Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Ιγκόρ Βράμπλιτς

Ο Καναδός, σλοβάκικης καταγωγής κεντρικός επιθετικός, Ιγκόρ Βράμπλιτς (Igor Vrablic), γεννήθηκε στις 19 Ιουλίου του 1965, στη Μπρατισλάβα, τη πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Έπαιξε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βέλγιο και την Ελλάδα για τους Ερθκουέικς, τη Σερεσιέν και τον Ολυμπιακό αντίστοιχα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, θεωρήθηκε από τα καυτά ονόματα για το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986. Ο ίδιος, αλλά και η εθνική ομάδα του Καναδά δεν έκαναν απολύτως τίποτε στο Μουντιάλ και τον Δεκέμβριο τον απέκτησε ο Ολυμπιακός! Απλά …δεν έκανε και αποχώρησε κακήν-κακώς από τη χώρα μας. Δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις και μοιραία προστέθηκε στη μεγάλη λίστα των παικτών που απογοήτευσαν! Κέρδισε 35 διεθνείς συμμετοχές για τον Καναδά, εκπροσωπώντας τον στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986.


Μεγάλωσε στον Καναδά και πήρε την Καναδική υπηκοότητα. Το 1982, ο 17χρονος Βράμπλιτς εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη ποδοσφαιρική σκηνή του Καναδά, όταν επελέγη από τους Τορόντο Μπλίζαρντ στη 13η θέση του draft για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Βορειοαμερικάνικης Λίγκας (NASL). Δεν υπέγραψε ποτέ στους Μπλίζαρντ, αλλά συνέχισε να παίζει σε μια ομάδα με το όνομα Μπέογκραντ, που αγωνιζόταν στις χαμηλότερες κατηγορίες του Καναδέζικου ποδοσφαίρου. Σε ηλικία 20 ετών και με ύψος 1,88 μ., ξεχώριζε σαν τη μύγα μες στο γάλα στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες του Καναδά, όπου και τον ανακάλυψαν τα "τσακάλια" των Σαν Χοσέ Ερθκουέικς (για μια μικρή περίοδο ονομάζοντας Γκόλντεν Μπέι Ερθκουέικς), από την Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Βράμπλιτς αγωνίστηκε τη σεζόν 1984/85 εκεί, έχοντας 11 συμμετοχές και 4 γκολ.


Τα κατορθώματα του προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της Βέλγικης R.F.C. Σερεσιέν, που τότε έπαιζε στην Α’ κατηγορία του Βελγίου και τον έπεισαν να κάνει το βήμα στην Ευρώπη. Τη σεζόν 1985/86, ήταν ένας απ' τους ελάχιστους Καναδούς ποδοσφαιριστές που αγωνιζόταν εκτός της χώρας, τη σεζόν μάλιστα που θα γινόταν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 στο Μεξικό. Με τα χρώματα των Βέλγων είχε 14 συμμετοχές και 3 γκολ και τον Δεκέμβριο του 1986, με εισήγηση του Αλκέτα Παναγούλια, ήρθε στον Ολυμπιακό!  Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν μεν το πρωτάθλημα εκείνη τη σεζόν, αλλά ο Βράμπλιτς ήταν κυριολεκτικά ανύπαρκτος, κάνοντας μόλις 7 συμμετοχές και σημειώνοντας το μοναδικό του γκολ, στις 29 Μαρτίου του 1987, στην ήττα με 1-4 απ' τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, με πλασέ από τη μικρή περιοχή. Φυσικά το καλοκαίρι απομακρύνθηκε από τους Πειραιώτες, καθώς σε καμιά περίπτωση δε μπορούσε να θεωρηθεί πρωτοκλασάτη λύση.


Με την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη, το Νοέμβριο του 1987, μαζί με άλλους τρείς παίκτες, τον Ντέϊβιντ Νόρμαν, τον Έκτορ Μαρινάρο και τον Κρις Κουέντεν, κατηγορήθηκαν για χρηματισμό και συμμετοχή σε κάποια παιχνίδια που είχαν "στηθεί" για το στοίχημα και προήλθαν μετά από δεκάμηνη έρευνα!  Στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου του 1986, δύο μήνες μετά το Μουντιάλ του Μεξικό, ο Καναδάς συμμετείχε στο τουρνουά «Merlion Cup» που γινόταν στη Σιγκαπούρη. Τα στοιχήματα για συμμετοχή του Καναδά στον τελικό αυτού του τουρνουά ήταν αρκετά υψηλά και ο Καναδάς πήγε περίπατο μέχρι τα ημιτελικά, όπου όμως έχασε με 2-0 από τη Βόρεια Κορέα. Το πόρισμα έλεγε πως οι 4 Καναδοί ποδοσφαιριστές πήραν περίπου 100.000 δολάρια για να έχουν μειωμένη απόδοση σε ορισμένα παιχνίδια. Δύο bookmakers στη Σιγκαπούρη συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν για δύο χρόνια.


