Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Γιορντάν Λέτσκοφ

Ο Βούλγαρος κεντρικός μέσος Γιορντάν Λέτσκοφ (Yordan Letchkov), γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου του 1967, στο Σλίβεν, μια πόλη στη κεντρική Βουλγαρία. Γενικά θεωρείται ως ένας από τους Καλύτερους Παίκτες που έχει βγάλει η Βουλγαρία και ήταν βασικό μέλος της ομάδας που έφτασε στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994. Γνωστός σε πολλούς ως «Ο Μάγος», ήταν ένας ταλαντούχος παίκτης που θα μπορούσε να αγωνιστεί ως κεντρικός μέσος ή στην αριστερή πλευρά της μεσαίας γραμμής, ενώ ήταν εύκολα αναγνωρίσιμος από τη φαλάκρα του. Ήταν περισσότερο γνωστός για την ικανότητά του στη ντρίμπλα. Ωστόσο, η καριέρα του συχνά επηρεάστηκε αρνητικά από την αμφιλεγόμενη προσωπικότητά του, ενώ ήταν συχνές οι προστριβές που είχε με συμπαίκτες και προπονητές.  Στην μετά το ποδόσφαιρο ζωή του, ήταν δήμαρχος της γενέτειράς του για 8 χρόνια, αλλά καθαιρέθηκε λόγω περιστατικών διαφθοράς.


Ξεκίνησε την καριέρα του στα νεανικά τμήματα του συλλόγου της γενέτειράς του, της Σλίβεν και έκανε ντεμπούτο στη πρώτη της ομάδα το 1984, σε ηλικία 17 ετών, κατακτώντας το Κύπελλο Βουλγαρίας το 1990. Σημείωσε 18 γκολ στο πρωτάθλημα κατά την διάρκεια της σεζόν 1990/91, ενώ η κατάκτηση του Κυπέλλου του επέτρεψε τη συμμετοχή στο Κύπελλο Κυπελλούχων, όπου αποκλείστηκε ύστερα από 2 ήττες από την Γιουβέντους. Μεταγράφηκε στη ΤΣ.Σ.ΚΑ. Σόφιας, τη περίοδο 1991/92, σκοράροντας 17 γκολ στο πρωτάθλημα εκείνη την περίοδο και την αμέσως επόμενη σεζόν έκανε μεταγραφή στο εξωτερικό, στη Γερμανία για λογαριασμό του Αμβούργου, όντας ο πρώτος Βούλγαρος που έπαιξε στη Μπουντεσλίγκα. Το 1993 ψηφίστηκε ως ο Καλύτερος Μέσος στο γερμανικό πρωτάθλημα! Κάθισε εκεί για 4 χρόνια, μέχρι τη σεζόν 1995/96, παίζοντας σε συνολικά 101 παιχνίδια στην Μπουντεσλίγκα, σκοράροντας 11 γκολ. Στη συνέχεια εξασφάλισε μεταγραφή για την Μαρσέιγ, εκείνη την εποχή έναν από τους κορυφαίους συλλόγους στην Ευρώπη. Ωστόσο, έχοντας μια δύσκολη σχέση με τη διοίκηση του συλλόγου, με συνεχείς προστριβές, οδηγήθηκε στη λύση του συμβολαίου του, μετά από μια απογοητευτική σεζόν με 28 παιχνίδια και 2 γκολ στο πρωτάθλημα.


Η επόμενη στάση του ήταν στη Τουρκία με την Μπεσίκτας, για τη σεζόν 1997/98. Ωστόσο, μόλις μετά από 6 μήνες με τον σύλλογο, έχοντας επιστρέψει αργά από τις διακοπές του, ήλθε σε διαμάχη με τον προπονητή του Τζον Τόσακ (John Toshack). Αφού του επιβλήθηκε πρόστιμο από τον σύλλογο, το οποίο αρνήθηκε να πληρώσει, δήλωσε ότι έχει εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο και στη συνέχεια επέστρεψε στη Βουλγαρία! Είχε ποικιλοτρόπως δηλώσει ότι ο μεγάλος σύλλογος της Κωνσταντινούπολης του όφειλε χρήματα, ότι δεν ήταν σε θέση να συνεργαστεί με τον προπονητή του Τζον Τόσακ και ότι η σύζυγός του δεν μπορούσε να ζήσει στη Τουρκία. Ωστόσο, σύντομα άρχισε προπονήσεις με τη ΤΣ.Σ.ΚΑ.!


