Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Ούγκο Σάντσεζ

Ο Μεξικάνος κεντρικός επιθετικός Ούγκο Σάντσεζ (Hugo Sánchez Márquez), γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου του 1958, στη Πόλη του Μέξικο.  Ένας γεννημένος γκολτζής, που διέθετε εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, άψογο τελείωμα, γρηγοράδα και αντίληψη, γνωστός για τα εντυπωσιακά σκοραρίσματα και τα βολέ του, ενώ με το θεαματικό του στυλ ξεσήκωνε τις κερκίδες, πανηγυρίζοντας τα γκολ του με την μοναδική εναέρια ακροβατική τούμπα του που ήταν το σήμα κατατεθέν του! Θεωρείται ευρέως ως ο Μεγαλύτερος Ποδοσφαιριστής του Μέξικο Όλων των Εποχών και ένας από τους Καλύτερους Παίκτες της γενιάς του. Το 1999, η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS), τον ονόμασε ως  τον 26ο Καλύτερο Ποδοσφαιριστή του 20ου Αιώνα, καθώς και ως τον Καλύτερο Ποδοσφαιριστή της Συνομοσπονδίας Βόρειας - Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (CONCACAF). Το 2004, ονομάστηκε από τον Πελέ (Edson Arantes do Nascimento, “Pelé”) στον κατάλογο «FIFA 100», με τους 125 Μεγαλύτερους Εν Ζωή Ποδοσφαιριστές του Κόσμου, στο πλαίσιο των εορτασμών της εκατονταετηρίδας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Είναι ο 4ος Μεγαλύτερος Σκόρερ στην ιστορία της Κορυφαίας Ισπανικής Κατηγορίας και ο 6ος Κορυφαίος Σκόρερ στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης.


Ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας για την Πούμας (UNAM) το 1976, ενώ πήγε δανεικός στους Σαν Ντιέγκο Σόκερς της Βορειοαμερικάνικης Λίγκας το 1979. Το 1981, ήλθε στην Ισπανία για λογαριασμό της Ατλέτικο Μαδρίτης, παίζοντας για τους «Κολτσονέρος» για μια τετραετία, πριν από τη μετάβαση σε αιώνια αντίπαλό της, την Ρεάλ Μαδρίτης, όπου θα περάσει τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του, κατακτώντας πολλούς τίτλους και διακρίσεις. Από το 1977 έως το 1994, ήταν βασικότατο μέλος της εθνικής ομάδας του Μέξικο, κερδίζοντας 58 διεθνείς συμμετοχές, σκοράροντας 29 γκολ. Έχει πάρει μέρος σε 3 Παγκόσμια Κύπελλα και ήταν μέλος της ομάδας που έφτασε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986. Παράλληλα με το ποδόσφαιρο σπούδασε οδοντογιατρός! Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με την προπονητική, κατακτώντας 2 συνεχόμενα πρωταθλήματα με την Πούμας. Μετά την προπονητική του θητεία στη Νεκάξα, ανέλαβε την εθνική ομάδα του Μέξικο το 2006, αλλά απολύθηκε τον Μάρτιος του 2008 λόγω των κακών αποτελεσμάτων. Το 2009, ανέλαβε την Αλμερία στην Ισπανία, βοηθώντας τον σύλλογο στην αποφυγή του υποβιβασμού. Από τον Ιανουάριο του 2015, είναι σχολιαστής για το ESPN στο Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες της UNAM, έναν επαγγελματικό σύλλογο που εκπροσωπεί το εθνικό πανεπιστήμιο του Μέξικο και ντεμπουτάρισε πλάι στους επαγγελματίες της το 1976, έχοντας ήδη παίξει σε περισσότερους από 80 διεθνείς αγώνες, πρώτα με την εθνική Εφήβων της πατρίδας στο αντίστοιχο Κύπελλο Κεντρικής Αμερικής το 1974 και στους Παναμερικανικούς Αγώνες την επόμενη χρονιά κι έπαιξε για την εθνική ομάδα του Μέξικο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976! Ανήκε για 5 χρόνια στο ρόστερ των «Πούμας», τα χρυσά χρόνια της ομάδας, συμμετέχοντας σε 200 αναμετρήσεις τους, σκοράροντας 104 γκολ και πανηγυρίζοντας 2 πρωταθλήματα,  ένα CONCACAF Champions Cup και ένα Copa Interamericana. Τη σεζόν 1977/78 ήταν ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 26 γκολ, ενώ το 1979 και το 1980 είχε δοθεί δανεικός στην αμερικανική Σαν Ντιέγκο Σόκερς, σε μια συμφωνία που υπέγραψαν οι 2 σύλλογοι. Αγωνιζόταν στο NASL κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στο πρωτάθλημα του Μέξικο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, του χειμώνα και την άνοιξη. Αυτό έγινε και το 1979 και το 1980, όπου για τους Σόκερς, σκόραρε κατά μέσο όρο σχεδόν ένα γκολ ανά παιχνίδι!