Οι Βράμπλιτς - Νόρμαν και Μαρινάρο κατηγορήθηκαν επίσης πως έφεραν χρήματα από παράνομη δραστηριότητα στη χώρα. Οι κατηγορίες εναντίον των ποδοσφαιριστών καταρρίφθηκαν στην προκαταρκτική διαδικασία στην Οτάβα, καθώς ο δικαστής απεφάνθη πως δε μπορεί να σταθεί κατηγορία σε Καναδικό δικαστήριο απ' τη στιγμή που οι δωροδοκίες έγιναν εκτός της χώρας. Ο Βράμπλιτς, παρόλο που σκόραρε 4 γκολ στο τουρνουά, βρέθηκε κατηγορούμενος και παρά το γεγονός πως το δικαστήριο απεφάνθη την απαλλαγή του, η κατηγορία συνέχισε να τον κυνηγά. Οι τέσσερις παίκτες τιμωρήθηκαν με ένα χρόνο αποκλεισμό απ' όλες τις διοργανώσεις και φυσικά δεν ξανακλήθηκαν ποτέ στην εθνική ομάδα του Καναδά. Σ' αυτό το σημείο τερματίστηκε ουσιαστικά και η ποδοσφαιρική καριέρα του Ιγκόρ Βράμπλιτς. Μάλιστα, το 1989 ο διεθνής ποδοσφαιριστής Πολ Τζέϊμς βγήκε "στον αέρα" και επιβεβαίωσε την ιστορία. Είπε επίσης ότι και ο ίδιος πήρε χρήματα, αλλά τα επέστρεψε και ειδοποίησε τον αρχηγό των Καναδών Μπρούς Γουΐλσον για το συμβάν.


Για την εθνική ομάδα του Καναδά, έκανε το ντεμπούτο του στις 28 Μαρτίου του 1984, σε μια φιλική νίκη 1-0 επί της Αϊτής. Σκόραρε το πρώτο γκολ, στις 10 Μαρτίου του 1985, στη φιλική νίκη με 2-1 επί του Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Στη διετία 1984-1986 είχε 35 συμμετοχές και 12 γκολ, τα 3 εξ αυτών στα προκριματικά του Μουντιάλ. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες, όπου ο Καναδάς έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, χάνοντας από τη Βραζιλία με 1-2 στα πέναλτι. Έγινε λαϊκός ήρωας στον Καναδά, όταν για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 στο Μέξικο, σκόραρε το νικητήριο γκολ, στη νίκη του Καναδά με 2-1 επί της Ονδούρας, της άλλης διεκδικήτριας του εισιτηρίου! Στο τέλος του αγώνα, ο κόσμος μπήκε στο γήπεδο και τον σήκωσε στα χέρια, ενώ οι εφημερίδες έγραψαν για την πιο ένδοξη ποδοσφαιρική στιγμή του Καναδά. Στα τελικά της διοργάνωσης, ο Βράμπλιτς δεν κατάφερε να σκοράρει ενώ και η εθνική ομάδα του Καναδά δεν κατάφερε τίποτα, δεχόμενη 5 γκολ συνολικά, από τη Γαλλία (0-1), την Ουγγαρία (0-2) και τη Σοβιετική Ένωση (0-2) στους ομίλους.

Όταν εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο έγινε ατζέντης σε... ιπποδρομίες. Στις 12 Ιουνίου του 2007 συνελήφθη για συμμετοχή σε διακίνηση ναρκωτικών στα σύνορα Η.Π.Α. - Καναδά. Το Μάϊο του 2008 οι κατηγορίες αποσύρθηκαν και αφέθηκε ελεύθερος!


PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

 Επαγγελματική καριέρα

  • ·         1983/84: Golden Bay Earthquakes (ποδόσφαιρο σάλας), 8 (2)
  • ·         1984: Golden Bay Earthquakes, 11 (4)
  • ·         1985/86: Royal Football Club Seraing, 14 (3)
  • ·         1986/87: Oλυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς, 7 (1)

 Διεθνής

  • ·         1984–1986: Καναδάς, 35 (12)