Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Ζίζι Ρόμπερτς

Ο Λιβεριανός κεντρικός επιθετικός Ζίζι Ρόμπερτς (Kolubah "Zizi" Roberts), γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1979,  στη Μονρόβια, τη πρωτεύουσα της Λιβερίας. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1996 στην ηλικία των 17 ετών και έκτοτε έπαιξε για οκτώ διαφορετικές ομάδες στη Λιβερία, την Ελβετία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Ανεψιός του Ιερού Τέρατος του αφρικάνικου ποδοσφαίρου που ακούει στο όνομα Ζόρζ Γουεά (George Weah), το 1997 υπέγραψε στη Μίλαν, αλλά δεν έπαιξε ποτέ ένα επίσημο παιχνίδι, πέρα από κάποια φιλικά τουρνουά. Μετά από περιπλανήσεις στο ιταλικό πρωτάθλημα, ήλθε απ’ τα μέρη μας και έπαιξε για τον Ιωνικό Νίκαιας και τον Πανιώνιο, ενώ από τον Αύγουστο του 2001 μετακόμισε στον Ολυμπιακό, πρωταγωνιστώντας  και σε διάφορα άλλα γεγονότα και καταστάσεις με προσωπικότητες-«μύθους» του ελληνικού ποδοσφαίρου! Εντάχθηκε στους Κολοράντο Ράπιντς πριν το 2003, αλλά γενικά απογοήτευσε λόγω των τραυματισμών. Έφυγε μετά το 2004 και αποσύρθηκε το 2006, με τα χρώματα της Κοάλισλαντ στη Βόρεια Ιρλανδία, παίζοντας γκαελικό ποδόσφαιρο. Υπήρξε διεθνής με την εθνική ομάδα της Λιβερίας, σε 31 παιχνίδια, σκοράροντας 9 γκολ και ονομάστηκε Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς για τη Λιβερία το 2003.


Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο το 1994 στην Τζούνιορ Προφέσιοναλ της πατρίδας του, ξεχωρίζοντας στην ηλικία των 17 ετών για τα αδιαμφησβήτητα σωματικά του προσόντα! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο θρύλος του αφρικάνικου ποδοσφαίρου, ο Ζόρζ Γουεά, ο οποίος είναι και θείος του, να τον ξεχωρίσει και να τον φέρει με προσωπική του εισήγηση στην Μίλαν, το 1997. Εκεί, δεν μπόρεσε να αγωνιστεί σε κανένα παιχνίδι με τους «ροσονέρι», πέρα από διάφορα φιλικά τουρνουά όπως της Εκατονταετηρίδας του Μπέλο Οριζόντε στη Βραζιλία, με αποτέλεσμα να δοθεί δανεικός πρώτα στη Μόντζα (1997), μετά στη Ραβένα (1998) και αργότερα στην ελβετική Μπελιντζόνα (1999). Από εκεί τον απέκτησε ο Ιωνικός το Δεκέμβρη του 1999. Στην Νίκαια, ο 21χρονος τότε Ρόμπερτς, έμεινε για μισή σεζόν και η αλήθεια είναι πως εντυπωσίασε με την παρουσία του, αφού σε 6 μήνες πραγματοποίησε 15 εμφανίσεις, σημειώνοντας 8 γκολ, ενώ με τους Νικαιώτες αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος του 2000, όπου η ομάδα του ηττήθηκε με 0-3 από την ΑΕΚ.


