Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Φράνσις Λι

Ο Άγγλος κεντρικός επιθετικός Φράνσις  Λι (Francis Henry "Franny" Lee), γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1944 στο Γουεστχιούτον του Λάνκσαιρ. Αγωνίστηκε για την Μπόλτον, τη Μάντσεστερ Σίτι, τη Ντέρμπι Κάουντι και την εθνική ομάδα της Αγγλίας. Ένας γρήγορος επιθετικός, κέρδισε τίτλους πρωταθλητή με την Μάντσεστερ Σίτι και την Ντέρμπι, σκοράροντας πάνω από 200 γκολ στη καριέρα του. Το 2010, εγκαταστάθηκε στο αγγλικό ποδοσφαιρικό Hall of Fame. Με καταπληκτική δύναμη και επιμονή, σκόραρε πολύ από το σημείο του πέναλτι και δεν θα έλεγε κανείς ότι έπαιζε και το πιο καθαρό παιχνίδι! Κατέχει μέχρι σήμερα το αγγλικό ρεκόρ επιτυχημένων εκτελέσεων πέναλτι σε μια σεζόν, κάτι που του χάρισε το παρατσούκλι του, «Lee Won Pen» και οδήγησε σε κατηγορίες για εκβιαστικές “βουτιές”. Μια τέτοια κατηγορία από τον εμβληματικό Νόρμαν Χάντερ (Norman Hunter) της Λιντς, ήταν η αιτία για ένα επεισοδιακό περιστατικό που χαρακτηρίστηκε ως η πιο γνωστή αψιμαχία όλων των σπορ. Μετά την απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο, έγινε ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Το 1994, έγινε ο κύριος μέτοχος και πρόεδρος της Μάντσεστερ Σίτι, αλλά παραιτήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα.


Από το 1959 μέχρι και το 1967 ήταν ποδοσφαιριστής της Μπόλτον με την οποία και σημείωσε 92 γκολ σε 139 αγώνες πρωταθλήματος. Ο Λι έπαιζε πάντοτε στην κορυφή της επίθεσης και με την ικανότητά του κατάφερε να προσελκύει διάφορους σκάουτερς που ήθελαν να τον εντάξουν σε μία μεγαλύτερη ομάδα. Τελικά υπέγραψε με την Μάντσεστερ Σίτι, σε μια μεταγραφή που κόστισε στον σύλλογο 60.000 στερλίνες. Έκανε το ντεμπούτο του σε μια νίκη 2-0 επί της Γουλβς στο Μέιν Ρόουντ και σκόραρε το πρώτο γκολ του για τους «πολίτες», την επόμενη εβδομάδα, στο Φούλαμ. Την πρώτη χρονιά με τα γαλάζια, σκόραρε 17 φορές σε 31 εμφανίσεις, τα 16 γκολ για το πρωτάθλημα, βοηθώντας σημαντικά τη Σίτι στο να φτάσει στην κορυφή της Αγγλίας κατακτώντας το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 31 χρόνια. Την επόμενη περίοδο, η Μάντσεστερ Σίτι θα κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας, με τον Λι να είναι βασικό και αναντικατάστατο μέλος της πρώτης ομάδας και να έχει δημιουργήσει στην κορυφή της επίθεσης μια τρομακτική συνεργασία με τον Νιλ Γιανγκ (Neil James Young). Εκείνη τη χρονιά θα έκανε και το ντεμπούτο του με την Εθνική Αγγλίας κόντρα στη Βουλγαρία.