Η Μπεσίκτας προσέφυγε στην FIFA, καταγγέλλοντάς τον για αθέτηση συμβολαίου, με την Παγκόσμια Ομοσπονδία να επιδικάζει αποζημίωση 200.000 γερμανικών μάρκων στην τούρκικη ομάδα! Η Μπεσίκτας, έκανε νέες εκκλήσεις προς την UEFA και τη FIFA, όταν ο Λέτσκοφ αγωνίστηκε, χωρίς την άδεια του συλλόγου, για τη Βουλγαρία σε ένα φιλικό εναντίον της Αργεντινής. Στη συνέχεια η FIFA έκρινε ότι ο Λέτσκοφ δεν μπορούσε να ήταν επιλέξιμος για να παίξει για οποιαδήποτε άλλη ομάδα χωρίς την έγκριση του συλλόγου, συμπεριλαμβανομένης και της εθνικής του ομάδας!  Μετά από περίπου τρία χρόνια μακριά από το ποδόσφαιρο, επέστρεψε τη περίοδο 2001/02, αγωνιζόμενος με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Μεταξύ του 2002 και του 2004 έγινε παίκτης-προπονητής της Σλίβεν, στη Β’ Κατηγορία της Βουλγαρίας, όπου και τελείωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα.


Έπαιξε σε 45 διεθνείς αγώνες και σκόραρε 5 γκολ για τη Βουλγαρία, κάνοντας ντεμπούτο στις 11 Οκτωβρίου του 1989, σε μια νίκη με 4-0 εναντίον της Ελλάδας, στη Βάρνα, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990. Σημείωσε το πρώτο του διεθνές τέρμα, στις 13 Οκτωβρίου του 1993, εναντίον της Αυστρίας, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994. Ωστόσο η διεθνής καριέρα του, περιορίστηκε από μια σειρά διαφωνιών με τους ομοσπονδιακούς προπονητές και την Βουλγάρικη Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Αναφέρεται συχνά ως εξέχον μέλος της «Χρυσής Γενιάς» του βουλγάρικου ποδοσφαίρου, ο οποίος μαζί με τους Χρίστο Στόιτσκοφ (Hristo Stoichkov), Εμίλ Κοσταντίνοφ (Emil Lubtchov Kostadinov) και Κράσιμιρ Μπάλακοφ (Krasimir Genchev Balakov), οδήγησε την εθνική ομάδα στους ημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994! Σκόραρε 2 φορές, εναντίον της Ελλάδας στους ομίλους, ενώ διάσημο παραμένει το νικητήριο γκολ του εναντίον της Γερμανίας, στα προημιτελικά εκείνου του Μουντιάλ, όπου η Βουλγαρία αποκλείστηκε από την φιναλίστ Ιταλία, τερματίζοντας στη 4η θέση. Χάρη στην πολύ καλή του απόδοση, τοποθετήθηκε στην ψηφοφορία για τη «Χρυσή Μπάλα» αυτής της χρονιάς, τερματίζοντας στη 13η θέση. 


Έλαμψε και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996 στην Αγγλία, παρά την αποτυχία της Βουλγαρίας να φθάσει τα προημιτελικά. Ήταν εξαιρετικός κόντρα στην Ισπανία (1-1) και τη Ρουμανία (1-0) και ο MVP της συνάντησης κόντρα στη Γαλλία (1-3) στον τελευταίο αγώνα της φάσης των ομίλων. Σημείωσε το τελευταίο διεθνές γκο του, στις 8 Ιουνίου του 1997, εναντίον του Λουξεμβούργου για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998, ωστόσο, δεν του επετράπη η συμμετοχή στη τελική φάση, λόγω των προβλημάτων με την Μπεσίκτας. Ο τελευταίος του διεθνής αγώνας, ήταν στις 10 Μαρτίου του 1998 εναντίον της Αργεντινής (0-2), στο Μπουένος Άιρες. Η βρετανική εφημερίδα «The Sun», σε μια «περίεργη» κατάταξη, τον έχει τοποθετήσει στην 4η θέση μεταξύ των 10 Καλύτερων Φαλακρών Παικτών στην ιστορία του ποδοσφαίρου!