Την επόμενη σεζόν ωστόσο, αποφάσισε να αποχωρήσει από την ομάδα και ο Πανιώνιος του Αχιλλέα Μπέου τον απέκτησε με μεταγραφή από τον Ιωνικό. Στην Νέα Σμύρνη, έμεινε για μία σεζόν πετυχαίνοντας 6 γκολ σε 20 ματς, ενώ πέτυχε άλλα 7 γκολ σε 10 ματς Κυπέλλου, συμμετέχοντας συνολικά σε 30 ματς, πετυχαίνοντας 13 γκολ. Ένα όμως από αυτά, έμελλε να του χαρίσει τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό την επόμενη σεζόν! Ήταν 4 Φεβρουαρίου του 2001, όταν ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε τον Πανιώνιο στην Λεωφόρο, στο πλαίσιο της 17ης  αγωνιστικής. Οι «κυανέρυθροι» νίκησαν με 1-0, χάρη στο γκολ του Λιβεριανού άσου -και μαχαιριά στην καρδιά του Παναθηναϊκού-  στο 90ο λεπτό.


Αυτό ήταν... Το καλοκαίρι του 2001 ο Τάκης Λεμονής, όντας απόλυτος άρχων των αποδυτηρίων του Ολυμπιακού, μαγεύτηκε από τις ικανότητες του 22χρονου άσου και εισηγείται την απόκτηση του Ρόμπερτς στον Σωκράτη Κόκκαλη. Ο Κόκκαλης, ενθουσιασμένος με την "4άρα" της Λεωφόρου και την "6άρα" του ΟΑΚΑ, ματώνει οικονομικά, αφού ο Αχιλλέας Μπέος δεν είχε σκοπό να αφήσει να φύγει έτσι το πουλέν του! Βγάζει 1.000.000.000 (δις) δραχμές (!!!) ή αλλιώς 3 εκατομμύρια ευρώ απ' τα ταμεία της ομάδας για να ικανοποιήσει την επιθυμία του αγαπημένου του Τάκη, ο οποίος δηλώνει πως βρήκε τον επιθετικό που έψαχνε εδώ και καιρό!


Βέβαια ο Αχιλλέας Μπέος είχε διαφορετική άποψη, αφού άφηνε  να εννοηθεί ότι "έπιασε Κώτσο" τον Ολυμπιακό και μοσχοπούλησε ουσιαστικά ένα παλτό! Φέρεται να είχε πει ότι: «Χάρη στον Τάκη, πούλησα έναν παίκτη που κανονικά θα τον άφηνα ελεύθερο το καλοκαίρι»! Λίγο καιρό αργότερα όμως,  ο Ζίζι πήρε την εκδίκηση του με δύο γκολ στο 2-0 του Ολυμπιακού επί του Πανιωνίου. Το ξεκίνημά του στην ομάδα του Πειραιά ήταν εντυπωσιακό καθώς είχε πετύχει 5 γκολ σε ισάριθμα ματς, αλλά από εκεί και πέρα δε δείχνει τίποτε! Η σεζόν 2001/02, παρά τη κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας, κύλισε άσχημα για τον Ρόμπερτς, αφού ο Τάκης Λεμονής, προκειμένου να στηρίξει την επιλογή του πολλές φορές άφηνε στον πάγκο τον Ζιοβάνι για να παίξει ο Ρόμπερτς (!!!), ο οποίος όμως ήταν τραγικός, ενώ είχε πάρει και πολλά παραπανίσια κιλά.  


Δοκιμάζει στα όρια την υπομονή του κόσμου του Ολυμπιακού, που δεν εκτιμούσε καθόλου το γεγονός ότι το μεγάλο αστέρι της ομάδας έμενε στον πάγκο για να παίζει ο Λιβεριανός. Η ενόχληση του κόσμου έγινε κατακραυγή όταν ο Ρόμπερτς καλούταν στην εθνική Λιβερίας και αγωνιζόταν ως... στόπερ!  Είχε προλάβει να πραγματοποιήσει με την ερυθρόλευκη ομάδα και 2 συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λίγκ! Μέσα σε όλα ήρθε και ένα σκηνικό που παραλίγο να του στοιχίσει την απέλαση του από την χώρα! Ο Ρόμπερτς πήγε μέσα στη σεζόν να εισπράξει μια επιταγή οφειλόμενων απ' τον Πανιώνιο, όμως το αυτί του Αχιλλέα Μπέου δεν ίδρωσε με αποτέλεσμα να του κάνει μήνυση για πλαστογραφία! Ο Ρόμπερτς πέρασε τη νύχτα στην φυλακή και επενέβη ο Ολυμπιακός για να αφεθεί ελεύθερος ο παίκτης και να εξοφληθεί από τον Πανιώνιο! Μάλιστα, τότε ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για πλαστογραφία σε βάρος του Αχιλλέα Μπέου, αλλά αποσύρθηκε λίγο καιρό αργότερα. Το σοκ που πέρασε και η αγωνιστική ανυπαρξία τον έφεραν στην πόρτα της εξόδου.