Μετά από πέντε επιτυχημένες χρονιές, έχοντας ολοκληρώσει και τις σπουδές του στην Οδοντιατρική Σχολή, διέσχισε τον Ατλαντικό, έχοντας τραβήξει την προσοχή πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων, συμπεριλαμβανομένης της Άρσεναλ, αν και τελικά υπέγραψε στην Ατλέτικο Μαδρίτης το 1981. Του πήρε λίγο χρόνο για να βρει τα πατήματά του στην ισπανική La Liga, κάνοντας 20 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα και σημειώνοντας 8 γκολ στην πρώτη του σεζόν, αλλά από την περίοδο 1984/85, άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία του, σκοράροντας τακτικότατα, μέλος μιας ομάδας που κατέκτησε το ισπανικό Κύπελλο, τερμάτισε 2η στο πρωτάθλημα και κατέκτησε το ισπανικό Σούπερ Καπ. Εκείνη τη χρονιά, κέρδισε και το πρώτο του «Βραβείο Pichichi», του πιο Παραγωγικού Σκόρερ στο πρωτάθλημα, σκοράροντας 19 γκολ. Έμεινε 4 περιόδους στους «ροχιμπλάνκος», σκοράροντας 54 τέρματα σε 111 ματς και στη συνέχεια, στις 15 Ιουλίου του 1985, εντάχθηκε στην συμπολίτισσα και «αιώνια αντίπαλο» της Ατλέτικο, τη Ρεάλ Μαδρίτης.




Τις 5 χρονιές του στη «Βασίλισσα», παίζοντας παράλληλα με μια διάσημη ομάδα παικτών, που έγινε γνωστή ως «La Quinta del Buitre» (Η Πεντάδα του Γύπα), η οποία αποτελείτο από τον Εμίλιο Μπουντραγκένιο (Emilio Butragueño), τον Μανουέλ Σαντσίς (Manuel Sanchis), τον Μαρτίν Βάσκεζ (Martín Vázquez), τον Μίτσελ (Michel) και τον Μιγκέλ Παρντέζα (Miguel Pardeza), κατέκτησε 5 συνεχόμενους τίτλους πρωταθλήματος, από τη περίοδο 1985/86 έως και την 1989/90, ένα Κύπελλο το 1989 και το Κύπελλο UEFA της περιόδου 1985/86. Κατά τη διάρκεια αυτών των 5 ετών, ο Ούγκο Σάντσεζ κέρδισε 4 συνεχόμενες φορές το «Βραβείο Pichichi», για να γίνει ο μοναδικός παίκτης στην ισπανική ποδοσφαιρική ιστορία που το πετυχαίνει αυτό, χωρίς να μοιράζεται το τρόπαιο με οποιονδήποτε άλλο παίκτη σε κάθε σεζόν και είναι ένας από τους 3 παίκτες που έχουν κερδίσει 5 «Βραβεία Pichichi», σκοράροντας 208 γκολ σε 283 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις!


Οι άλλοι δύο είναι ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο (Alfredo Di Stéfano) και ο Κίνι (Quini). Σκόραρε 27 γκολ το 1985/86, 34 το 1986/87, 29 το 1987/88 ενώ την σεζόν 1989/90, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Τέλμο Θάρα (Telmo Zarra) από το 1951, μοιράστηκε με 38 τέρματα το «Χρυσό Παπούτσι» για τον καλύτερο σκόρερ στην Ευρώπη, με τον Βούλγαρο, Χρίστο Στόιτσκοφ (Hristo Stoichkov), τότε στη ΤΣΣΚΑ Σόφιας! Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα 38 αυτά γκολ σημειώθηκαν με ένα μόνο άγγιγμα! Σε αγώνες για τις Ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, σκόραρε 47 γκολ σε 45 αγώνες! Είναι ο 4ος υψηλότερος σκόρερ στην ιστορία της ισπανικής κορυφαίας κατηγορίας και ο 6ος υψηλότερος σκόρερ στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης! Εξαιρετικός εκτελεστής πέναλτι, κατείχε το ρεκόρ για τις περισσότερες επιτυχημένες εκτελέσεις πέναλτι στο ισπανικό πρωτάθλημα με 56, έως ότου ο Κριστιάνο Ρονάλντο (Cristiano Ronaldo) του σπάσει το ρεκόρ το 2017.


