Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Μπλένταρ Κόλα

Ο Αλβανός  κεντρικός μέσος Μπλένταρ Κόλα (Bledar Kola), γεννήθηκε τη 1η Αυγούστου του 1972, στην επαρχία Μιντρίτε, στο κέντρο της βόρειας Αλβανίας, αλλά μεγάλωσε λίγα χιλιόμετρα δυτικά της, στη Λέζα, τον αρχαιοελληνικό Λισσό.  Έχοντας ξεκινήσει από την Μπεσελίντζα της Λέζα και ύστερα από μια χρονιά στην Παρτιζάνι Τιράνων, ήλθε στην Ελλάδα, όπου πέρασε το μεγαλύτερο και καλύτερο μέρος της καριέρας του, παίζοντας σε διάφορες ομάδες της ελληνικής Super League, συμπεριλαμβανομένων του Απόλλωνα Σμύρνης, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Υπήρξε ένας πολύτιμος εργάτης για όλες τις ομάδες που αγωνίστηκε ως επαγγελματίας! Ήταν αριστεροπόδαρος, αλλά μπορούσε να καλύψει όλες τις θέσεις στο κέντρο. Διέθετε δυναμισμό, καθαρό μυαλό και διάθεση, ενώ ενίοτε σκοράριζε κιόλας! Έκανε 39 διεθνείς συμμετοχές με την αλβανική εθνική ομάδα και σημείωσε 6 γκολ.


Ξεκίνησε την καριέρα του το 1988 στην Μπεσελίντζα της Λέζα στη πατρίδα του και έκανε μια χρονιά στην Παρτιζάνι Τιράνων που τον βοήθησε να αναδειχθεί. Έπειτα από ένα πέρασμα από την Ελμπασάνι, ήρθε στην Ελλάδα το 1991 για λογαριασμό του Παναργειακού, ο οποίος τότε αγωνιζόταν στη Β' Εθνική. Έμεινε εκεί μέχρι το 1994, όταν και ο αείμνηστος Γιάννης Παθιακάκης τον πήρε στον Απόλλωνα Αθηνών. Καθιερώθηκε από την πρώτη του χρονιά, κάνοντας 32 εμφανίσεις και πετυχαίνοντας 4 γκολ. Με τη φανέλα του διέπρεψε, ενώ πέρασε και στην ιστορία σκοράροντας τα 2 μοναδικά, ως σήμερα, ευρωπαϊκά γκολ του, στους αγώνες κόντρα στη σλοβένικη Ολύμπια Λιουμπλιάνας (1-0, 1-3) για το Κύπελλο UEFA της σεζόν 1995/96! Ακόμη, συμμετείχε και στον τελικό του Κυπέλλου του 1996 με τον Απόλλωνα, στην ήττα με 1-7 από την  ΑΕΚ!  Μετά από μία ακόμα «γεμάτη» χρονιά στην «Ελαφρά Ταξιαρχία» με 6 τέρματα, έρχεται την σεζόν 1996/97 η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό.


Το καλοκαίρι εκείνο το «τριφύλλι» διεκδικούσε 3 ποδοσφαιριστές-ονόματα από την εγχώρια αγορά με μεγάλα περιθώρια εξέλιξης. Τον Νίκο Λυμπερόπουλο, τον Στέλιο Γιαννακόπουλο και τον Γιώργο Νασσιόπουλο. Τελικά, ο Stelios του ξέφυγε! Την ίδια περίοδο ο Σπύρος Μαραγκός ετοιμαζόταν, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, να φύγει για την Γκρασχόπερς και ο 24χρονος Μπλένταρ Κόλα προοριζόταν για αντικαταστάτης του. Ο Κόλα «έκλεινε» από τα μέσα Ιουνίου, ασχέτως με την πορεία του Μαραγκού, με τον Παναθηναϊκό να περιμένει από τον Κώστα Αλαμάνο να πουλήσει πρώτα τον Ντέμη Νικολαϊδη, η μεταγραφή του οποίου θα καθόριζε τα ανταλλάγματα που θα ζητούσε από τους «πράσινους» για τον αριστεροπόδαρο Αλβανό μέσο.