Το καλοκαίρι του 2002, έφτασε μία ανάσα από τον ΑΠΟΕΛ του Τάκη Λεμονή, όμως μόλις πάτησε το πόδι του στην Κύπρο, ζήτησε τα διπλάσια χρήματα και άλλες ανέσεις, με αποτέλεσμα να τον στείλουν πίσω κακήν κακώς! Η κατρακύλα άρχισε όταν αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες με τους Κολοράντο Ράπιντς, χωρίς πολλές παρουσίες λόγω συνεχών τραυματισμών. Σε δύο χρόνια, εμφανίστηκε σε 17 παιχνίδια, έπαιξε μόνο 1.092 αγωνιστικά λεπτά, σκοράροντας 6 γκολ, ενώ είχε και προβλήματα με το νόμο, αφού συνελήφθη υπό την επήρεια αλκοόλ και χωρίς δίπλωμα. Στις ΗΠΑ όμως οι νόμοι λειτουργούν και είναι σκληροί και ο Ρόμπερτς μπήκε στην φυλακή! Για να μείνει ελεύθερος χρειάστηκε να δώσει από την τσέπη του το ποσό των 200.000 ευρώ! Τη περίοδο 2005/06 τερμάτισε την καριέρα του στην Κοάλισλαντ (Coalisland Na Fianna) στη Βόρεια Ιρλανδία, παίζοντας ένα διαφορετικό στιλ ποδοσφαίρου, το παραδοσιακό ιρλανδέζικο, το γκαελικό ποδόσφαιρο! Τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να αλλάξει κλάδο και να ασχοληθεί με την μόδα!

Ντεμπούτο στην εθνική ομάδα, έκανε τον Ιούνιο του 1996, σε μια νίκη 4-0 επί της Γκάμπια. Υπήρξε βασικό στέλεχος της έως το 2003, με 31 συμμετοχές και 9 γκολ. Συμμετείχε μαζί της στο Κόπα Άφρικα του 2002. Το 2003 ανακηρύχτηκε Λιβεριανός Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς!


PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

 Επαγγελματική καριέρα

  • ·         1994–1997: Junior Professional Football Club, 0 (0)
  • ·         1997–1999: Associazione Calcio Milan, 0 (0)
  • ·         1997/98: (δανεικός) → Società Sportiva Dilettantistica Monza Brianza 1912, 27 (5)
  • ·         1998/99: (δανεικός) → Ravenna Football Club, 18 (1)
  • ·         1999: (δανεικός) → Associazione Calcio Bellinzona, 13 (6)
  • ·         2000: Αθλητικός Όμιλος Ιωνικός Νίκαιας, 15 (8)
  • ·         2000/01: Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης, 30 (13)
  • ·         2001/02: Oλυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς, 8 (5)
  • ·         2003–2005: Colorado Rapids, 17 (9)
  • ·         2005/06: Coalisland Na Fianna GAC, 17 (6)

Διεθνής

  • ·         1996–2003: Λιβερία, 31 (9)

Τίτλοι

Με τον Ιωνικό
  • ·         Κύπελλο Ελλάδος: φιναλίστ 1999-2000

Με τον Ολυμπιακό
  • ·         Πρωτάθλημα Ελλάδας: 2001/02

Προσωπικές Διακρίσεις

  • ·         Λιβεριανός ποδοσφαιριστής της χρονιάς: 2003