Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Αρακέν Ντεμέλο

Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός Αρακέν Ντεμέλο (Edemil Araquem José de Melo), γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου του 1944, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Έχοντας ξεκινήσει από τα τμήματα υποδομής της Βάσκο ντα Γκάμα, έπαιξε για την Ντανούμπιο και ήταν ο Κορυφαίος Σκόρερ στην Ουρουγουάη κατά τη διάρκεια της σεζόν του 1966. Συνέχισε στην αργεντίνικη Χουρακάν από το 1968 και το 1972 αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό. Αποτέλεσε τον πρώτο Βραζιλιάνο που φόρεσε την φανέλα των «πρασίνων» και παραμένει έως σήμερα, ο Βραζιλιάνος με τα περισσότερα γκολ στο σύλλογο. Παράλληλα, ήταν και ο πρώτος ξένος αθλητής που υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα του ΠΑΟ. Σημείωσε 19 γκολ σε 37 αγώνες με τον Παναθηναϊκό, συνθέτοντας μια εξαιρετική τριπλέτα μαζί με τον Χουάν Ραμόν Βερόν (Juan Ramón Verón) και τον Αντώνη Αντωνιάδη. Το 1974 έπαιξε για τον Ατρόμητο. Αφού αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ίδρυσε σχολή ποδοσφαίρου στη Βραζιλία.


Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στα τμήματα υποδομής της Βάσκο ντα Γκάμα, στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Έμεινε ελάχιστα στη πατρίδα του, αφού το 1964 και για μια τριετία, έως το 1967, βρέθηκε στο Μοντεβιδέο, για λογαριασμό της Ντανούμπιο με την οποία το 1966 αναδείχθηκε Πρώτος Σκόρερ στο πρωτάθλημα της Ουρουγουάης, ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της που κερδίζει αυτόν το τίτλο. Ακολούθησαν τέσσερα χρόνια, από το 1968 έως το 1972, στη Χουρακάν της Αργεντινής, με την οποία έκανε το ντεμπούτο του στις 10 Μαρτίου του 1968, σε μια ισοπαλία 0-0 με την Αρχεντίνος Τζούνιορς. Στις 25 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς, σημείωσε το πρώτο του γκολ για το σύλλογο, εναντίον της Χιμνάσια. Την πρώτη του σεζόν στην ομάδα, σκόραρε 10 γκολ, τη 2η Υψηλότερη επίδοση στο πρωτάθλημα. Πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις, σημειώνοντας παράλληλα και ικανοποιητικό αριθμό τερμάτων, αφού πέτυχε 19 γκολ σε 59 συμμετοχές που αναλύονται σε 36 παιχνίδια με 8 γκολ στο πρωτάθλημα Μετροπολιτάνο και 21 παιχνίδια με 11 γκολ στο πρωτάθλημα Νασιονάλ, συν έναν αγώνα στο Κύπελλο Αργεντινής και ένα ματς στο τουρνουά ανακατάταξης του πρωταθλήματος. Στις 2 Νοεμβρίου του 1969, σκόραρε το τελευταίο γκολ για τον σύλλογο, εναντίον της Κίλμες και στις 14 Ιουνίου του 1970 έπαιξε τον τελευταίο αγώνα του για τη Χουρακάν εναντίον της Χιμνάσια Λα Πλάτα.


 Πριν από την έναρξη της περιόδου 1972/73, η ομάδα του Παναθηναϊκού προχώρησε σε σπουδαίες μεταγραφές όπως αυτή του Χουάν Ραμόν Βερόν προκειμένου να ξαναπρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη. Οι άνθρωποι της ομάδας, έμαθαν ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα, με τις τρομερές επιτυχίες στις μεταγραφές των ομογενών-Αργεντίνων τότε, είχε... βάλει στο μάτι τον Βραζιλιάνο Αρακέν Ντεμέλο. Στις 23 Μαΐου του 1972, με την οικονομική συνδρομή του Παύλου Γιαννακόπουλου, οι «πράσινοι» πλειοδότησαν, προσφέροντας 2,1 εκατομμύρια δραχμές στη Xουρακάν και τον απέκτησαν. Υπήρχε όμως κι ένα επιπλέον πρόβλημα. Ο Ντεμέλο ήταν μαύρος και Βραζιλιάνος. Έπρεπε να βρεθούν κάποιες ελληνικές ρίζες αφού μόνο Έλληνες επιτρεπόταν να παίζουν στο πρωτάθλημα. Ο Ντεμέλο λοιπόν έγινε... Δέμελος κι εμφανίστηκε ως Έλληνας στο κοινό. Τα ανέκδοτα άρχισαν να παίρνουν και να δίνουν, αλλά... κόπηκαν «μαχαίρι» μόλις άρχισε να κλωτσά το τόπι! Μαζί με τον Βερόν και τον Αντώνη Αντωνιάδη αποτέλεσαν φόβητρο για κάθε αντίπαλη άμυνα. Μια μέρα αργότερα την υπογραφή του συμβολαίου του, εντυπωσίασε με την παρουσία του σε φιλικό αγώνα απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και σύντομα απέκτησε το παρατσούκλι «Ο Μάγος»! Στις 21 Ιουνίου του 1972, πρωταγωνίστησε σε μεγάλης έκτασης συμπλοκή ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού και του ΠΑΣ Γιάννινα, σε φιλικό (;) αγώνα που έγινε στη Λεωφόρο.


