαλύτερα Σύμβολα στην ιστορία του συλλόγου.


Το συμβόλαιό του δεν ανανεώθηκε και το καλοκαίρι του 1994, έφυγε από τον Παναθηναϊκό, σε ηλικία 33 ετών, με προορισμό την ΑΕΚ. Στις 10 Αυγούστου του 1994, αγωνίστηκε στον πρώτο του επίσημο αγώνα με την ΑΕΚ ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο αξιομνημόνευτους με τη φανέλα της. Η ΑΕΚ αγωνίστηκε απέναντι στους Ρέιντζερς της Γλασκώβης διεκδικώντας την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ο Δημήτρης Σαραβάκος με 2 γκολ στον πρώτο αγώνα έδωσε τη νίκη με 2-0 και ουσιαστικά την πρόκριση στην ΑΕΚ που επικράτησε και στον επαναληπτικό. Η παρουσία του στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν εξίσου ικανοποιητική καθώς αναδείχθηκε 2ος σκόρερ της διοργάνωσης με 21 γκολ. Την 1η  Απριλίου του 1995 σκόραρε για τελευταία φορά στην καριέρα του σε ντέρμπι όταν άνοιξε το σκορ στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό.Την επόμενη περίοδο 1995/96 αγωνίστηκε με την ΑΕΚ 17 φορές και σημείωσε 2 γκολ. Αναδείχθηκε επίσης κυπελλούχος Ελλάδας για 8η φορά στην καριέρα του. Στο τέλος της χρονιάς η ΑΕΚ σεβόμενη την προσφορά του τον αποδέσμευσε λύνοντας το συμβόλαιό του κοινή συναινέσει. Την περίοδο 1997/98, μετά από ένα έτος απουσίας από τους αγωνιστικούς χώρους, επέστρεψε στον Παναθηναϊκό για να κλείσει την καριέρα του φορώντας τη φανέλα του. Αγωνίστηκε σε 2 αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος. 




Αγωνίστηκε στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1983 στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου, όπου στις 11 Σεπτεμβρίου, σκόραρε το δεύτερο γκολ της ομάδας στη νίκη με 2-1 επί της Λιβύης. Το 1983 συμμετείχε σε 4 αγώνες με την ολυμπιακή εθνική ομάδα. Έκανε το διεθνές ντεμπούτο του, την 1η Δεκεμβρίου του 1982, σε μια ήττα 1-3 από την Ελβετία. Υπήρξε βασικότατο στέλεχος της εθνικής Ελλάδας, με την οποία αγωνίστηκε από το 1982 έως το 1994. Στις 10 Οκτωβρίου του 1991, κατάφερε να σκοράρει πέντε γκολ σε έναν αγώνα εναντίον της Αιγύπτου, που έληξε 6-1. Είναι ο 4ος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Ελλάδος με 22 γκολ σε 78 συμμετοχές. Συμμετείχε στην ομάδα που διεκδίκησε την πρόκριση για το Euro του 1988 και συνέβαλε στη μεγάλη επιτυχία της πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αμερικής το 1994. Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1994 έπαιξε το τελευταίο του διεθνές παιχνίδι, για τα προκριματικά του Euro του 1996 εναντίον των Νήσων Φερόε, σκοράροντας ένα γκολ στη νίκη με 5-1.Το 1987 και το 1991, ήταν μεταξύ των Κορυφαίων 30 Ευρωπαίων ποδοσφαιριστών για τον διαγωνισμό της Χρυσής Μπάλας.


Μετά την αποχώρησή του από τα γήπεδα ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο 5Χ5 στην άμμο, παράλληλα με επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ αρθρογραφούσε σε αθλητικές εφημερίδες. Το 2013 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό ως Συντονιστής Ποδοσφαίρου (Στρατηγικός Σύμβουλος, μια θέση που δημιουργήθηκε ειδικά γι’ αυτόν).






PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Εφηβική καριέρα

  • ·         1976/77: Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης

Επαγγελματική καριέρα

  • ·         1977-1984: Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης, 132 (35)
  • ·         1984-1994: Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος, 252 (125)
  • ·         1994-1996: Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως (ΑΕΚ), 47 (21)
  • ·         1997/98: Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος, 2 (0)

Σύνολο καριέρας: 433 (181)

Διεθνής

  • ·         1982-1994: Ελλάδα, 78 (22)

Τίτλοι

Με τον Πανιώνιο
  • ·         Κύπελλο Ελλάδος: 1978/79

Με τον Παναθηναϊκό
  • ·         Πρωτάθλημα Ελλάδος: 3 (1985/86, 1989/90, 1990/91)
  • ·         Κύπελλο Ελλάδος: 6 (1985/86, 1987/88, 1988/89, 1990/91, 1992/93, 1993/94)
  • ·         Σούπερ Καπ Ελλάδος: 3 (1988, 1993, 1994)

Με την ΑΕΚ
  • ·         Κύπελλο Ελλάδος: 1995/96

Προσωπικές Διακρίσεις

  • ·         Πρώτος σκόρερ κυπέλλου UEFA: 1988
  • ·         Πρώτος σκόρερ Ελληνικού Πρωταθλήματος Ά Εθνικής: 1991



Η παραπομπή στο contra.gr