Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Ερνάν Κρέσπο

Ο Αργεντίνος κεντρικός επιθετικός Ερνάν Κρέσπο (Hernán Jorge Crespo), γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου του 1975, στη Φλόριδα, μια πόλη στην ευρύτερη περιοχή του Μπουένος Άιρες. Ένας παραγωγικότατος επιθετικός, έχει σκοράρει πάνω από 300 γκολ σε μια καριέρα 19 ετών. Θεωρείται ένας από τους Καλύτερους Επιθετικούς της γενιάς του και ένας από τους Καλύτερους Ξένους που αγωνίστηκαν στην Ιταλία και στην Αγγλία, τη δεκαετία του 2000! Ένας ποδοσφαιριστής που είχε σχεδόν «ερωτική σχέση» με τις αντίπαλες εστίες, ενώ στην καλή του μέρα μπορούσε να καταστρέψει ολόκληρες άμυνες! Γρήγορος και δυνατός επιθετικός, με εξαιρετικά σωματικά προσόντα, διέθετε πολύ καλή τεχνική κατάρτιση και διακρίθηκε για την ικανότητά του στο σκοράρισμα και με τα δυο πόδια αλλά και με το κεφάλι.


Σε διεθνές επίπεδο, σκόραρε 35 γκολ και είναι ο 3ος Υψηλότερος Σκόρερ της εθνικής ομάδας της Αργεντινής, πίσω μόνο από τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα (Gabriel Batistuta) και τον Λιονέλ Μέσι (Lionel Messi). Έπαιξε σε 3 Παγκόσμια Κύπελλα, αυτά του 1998, του 2002 και του 2006. Σε συλλογικό επίπεδο, ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στον κόσμο, όταν πήγε στη Λάτσιο από την Πάρμα το 2000 και ήταν ο Πρώτος Σκόρερ τη περίοδο 2000/01 στην ιταλική Serie A με 26 γκολ. Το παλμαρέ του περιλαμβάνει 3 τίτλους της ιταλικής Serie A, ένα Κόπα Λιμπερταδόρες, έναν τίτλο της αγγλικής Premier League και ένα Ολυμπιακό Ασημένιο Μετάλλιο. Το 2004, ονομάστηκε από τον Πελέ (Edson Arantes do Nascimento, Pelé) στον κατάλογο  «FIFA 100» των 125 Εν Ζωή Μεγαλύτερων Παικτών του Κόσμου, στο πλαίσιο των εορτασμών της εκατονταετηρίδας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, δεν τιμωρήθηκε ποτέ με μια κόκκινη κάρτα. Είχε το παρατσούκλι «Βαλντανίτο», προερχόμενο από τον συμπατριώτη του, τον εμβληματικό στράικερ Χόρχε Βαλντάνο (Jorge Valdano), καθώς έμοιαζαν στον τρόπο παιχνιδιού!



Η ποδοσφαιρική του καριέρα ξεκίνησε το 1993, σε ηλικία 18 χρόνων όταν υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο με την Ρίβερ Πλέιτ. Την πρώτη σεζόν μάλιστα, συμμετείχε σε 25 εμφανίσεις και πέτυχε 13 γκολ, κατακτώντας το πρωτάθλημα Απερτούρα στην Αργεντινή! Στη Ρίβερ παρέμεινε για άλλα 2 χρόνια, κάνοντας σπουδαία πράγματα, με σημαντικότερο απ’ αυτά, τη κατάκτηση του Copa Libertadores του 1996, πετυχαίνοντας μάλιστα δύο γκολ στον τελικό του Μπουένος Άιρες, εναντίον της κολομβιανής Αμέρικα ντε Κάλι. Συνολικά, έκανε 62 εμφανίσεις με τη Ρίβερ, πετυχαίνοντας 24 γκολ. Στις 14 Αυγούστου του 1996, έκανε το ευρωπαϊκό άλμα και πιο συγκεκριμένα στην Ιταλία για λογαριασμό της Πάρμα.


Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν ιδιαίτερα καλά, καθώς στους πρώτους 6 μήνες δεν πέτυχε κάποιο γκολ, ωστόσο ο προπονητής του, ο Κάρλο Αντσελότι (Carlo Ancelotti), τον περιέβαλε με εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να έχει 12 γκολ σε 27 εμφανίσεις. Η Πάρμα τερμάτισε 2η πίσω από τη Γιουβέντους, γεγονός στο οποίο συνέβαλε κατά πολύ ο Αργεντινός «στράικερ». Συνέβαλε με 2 γκολ στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ιταλίας τη σεζόν 1998/99 και σκόραρε το πρώτο γκολ στη νίκη με 3-0 επί της Μαρσέιγ στον τελικό του Κυπέλλου UEFA.  Στα 4 χρόνια παραμονής του στην Πάρμα (1996-2000), συμμετείχε σε 116 αγώνες πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας 62 γκολ, ενώ συνολικά σημείωσε 80 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις!