Η απάντησή του, ωστόσο, καθυστερούσε, την ώρα που ο Παναθηναϊκός καιγόταν! Στο μεταξύ, η ΕΠΟ προχωρούσε σε αύξηση των ξένων για τις ομάδες στην Α' Εθνικής και τα ρεπορτάζ ήθελαν τον Κόλα να πηγαίνει στην Παιανία μαζί με τον Πολωνό Μάρτσιν Μίετσελ (Marcin Mięciel)! Τελικά, την 1η Ιουλίου βγαίνει προς τα έξω ότι μένουν μόνο οι ανακοινώσεις και ο Κόλα παρουσιάζεται μετά από λίγες μέρες μαζί με Νασιόπουλο και Λυμπερόπουλο μπροστά σε 3.000 κόσμο, με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη να δηλώνει ότι θα... βάλει φυλακή το Πρωτάθλημα εφ' όρου ζωής στην Παιανία! Στον Παναθηναϊκό έπαιξε συνολικά 4.5 χρονιές. Την πρώτη περίοδο έκανε 25 αγώνες στο Πρωτάθλημα και 2 στο Κύπελλο, χωρίς να πετύχει γκολ. Το 1997/98 σημείωσε δύο τέρματα σε 23 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα και την επόμενη περίοδο ένα τέρμα σε 25 συμμετοχές. Η πιο παραγωγική του χρονιά ήταν το 1999-2000. όταν το Φεβρουάριο του 2000 είχε κρίνει με δικό του γκολ στο 90ο λεπτό το ντέρμπι με την ΑΕΚ, ενώ είχε σκοράρει στο τέλος και στο 3-4 με τον ΟΦΗ, όπως και στο 3-0 με τον Άρη. Συνολικά πέτυχε 7 τέρματα εκείνη την περίοδο, που ο Παναθηναϊκός με τον αείμνηστο Γιάνννη Κυράστα στον πάγκο παίζει την καλύτερη μπάλα στο πρωτάθλημα, αλλά δεν παίρνει τον τίτλο.


Ο Άγγελος Αναστασιάδης που αναλαμβάνει την ομάδα το καλοκαίρι δεν δείχνει να υπολογίζει και τόσο τον Κόλα, που κάνει 7 εμφανίσεις και τον Ιανουάριο αποχωρεί για την ΑΕΚ, η οποία βρισκόταν σε μια δύσκολη περίοδο. Συν τοις άλλοις, έπρεπε να αδειάσει θέση ξένου, αφού οι «πράσινοι» συμφωνούσαν με τον ταλαντούχο Ντέρεκ Μπόατενγκ (Derek Owusu Boateng)! Έπαιξε 9 φορές στο δεύτερο  μισό της σεζόν με τον δικέφαλο στο στήθος, αλλά την επόμενη σεζόν ο Φερνάντο Σάντος (Fernando Manuel Fernandes da Costa Santos) δεν τον υπολογίζει. Αγωνίζεται 2 φορές στην Α' Εθνική, 8 στο Κύπελλο και 2 στην Ευρώπη και φεύγει για την Καλλιθέα. Έπειτα από μία σεζόν στην ομάδα των Νοτίων Προαστίων, επιστρέφει στον Απόλλωνα για να κλείσει την καριέρα του, το 2004.

Σε διεθνές επίπεδο, από το 1994 έως το 2001, χρίσθηκε 39 φορές διεθνής με την εθνική ομάδα της Αλβανίας, σημειώνοντας παράλληλα και 6 γκολ.


Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από τις ακαδημίες της Ένωσης, στις οποίες θήτευσε για 7 ολόκληρα χρόνια, ως τεχνικός διευθυντής και ως προπονητής. Όλοι έχουν να λένε τα καλύτερα λόγια για τον άνθρωπο και προπονητή Κόλα και τον τρόπο που δούλευε με τους νεαρούς παίκτες της ομάδας. Έχοντας τρομερή μεταδοτικότητα και δίνοντας παράλληλα μεγάλη σημασία στη διαπαιδαγώγηση των παικτών και ως ανθρώπων, κατάφερε να κερδίσει τους πάντες. Ταυτόχρονα, ήταν εξαιρετικός σε θέματα τακτικής. Η εργατικότητα, η ειλικρίνειά του και η ταπεινοφροσύνη ήταν κάποια ακόμα στοιχεία που τον έκαναν πολύ καλό στη δουλειά του. Για ένα διάστημα, ο Κόλα ανέλαβε και την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ, στο διάστημα που αποχώρησε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς (Dušan Bajević) και πριν αναλάβει ο Μανόλο Χιμένεθ (Manuel 'Manolo' Jiménez Jiménez), τον Σεπτέμβριο του 2010.  Μαζί με τον Άρναρ Γκρέταρσον (Arnar Grétarsson), οδήγησαν την Ένωση στα παιχνίδια με Ζενίτ και Ξάνθη. Στο ματς της Ρωσίας, μάλιστα, η Ένωση ήταν πολύ καλά στημένη, αλλά το γκολ στο πρώτο ημίχρονο και η αποβολή του Κριστιάν Νασούτι (Cristian Javier Nasuti) στο 41' έκαναν τα πράγματα πολύ δύσκολα και έφεραν την ήττα με 2-4.


Από την ΑΕΚ αποχώρησε οριστικά το 2011, αφού ήθελε να αναλάβει σε μια ομάδα πρώτος προπονητής. Τη σεζόν 2011/12 ανέλαβε βοηθός του Μάκη Κατασαβάκη στη Δόξα Δράμας, που είχε ανέβει στη Σούπερ Λιγκ. Μετά τον υποβιβασμό των «μαυραετών» και την οριστικοποίηση της παραμονής του Σταμάτη Βελλή στην διοικητική ηγεσία του Απόλλωνα Σμύρνης, ο Κόλα ήταν το πρώτο φαβορί για να αναλάβει, μιας και το δέσιμό του με την ομάδα ήταν δεδομένο. Ωστόσο, στις αρχές Αυγούστου και έπειτα από μόλις λίγες βδομάδες παραμονής, ανακοίνωσε την παραίτησή του. Ο Τόνι Σαβέφσκι (Toni Savevski), ο οποίος είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της κυπριακής Ομόνοιας, εισηγήθηκε τη συνεργασία με τον Κόλα και στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2012, η ομάδα της Μεγαλονήσου ανακοίνωνε την πρόσληψή του.

Έχει βαφτιστεί Χριστιανός, όσο ακόμα αγωνιζόταν στην ΑΕΚ! Στις 30 Νοεμβρίου του 2001 πήρε την Ελληνική υπηκοότητα και από Μπλένταρ μετονομάστηκε Χριστόφορος Μιχαήλ.



PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Επαγγελματική καριέρα

  • ·         1988/89: Klubi Sportiv Besëlidhja Lezha 
  • ·         1989/90: Futboll Klub Partizani Tiranë, 35 (6)
  • ·         1990/91: Klubi i Futbollit Elbasani, 21 (1)
  • ·         1991-1994: Παναργειακός Αθλητικός Προοδευτικός Όμιλος, 77 (13)
  • ·         1994-1996: Γυμναστικός Σύλλογος Απόλλων Σμύρνης, 63 (10)
  • ·         1996-2000 α: Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος, 106 (10)
  • ·         2000 β-2002: Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως (ΑΕΚ), 11 (0)
  • ·         2002/03: Γυμναστικός Σύλλογος Καλλιθέα, 16 (1)
  • ·         2003/04: Γυμναστικός Σύλλογος Απόλλων Σμύρνης, 19 (2)

 Διεθνής


  • ·         1990-2001: Αλβανία, 39 (6)


Τίτλοι

Με την AEK
  • ·         Κύπελλο Ελλάδος: 2001/02



ΠΗΓΗ: gazzetta.gr