Έκανε το ντεμπούτο του στο ελληνικό πρωτάθλημα, στις 17 Σεπτεμβρίου του 1972, στη νίκη του ΠΑΟ με 6-3 απέναντι στη Ολυμπιακό Βόλου, σημειώνοντας 2 γκολ. Στις 27 Σεπτεμβρίου, σκόραρε το πρώτο του γκολ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, απέναντι στην ΤΣ.Σ.ΚΑ. Σόφιας, όμως ο αγώνας οδηγήθηκε σε επανάληψη καθώς ο διαιτητής λανθασμένα αποφάσισε ότι η ΤΣ.Σ.ΚΑ. είχε προκριθεί πριν να ολοκληρωθεί η διαδικασία των πέναλτι. Στις 14 Ιανουαρίου του 1973, πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης, σε φιλικό αγώνα που έδωσε ο Παναθηναϊκός με τη Ρεάλ Μαδρίτης, στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, με τελικό σκορ 1-1.Την πρώτη του χρονιά σε 18 εμφανίσεις σκόραρε 11 φορές και ήταν ο 3ος σκόρερ του Παναθηναϊκού, πίσω από τον Αντώνη Αντωνιάδη και Χουάν Ραμόν Βερόν. Στις 11 Μαρτίου του 1973, το ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στο Στάδιο Καραϊσκάκη θα έδινε προβάδισμα για τον τίτλο, αφού ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ ήταν στην πρώτη θέση με 56 βαθμούς. Με το σκορ του αγώνα στο 2-2, ο διαιτητής αρνήθηκε να δώσει πέναλτι στο Ντεμέλο μετά από ανατροπή του από τους Μίλτον Βιέρα (Milton Viera Rivero) και Τάκη Συνετόπουλο, με συνέπεια να προκύψουν επεισόδια, όταν αργότερα προηγήθηκε ο Ολυμπιακός, που είχαν ως αποτέλεσμα τη βαριά τιμωρία του Παναθηναϊκού και την απώλεια κάθε ελπίδας την κατάκτηση του τίτλου.


Τη δεύτερη του χρονιά με τον Παναθηναϊκό σκόραρε 8 γκολ σε 19 συμμετοχές. Λίγο πριν από την έναρξη της περιόδου, ο Παναθηναϊκός επικράτησε σε διεθνή φιλικό αγώνα επί της Ρόμα με 3-0, με τον Ντεμέλο να σημειώνει γκολ. Όλα έδειχναν πως θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα Ελλάδας. Στις 3 Οκτωβρίου του 1973, έδωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό με 0-1 επί της ΟΦΚ Μπεόγκραντ στο Βελιγράδι για το Κύπελλο UEFA. Σημείωσε επίσης γκολ στο 90ο λεπτό του ντέρμπι με την ΑΕΚ, τέρμα που έδωσε τη νίκη στους «τριφυλλοφόρους». Ο Παναθηναϊκός είχε μια αξιόλογη πορεία έως τη 22η αγωνιστική του ελληνικού πρωταθλήματος, στη συνέχεια όμως, η ομάδα δεν μπόρεσε να διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό, με αποτέλεσμα να κατακτήσει τη 2η θέση. 


Με την αποχώρηση του Φέρεντς Πούσκας (Ferenc Purczeld Bíró Puskás) από την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, στην αρχή της περιόδου 1974/75 και την έλευση του Στέφαν Μπόμπεκ (Stjepan Bobek) υπήρξε πλάνο ανανέωσης και ο Ντεμέλο όπως και ο Βερόν δεν παρέμειναν στην ομάδα. Ο Άρακεν Ντεμέλο αγωνίστηκε για δύο χρόνια στον Παναθηναϊκό, έχοντας 37 συμμετοχές και πετυχαίνοντας 19 γκολ. Την περίοδο 1975/76 αγωνίστηκε στον Ατρόμητο Περιστερίου, με τον οποίο αγωνίστηκε σε 12 αγώνες σκοράροντας 2 φορές. Τη πρώτη, στη νίκη επί της Καστοριάς με 1-0 στο Περιστέρι και τη δεύτερη εκτός έδρας, στην ισοπαλία 1-1, με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Σκόραρε και στον γυναικείο πληθυσμό, έχοντας πολλές κατακτήσεις και έμεινε στην Ελλάδα για ένα ακόμα χρόνο. Επέστρεψε στη Νότια Αμερική, στο Καράκας της Βενεζουέλας και άνοιξε σχολή ποδοσφαίρου μαζί με τον αδελφό του Αρνούτ (Arnout de Melo), επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και αυτός με καριέρα στη Ντεπορτίβο Ιτάλια, στη Βενεζουέλα.


Ο Αρακέν Ντεμέλο, βρέθηκε απαγχονισμένος στο διαμέρισμα όπου ζούσε, στο Καράκας της Βενεζουέλας, στις 19 Οκτωβρίου του 2001, στα 57 του χρόνια. Δεν φαινόταν να αντιμετώπιζε κάποιου είδους ψυχολογικά προβλήματα, ενώ προετοίμαζε το δεύτερο γάμο του αλλά και μια νέα επιχείρησή του. Άλλοι μίλησαν για αισθηματικούς κι άλλοι για οικονομικούς λόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετώπιζε κάποια οικονομικά προβλήματα.

PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Εφηβική καριέρα

  • ·         Club de Regatas Vasco da Gama

 Επαγγελματική καριέρα

  • ·         1964-1967: Danubio Fútbol Club, ?? (12)
  • ·         1967-1972: Club Atlético Huracán, 59 (19)
  • ·         1972–1974: Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος, 37 (19)
  • ·         1974–1976: Αθλητικός και Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Αθηνών «Ατρόμητος», 12 (2)

Τίτλοι

Προσωπικές Διακρίσεις


  • ·         Πρώτος Σκόρερ Πρωταθλήματος Ουρουγουάης: 1966 (12 γκολ)