Μεταγράφηκε  στη Λάτσιο, με τη μετακίνησή του να είναι  η πιο ακριβοπληρωμένη στην ιστορία την εποχή εκείνη. Κόστισε 35 εκατομμύρια στερλίνες, εκ των οποίων τα 16 μετρητά και οι Ματίας Αλμέιδα (Matías Almeyda) και Σέρτζιο Κονσεϊσάο (Sérgio Conceição) να περιλαμβάνονται στα ανταλλάγματα! Αναδείχθηκε Πρώτος Σκόρερ στο πρωτάθλημα με 26 τέρματα, η Λάτσιο όμως τερμάτισε 3η, κυρίως λόγω της απομάκρυνσης σπουδαίων παικτών, όπως ο Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν  (Juan Sebastián Verón) και ο Πάβελ Νέντβεντ (Pavel Nedvěd). Στα δύο χρόνια παραμονής του στην ομάδα, είχε 39 γκολ σε μόλις 54 εμφανίσεις. Τα οικονομικά προβλήματα των Ρωμαίων όμως ήταν ο  λόγος της πώλησής του στην Ίντερ τον Αύγουστο του 2002, έναντι 26 εκατομμυρίων ευρώ. Οι ιθύνοντες των «νερατζούρι» σκέφτηκαν πως ο Αργεντίνος θα ήταν ο κατάλληλος για να αντικαταστήσει τον Ρονάλντο (Ronaldo Luís Nazário de Lima).


Τα αποτελέσματα, ωστόσο, δεν ήταν τα αναμενόμενα. Μόλις 17 εμφανίσεις και 7 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Το χειρότερο, ήταν ένας  τραυματισμός που τον κράτησε έξω για περίπου 4 μήνες, κάτι που του κόστισε να έχει την ανάλογη συνέχεια με την προηγούμενη χρονιά. Για τον λόγο αυτόν, μάλιστα, παρέμεινε μόλις για έναν χρόνο εκεί, μέχρι να μετακομίσει στην Αγγλία, για λογαριασμό της Τσέλσι. Υπέγραψε στους «μπλε», στις 26 Αυγούστου του 2003, έναντι 16,8 εκατομμυρίων ευρώ. Το ντεμπούτο του στην αγγλική ομάδα πραγματοποιήθηκε 4 μέρες αργότερα, στο 2-2 με την Μπλάκμπερν ως αλλαγή. Το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του έγινε τον Σεπτέμβριο του 2003 με αντίπαλο την Σπάρτα Πράγας. Το «ντεμπούτο» στο σκοράρισμα, ωστόσο, το έκανε στο πρωτάθλημα εναντίον της Γουλβς, πετυχαίνοντας 2 τέρματα, σ’ έναν αγώνα, ο οποίος έληξε 5-0. Τον πρώτο χρόνο πραγματοποίησε 31 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ κατάφερε να σκοράρει 12 φορές.




Μετά που ο Ζοζέ Μουρίνιο (José Μουρίνιο) ανέλαβε προπονητής της Τσέλσι για τη σεζόν 2004/05, ο Κρέσπο ήταν πλεόνασμα στα σχέδια του, μετά την απόκτηση του Ντιντιέ Ντρογκμπά (Didier Drogba) και έτσι επέστρεψε στην Ιταλία, δανεικός στη Μίλαν το καλοκαίρι του 2004, καθ’ υπόδειξη του Κάρλο Αντσελότι, με απολογισμό 11 γκολ σε 28 αγώνες, ενώ σκόραρε δύο φορές στον τραυματικό τελικό του UEFA Champions League του 2005, στην ήττα από τη Λίβερπουλ στη Κωνσταντινούπολη. Ξαναγύρισε στη Τσέλσι, πετυχαίνοντας γκολ αμέσως με την επανεμφάνισή του, το πρώτο στον τελικό του Κομιούνιτι Σιλντ, ο οποίος έληξε 2-1 υπέρ της Τσέλσι με αντίπαλο την Άρσεναλ. Αυτό που κατάφερε με την επιστροφή του στην Αγγλία, ήταν το γεγονός πως χάρη στην δική του ικανότητα, η Τσέλσι κατέκτησε το αγγλικό πρωτάθλημα, τη σεζόν 2005/06. Ζήτησε ο ίδιος να φύγει από την Τσέλσι, ωστόσο, οι ιθύνοντες της ομάδας αποφάσισαν πως θα έφευγε από το Λονδίνο, μόνο αν κάποια ομάδα πληρώσει για να τον αποκτήσει.