Το καλοκαίρι του 1992, αποδεσμεύθηκε και επαναπατρίστηκε για χάρη της Αμέρικα, με την οποία κέρδισε το Champions Cup της CONCACAF του 1992. Επέστρεψε στην Ισπανία και έπαιξε για λίγο στη Ράγιο Βαγεκάνο. Έως τις 18 Μαρτίου του 1999, όταν το Μέξικο αντιμετώπισε προς τιμήν του σε φιλικό αγώνα την Παραγουάη, αγωνίστηκε διαδοχικά στην μεξικάνικη Ατλάντε, την αυστριακή Λιντς και την αμερικάνικη Ντάλας Μπερν, στο εναρκτήριο έτος της Major League Soccer (MLS), για να γίνει ένας από τους μόλις δύο ποδοσφαιριστές, μαζί με τον Ρόι Γουέγκερλε (Roy Wegerle), που έχει παίξει υπαίθριο ποδόσφαιρο τόσο στην NASL, όσο και στην MLS. Τελείωσε την καριέρα του παίζοντας για την μεξικάνικη Ατλέτικο Σελάγια, μαζί με τον Εμίλιο Μπουντραγκένιο και τον Μίτσελ, παλιούς του συμπαίκτες στη Ρεάλ Μαδρίτης. Το ισπανικό ποδόσφαιρο τον είχε αποχαιρετήσει, σε παιχνίδι προς τιμή του, στις 29 Μαΐου του 1997, παίζοντας για τη «Βασίλισσα» στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου. Το τελευταίο επίσημο παιχνίδι του ήταν κατά τη διάρκεια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998, όπου άγγιξε την μπάλα ως σύμβολο της αποχώρησής του. Στην καριέρα του συμμετείχε συνολικά σε 662 παιχνίδια πρωταθλήματος, σκοράροντας 394 γκολ.


Έκανε 58 διεθνείς εμφανίσεις για το Μέξικο μεταξύ του 1977 και του 1994, σκοράροντας 29 γκολ. Πριν αγωνιστεί στην ανδρική ομάδα, ως έφηβος βοήθησε την εθνική Εφήβων της πατρίδας του να κατακτήσει το αντίστοιχο Κύπελλο Κεντρικής Αμερικής το 1974, ενώ εκπροσώπησε τη χώρα του στους Παναμερικανικούς Αγώνες του 1975 στη πατρίδα του, όπου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 στο Μόντρεαλ. Έχει πάρει μέρος σε 3 Παγκόσμια Κύπελλα, κάνοντας 8 εμφανίσεις σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, σκοράροντας μια φορά. Βοήθησε το Μέξικο στη κατάκτηση του Πρωταθλήματος CONCACAF του 1977, σφραγίζοντας τη πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978 στην Αργεντινή. Σε ηλικία 19 ετών, πήρε μέρος στη διοργάνωση, όπου με 3 ήττες αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο.


Μετά την αποτυχία του να προκριθεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 στην Ισπανία, ήταν μέλος της ομάδας που έφτασε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 στη πατρίδα του, χάνοντας από την τελική φιναλίστ Δυτική Γερμανία στην διαδικασία των πέναλτι. Σκόραρε το μοναδικό γκολ του σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, στον πρώτο αγώνα του Μέξικο στο τουρνουά, στις 3 Ιουνίου, το νικητήριο στο 2-1 επί του Βελγίου, αν και έχασε και πέναλτι στον δεύτερο αγώνα με την Παραγουάη. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το Μέξικο αποκλείστηκε και πάλι από την τελική φάση του τουρνουά του 1990 στην Ιταλία.