Μετά την αποχώρησή του από το ποδόσφαιρο έχει ξεκινήσει με επιτυχία διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες ως ιδιοκτήτης ξενοδοχείων πολυτέλειας και μιας ακαδημίας ποδοσφαίρου! Ανακατεύτηκε και με την πολιτική, αφού εκλέχτηκε Δήμαρχος στη γενέτειρά του, το Σλίβεν το 2003 και επανεξελέγη το 2007. Από το 2005, έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Βουλγάρικης Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Τον Απρίλιο του 2010, απομακρύνθηκε από το Δημαρχικό αξίωμα, όταν το περιφερειακό δικαστήριο του Σλίβεν, τον καταδίκασε για κατάχρηση εξουσίας και κακοδιαχείριση, αλλά το δευτεροβάθμιο δικαστήριο του Μπουργκάς τον αποκατέστησε στη θέση του, στις 28 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς. Το 2011, έχασε την επανεκλογή του από το νέο δήμαρχο του Σλίβεν, Κόλιο Μίλεφ, με 56,72% έναντι 43,28% των ψήφων.


Βγήκαν στη φόρα αρκετές περίεργες καταστάσεις της δημαρχιακής του θητείας, όπως π.χ.  πολλές από τις μεγάλες λεωφόρους της πόλης έμειναν σε «κατάσταση εργοταξίου» με βαθείς λάκκους για σχεδόν δύο χρόνια, λόγω της «διαμάχης» του με την εταιρεία αναδιάρθρωσης της ύδρευσης της πόλης, σε αντίθεση με τους δρόμους που οδηγούν στα ξενοδοχεία του, οι οποίοι ανακατασκευάστηκαν και ανανεώθηκαν με την προσθήκη κήπων, αισθητικών πεζοδρομίων και φωτισμού! Άλλα σκάνδαλα έκαναν την εμφάνισή τους, συμπεριλαμβανομένων προσβολών κατά δημοσιογράφων και αστυνομικών, δείχνοντάς τους το μεσαίο δάχτυλο (!!!), ενώ καταζητούνταν και από την τροχαία, αφού έφυγε σε έλεγχο, πετώντας τους τα έγγραφα! Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους. 

PALMARES 

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ) 

Επαγγελματική καριέρα 

  • • 1984–1991: Municipal Football Club Sliven, 155 (55) 
  • • 1991/92: Central Sports Club of the Army (CSKA) Sofia, 29 (17) 
  • • 1992–1996: Hamburger Sport-Verein, 121 (14) 
  • • 1996/97: Olympique de Marseille, 28 (2) 
  • • 1997/98: Beşiktaş Jimnastik Kulübü, 27 (4) 
  • • 2001/02: Central Sports Club of the Army (CSKA) Sofia, 25 (5) 
  • • 2002–2004: Municipal Football Club Sliven, 21 (4) 
Σύνολο καριέρας: 406 (101) 

Διεθνής 

  • • 1989–1998: Βουλγαρία, 45 (5) 

Τίτλοι 

Συλλογικοί 

Με τη Sliven 
  • • Κύπελλο Βουλγαρίας: 1989/90 
Με τη CSKA Sofia 
  • • Πρωτάθλημα Βουλγαρίας: 1991/92 
Με τη Beşiktaş 
  • • Κύπελλο Τουρκίας: 1998 

Διεθνείς 

Με τη Βουλγαρία 
  • • Παγκόσμιο Κύπελλο: 4η θέση το 1994