Στις 7 Αυγούστου του 2006, αποκτήθηκε από την Ίντερ με την μορφή 2 χρόνων δανεισμού. Σημείωσε το 125ο τέρμα του στην Serie A κόντρα στην Σιένα, στις 2 Δεκεμβρίου του 2006 και το 200ο του γκολ στην καριέρα του στην Ευρώπη, στις 2 Απριλίου του 2007. Στις 13 Μαΐου του 2007, σημείωσε χατ-τρικ, βοηθώντας την Ίντερ στη νίκη με 4-3 επί της Λάτσιο, δίνοντας στους «νερατζούρι» το πρωτάθλημα Ιταλίας της περιόδου 2006/07. Δύο ημέρες νωρίτερα, είχε εμφανιστεί στην προπόνηση χωρίς τα συνήθως μακριά μαλλιά του, στυλ που έφερε για πάνω από πέντε χρόνια. Έμεινε στην Ίντερ μέχρι και το 2008, όταν και έλυσε το συμβόλαιό του με την Τσέλσι, όντας αποφασισμένος να φύγει μια και καλή από τα αγγλικά γήπεδα. Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι πως σκοράροντας με την Ίντερ στο Τσάμπιονς Λιγκ, έγινε ο πρώτος παίκτης που έχει σκοράρει με 5 διαφορετικές ομάδες!




Απελευθερώθηκε από την Τσέλσι στις 3 Ιουλίου του 2008, υπογράφοντας ως ελεύθερος στην Ίντερ για ένα χρόνο. Στη σεζόν 2008/09, υπό τον Ζοζέ Μουρίνιο, έκανε μόνο 13 εμφανίσεις, μεταξύ των οποίων μόλις 2 βασικός, ενώ είχε αποκλειστεί από την ομάδα που συμμετείχε στο Champions League. Αγωνίστηκε για μια σεζόν στην Τζένοα, που σκοπός της ήταν να βρει τον αντικαταστάτη του Ντιέγκο Μιλίτο (Diego Milito), ο οποίος είχε αποχωρήσει από την ομάδα για την Ίντερ, θέλοντας να γίνει έτσι ανταγωνιστική. Το πρώτο του τέρμα, με τα χρώματα της Τζένοα, το πέτυχε στις 13 Σεπτεμβρίου του 2009 εναντίον της Νάπολι. Τον Ιανουάριο του 2010 επέστρεψε στην Πάρμα προκειμένου να κλείσει την καριέρα του. Συνολικά είχε 10 γκολ σε 46 αγωνιστικές. Στις 2 Φεβρουαρίου του 2012 αποφάσισε να διακόψει το συμβόλαιό του με την Πάρμα και να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Είναι ο Πρώτος Σκόρερ όλων των εποχών για τη Πάρμα, με 94 γκολ σε 201 εμφανίσεις.




Φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο της χώρας του για 12 ολόκληρα χρόνια, από το 1995 ως και το 2007. Κέρδισε την πρώτη του διεθνή συμμετοχή σε φιλικό αγώνα εναντίον της Βουλγαρίας τον Φεβρουάριο του 1995. Κέρδισε το Ασημένιο Μετάλλιο με την Αργεντινή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα, τελειώνοντας ως Πρώτος Σκόρερ με 6 γκολ. Συμμετείχε στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1998, του 2002 και του 2006. Συνολικά πήρε μέρος σε 64 αγώνες της «αλμπιτσελέστε», πετυχαίνοντας 35 τέρματα, που τον καθιστούν τον 3ο Κορυφαίο Σκόρερ στην ιστορία της, μία θέση πάνω από τον Ντιέγκο Μαραντόνα!



Ο Ερνάν Κρέσπο ήταν ένας γρήγορος, δυνατός και πλήρης επιθετικός με καλή τεχνική κατάρτιση και εξαιρετική αίσθηση του γκολ, ο οποίο διακρίθηκαν και για τις ικανότητές του στον αέρα. Ένας παραγωγικός και ευκαιριακός σκόρερ, ήταν σε θέση παίζει καλά τόσο με τα πόδια όσο και με το κεφάλι του, ενώ ήταν γνωστός για την ικανότητά του να σκοράρει ακροβατικά γκολ. Υπήρξε επίσης αποτελεσματικός και χωρίς τη μπάλα, λόγω της διαρκούς κίνησής του, της τακτικής ευφυΐας του και του επιθετικού ενστίκτου, ο οποίος συχνά χρησιμοποιήθηκε στο να προσφέρει βάθος στην ομάδα του ή να δημιουργεί χώρο για τους συμπαίκτες του. 