Παρά την προχωρημένη ηλικία του, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να βοηθήσει το Μέξικο να φτάσει στον τελικό του Κόπα Αμέρικα του 1993, στην ηλικία των 35 ετών. Σκόραρε μια φορά σε μια νίκη 2-0 επί του Ισημερινού στα ημιτελικά, αν και το Μεξικό ηττήθηκε στον τελικό από την Αργεντινή. Αργότερα εμφανίστηκε επίσης και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 στις Ηνωμένες Πολιτείες, το τελευταίο του μεγάλο τουρνουά, όπου το Μέξικο αποκλείστηκε στη Φάση των 16. Έκανε μόνο μια εμφάνισή του κατά τη διάρκεια του τουρνουά, στις 19 Ιουνίου, στον εναρκτήριο αγώνα της ομάδας, στην ήττα με 0-1 από την Νορβηγία. Το 1999, η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου τον ψήφισε ως τον 26ο Καλύτερο Ποδοσφαιριστή του 20ου αιώνα και ως τον Καλύτερο Ποδοσφαιριστή της Συνομοσπονδίας Βόρειας & Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (CONCACAF).


Ο Ούγκο Σάντσεζ είχε τα παρατσούκλια «Hugol» και «Pentapichichi», λόγω του ότι ήταν ένας παραγωγικότατος σκόρερ, ο οποίος συνήθως αγωνιζόταν ως σέντερ φορ. Θεωρείται ευρέως ως ο Μεγαλύτερος Ποδοσφαιριστής του Μέξικο Όλων των Εποχών και ένας από τους Καλύτερους Παίκτες της γενιάς του. Ένας γρήγορος και κινητικός επιθετικός, με καλές δεξιότητες και εξαιρετική αίσθηση του γκολ, ήταν γνωστός για την ευφυΐα του, την αίσθηση της θέσης, τη διαρκή κίνηση με εξαιρετικά στησίματα μέσα στην περιοχή, ενώ ήταν και αρκετά ακριβής και αποτελεσματικός στη τελική προσπάθεια, ο οποίος ήταν σε θέση να σκοράρει με λίγα αγγίγματα. Έγινε γνωστός για τα ακροβατικά γκολ του με κεφαλιές-ψαράκι (chilena), με εναέρια πλαγιαστά βολέ και με ανάποδα ψαλίδια, τα οποία ήταν αποτέλεσμα της δικής του ενασχόλησης από νωρίς με τη γυμναστική! Το σήμα κατατεθέν του ήταν να εκτελεί μια εορταστική τούμπα μετά από κάθε γκολ που σημείωνε, προς τιμήν της αδελφής του, η οποία ήταν γυμνάστρια και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ! Σύμφωνα με το προφίλ του στη FIFA, ο Ούγκο Σάντσεζ πιστώνεται ως ο δημιουργός του περίφημου «χτυπήματος του σκορπιού», που αργότερα διαδόθηκε από τον Κολομβιανό τερματοφύλακα Ρενέ Χιγκίτα (René Higuita)!



Σήμερα έχει αφοσιωθεί στην προπονητική. Στο παρελθόν κάθισε στον πάγκο των μεξικανικών Πατσούκα, UNAM, την οποία  έστεψε 2 φορές πρωταθλήτρια και Νεκάξα, της ισπανικής Αλμερία, καθώς επίσης και της εθνικής ομάδας του Μέξικο. Συχνά σχολιάζει ποδοσφαιρικούς αγώνες για το δίκτυο ESPN στο Μέξικο και τις Ηνωμένες Πολιτείες και είχε ρόλο αναλυτή για το ESPN κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014.


Είναι  παντρεμένος με την Isabel και έχει δύο παιδιά, ένα γιο και μια μεγαλύτερη κόρη από τον προηγούμενο γάμο του. Ο γιος του, Hugo Sánchez Portugal, που ήταν επίσης ποδοσφαιριστής και έπαιξε για την UNAM και την Ατλάντε, πέθανε στις 8 Νοεμβρίου του 2014, από τις επιπτώσεις διαρροής αερίου σε ένα διαμέρισμα της πόλης του Μεξικού, όπως έγινε γνωστό από τον μεξικάνικο Ερυθρό Σταυρό! Συμμετέχει σε διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις για τη FIFA, αφού είναι επίσημος πρέσβης της για τα παιδικά χωριά SOS! Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2007, ένας κεντρικός δρόμος της πόλης Πουέμπλα, στο κεντρικό Μέξικο, φέρει τ΄ όνομά του!




PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Εφηβική καριέρα

  • ·         1972–1975: Club de Fútbol Universidad Nacional Autónoma de México (Pumas UNAM)

Επαγγελματική καριέρα

  • ·         1976–1981: Club de Fútbol Universidad Nacional Autónoma de México (Pumas UNAM), 188 (97)
  • ·         1979/80: (δανεικός) → San Diego Sockers, 32 (26)
  • ·         1981–1985: Club Atlético de Madrid, 111 (54)
  • ·         1985–1992: Real Madrid Club de Fútbol, 207 (164)
  • ·         1992/93: Club de Fútbol América S.A. de C.V., 29 (11)
  • ·         1993/94: Rayo Vallecano de Madrid, 29 (16)
  • ·         1994/95: Atlante Fútbol Club, 31 (13)
  • ·         1995/96: Football Club Stahl Linz, 20 (6)
  • ·         1996: Dallas Burn, 25 (11)
  • ·         1997: Celaya Fútbol Club, 12 (2)

Σύνολο καριέρας: 684 (400)

Διεθνής 

  • ·         1977–1994: Μέξικο, 58 (29)

Προπονητική καριέρα

  • ·         2000: Μέξικο (υπηρεσιακός)
  • ·         2000–2005: Club de Fútbol Universidad Nacional Autónoma de México (Pumas UNAM)
  • ·         2006: Impulsora del Deportivo Necaxa S.A. de C.V.
  • ·         2006–2008: Μέξικο
  • ·         2009/10: Unión Deportiva Almería
  • ·         2012: Club de Fútbol Pachuca

 Τίτλοι

Ως ποδοσφαιριστής

Με την UNAM
  • ·         Πρωτάθλημα Μέξικο: 2 (1976/77, 1980/81)
  • ·         CONCACAF Champions' Cup: 1980
  • ·         Copa Interamericana: 1980

Με την Atlético Madrid
  • ·         Κύπελλο Ισπανίας: 1985
  • ·         Σούπερ Καπ Ισπανίας: 1985

Με τη Real Madrid
  • ·         Πρωτάθλημα Ισπανίας: 5 (1985/86, 1986/87, 1987/88, 1988/89, 1989/90)
  • ·         Σούπερ Καπ Ισπανίας: 3 (1988, 1989, 1990)
  • ·         Κύπελλο Ισπανίας: 1989
  • ·         Κύπελλο UEFA: 1985/86

Με την América
  • ·         CONCACAF Champions' Cup: 1992

Με τη Linz
  • ·         Πρωτάθλημα Αυστρίας: 1995/96


Διεθνείς

Με το Μέξικο
  • ·         Παναμερικανικοί Αγώνες: 1975
  • ·         CONCACAF Gold Cup: 1977

 Προσωπικές Διακρίσεις

Ως ποδοσφαιριστής

  • ·         Πρώτος Σκόρερ Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων «Χρυσό Παπούτσι»: 1989/90
  • ·         Πρώτος Σκόρερ Ισπανικού Πρωταθλήματος: 5 (1985, 1986, 1987, 1988, 1990)
  • ·         Καλύτερος Ξένος Παίκτης Ισπανικού Πρωταθλήματος: 2 (1987, 1990)
  • ·         Πρώτος Σκόρερ Μεξικάνικου Πρωταθλήματος: 1979
  • ·         Πρώτος Σκόρερ CONCACAF Champions' Cup: 1992
  • ·         Καλύτερος Αθλητής για το Μέξικο, στον 20ο Αιώνα
  • ·      Καλύτερος Ποδοσφαιριστής για το Μέξικο στον 20Ο Αιώνα σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου
  • ·         Καλύτερος Ποδοσφαιριστής για τη Κεντρική και Βόρεια Αμερική στον 20Ο Αιώνα σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου
  • ·         Μέλος της λίστας των 125 Εν Ζωή Καλύτερων Παικτών του Κόσμου, που συνέταξε το 2004 ο Πελέ για τα 100 Χρόνια της FIFA
  • ·         Χρυσό Παπούτσι ως Ένας Θρύλος του Ποδοσφαίρου
  • ·         Μέλος Επιλέκτων της FIFA: 1982


Ως προπονητής

Με την UNAM

  • ·         Πρωτάθλημα Μέξικο: 2 (Clausura 2004, Apertura 2004)