Λόγω της ικανότητας στο σκοράρισμα και του εύρους των δεξιοτήτων, θεωρείται ως ένας από τους Καλύτερους Επιθετικούς της γενιάς του και ως ένα από τους Καλύτερους Ξένους Παίκτες που αγωνίστηκαν στην ιταλική Serie Α. Διακρίθηκε επίσης για το καθαρό του παιχνίδι και κατά την διάρκεια της καριέρας του δεν τιμωρήθηκε ποτέ με κόκκινη κάρτα. Πέρα όμως από την ικανότητά του, αντιμετώπισε αρκετούς τραυματισμούς σε όλη τη σταδιοδρομία του, οι οποίοι και περιόρισαν τον αγωνιστικό του χρόνο κατά καιρούς.


Υπηρέτησε ως προπονητής των τμημάτων υποδομής και στην αντίστοιχη ομάδα της Πάρμα που πήρε μέρος στο πρωτάθλημα Primavera κατά τη διάρκεια της σεζόν 2014/15. Μετά τη διάλυση της Πάρμα, στις 30 Ιουνίου του 2015, ανακοινώθηκε ως νέος προπονητής της Μόντενα στη Serie Β. Απολύθηκε στις 26 Μαρτίου του 2016.




PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Επαγγελματική καριέρα

  • ·         1993–1996: Club Atlético River Plate, 62 (24)
  • ·         1996–2000: Società Sportiva Dilettantistica Parma Calcio 191,, 116 (62)
  • ·         2000–2002: Società Sportiva Lazio, 54 (39)
  • ·         2002/03: Football Club Internazionale Milano, 18 (7)
  • ·         2003–2008: Chelsea Football Club, 49 (20)
  • ·         2004–2005: (δανεικός) → Associazione Calcio Milan, 28 (11)
  • ·         2006–2008: (δανεικός) → Football Club Internazionale Milano, 49 (18)
  • ·         2008/09: Football Club Internazionale Milano, 14 (2)
  • ·         2009/10: Genoa Cricket and Football Club 16 (5)
  • ·         2010–2012: Società Sportiva Dilettantistica Parma Calcio 1913, 46 (10)

Σύνολο καριέρας: 453 (198)

Διεθνής

  • ·         1996: Ολυμπιακή Ομάδα Αργεντινής, 6 (6)
  • ·         1995–2007: Αργεντινή, 64 (35)

Προπονητική καριέρα

  • ·         2015/16: Modena Football Club

Τίτλοι

Συλλογικοί

Με τη River Plate
  • ·         Πρωτάθλημα Αργεντινής: 2 (1993 Apertura, 1994 Apertura)
  • ·         Copa Libertadores: 1996


Με τη Parma
  • ·         Κύπελλο Ιταλίας: 1998/99
  • ·         Κύπελλο UEFA: 1998/99
  • ·         Σούπερ Καπ Ιταλίας: 1999

Με τη Lazio
  •       Σούπερ Καπ Ιταλίας: 2000

Με τη Chelsea
  •                      FA Community Shield: 2005
  •                      Πρωτάθλημα Αγγλίας: 2005/06

Milan
  •                      Σούπερ Καπ Ιταλίας: 2004
  •                      UEFA Champions League: φιναλίστ 2005

Με την Inter
  •                      Σούπερ Καπ Ιταλίας: 2 (2006, 2008)
  •                      Πρωτάθλημα Ιταλίας: 3 (2006/07, 2007/08, 2008/09)


Διεθνείς

Με την Αργεντινή
  •                      Παναμερικανικοί Αγώνες: Χρυσό Μετάλλιο 1995
  •                      Ολυμπιακοί Αγώνες: Ασημένιο Μετάλλιο στην Ατλάντα το 1996

Προσωπικές Διακρίσεις

  •                      Πρώτος Σκόρερ Πρωταθλήματος Αργεντινής: 1994
  •                      Πρώτος Σκόρερ ολυμπιακού Τουρνουά: 1996
  •                      Πολυτιμότερος Παίκτης (MVP) Τελικού Κυπέλλου UEFA: 1999
  •                      Πρώτος Σκόρερ Ιταλικής Serie A: 2000/01
  •                      Μέλος ιδανικής 11άδας της Χρονιάς από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αθλητικού Τύπου: 2000/01
  •                      Μέλος της λίστας των  125 Εν Ζωή Καλύτερων Παικτών του Κόσμου που συνέταξε το 2004 ο Πελέ για τα 100 Χρόνια της FIFA
  •                      2ος Σκόρερ Διοργάνωσης Παγκοσμίου Κυπέλλου: 2006
  •                      Μέλος Ιδανικής 11άδας Διοργάνωσης Παγκοσμίου Κυπέλλου: 2006



ΠΗΓΗ: cobrasports.gr