Από τη σεζόν 1969/70 και για υπόλοιπες τέσσερις, εκτός από τη 1972/73, ήταν ο Πρώτος Σκόρερ της Σίτι, φτάνοντας τα 147 γκολ σε 328 αναμετρήσεις με την ομάδα και μπαίνοντας έτσι στους TOP-5 Σκόρερς Όλων των Εποχών για τη Σίτι. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Κόλιν Μπελ (Colin Bell) τον ξεπέρασε και βρίσκεται πλέον στην 6η θέση. Επίσης, έγινε και ο Πρώτος Σκόρερ της Σίτι σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις με 10 γκολ, ρεκόρ που έχει σπάσει μέχρι σήμερα μόνο ο Σέρτζιο Αγκουέρο (Sergio Leonel "Kun" Agüero). Ο Λι βοήθησε τα μέγιστα στην κατάκτηση του Λιγκ Καπ και του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1970, σκοράροντας μάλιστα στον τελικό της Βιέννης με πέναλτι, κάνοντας το 2-0, στο 43′, κόντρα στην πολωνική Γκόρνικ του Ζάμπρζε (τελικό αποτέλεσμα 2-1). Πετυχαίνοντας συνολικά 22 γκολ εκείνη τη χρονιά, έκανε πιθανότατα την καλύτερη του σεζόν μέχρι τότε με τα χρώματα της Σίτι, κερδίζοντας τελικά το βραβείο του Παίκτη της Χρονιάς από τους φίλους της ομάδας. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους θα εκπροσωπούσε και την Αγγλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μέξικο.


Τη σεζόν 1971/72 έγινε ο πρώτος παίκτης της Σίτι που σκόραρε πάνω από τριάντα γκολ (35) μέσα σε μια χρονιά, από την περίοδο 1936/37, όταν και το είχε καταφέρει ο Πήτερ Ντόχερτι (Peter Dermot Doherty). Από αυτά τα 35 γκολ, τα 15 ήταν από πέναλτι δημιουργώντας έτσι το βρετανικό ρεκόρ για τον αριθμό πέναλτι που σκόραρε ένας παίκτης μέσα σε μια χρονιά και κερδίζοντας το παρατσούκλι «Lee Won Pen». Είναι μαζί με τον Τζο Χέις (Joe Hayes) ο Πρώτος Σκόρερ στα ντέρμπι του Μάντσεστερ, από πλευράς Σίτι, έχοντας πετύχει 10 γκολ, με μόνο τον Γουέιν Ρούνει (Wayne Rooney) να έχει περισσότερα με -μέχρι στιγμής- 11.


Τον Αύγουστο του 1974, η διοίκηση της Σίτι πήρε την απόφαση να τον παραχωρήσει στην Ντέρμπι Κάουντι για 110.000 στερλίνες! Στην πρώτη του χρονιά στα «κριάρια» ήταν ο Πρώτος Σκόρερ του πρωταθλήματος με 33 γκολ, συμβάλλοντας σημαντικά στην κατάκτηση του τίτλου για την ομάδα από τα Aνατολικά Μίντλαντς. Την 1η Νοεμβρίου του 1975, ο Λι έμεινε στην ιστορία για την μεγάλη του αψιμαχία με τον κεντρικό αμυντικό της Λιντς, τον Νόρμαν Χάντερ (Norman Hunter). Ο Λι κέρδισε και σκόραρε ένα πέναλτι για το οποίο ο Χάντερ τον κατηγόρησε πως βούτηξε, κάτι που συνήθιζαν να του κατηγορούν διάφοροι αντίπαλοι και δημοσιογράφοι. Οι δύο ποδοσφαιριστές αντάλλαξαν γροθιές και αποβλήθηκαν σε ένα περιστατικό που το 2003, ο «Observer» χαρακτήρισε ως «Η πιο Γνωστή Αψιμαχία Όλων των Σπορ».


Ένα χρόνο αργότερα ο Λι κρέμασε τα παπούτσια του έχοντας αφήσει πίσω μια μυθική καριέρα με 234 γκολ σε 469 παιχνίδια πρωταθλήματος και έχοντας κατακτήσει 2 πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο Αγγλίας, ένα Λιγκ Καπ, 3 Τσάριτι Σιλντ και το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1970.


Εκπροσώπησε την Αγγλία σε 27 αναμετρήσεις, σημειώνοντας 10 γκολ, από το 1968 έως το 1972. Πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 στο Μέξικο και είναι ο πρώτος Άγγλος στην ιστορία που δέχτηκε κάρτα (κίτρινη).


Μετά την απόλυτα πετυχημένη του καριέρα ως ποδοσφαιριστής, ακολούθησε μία απόλυτα πετυχημένη καριέρα ως επιχειρηματίας. Συγκεκριμένα, ίδρυσε την «F.H. Lee Ltd», μία εταιρεία που ασχολούταν με χαρτί υγείας και από την οποία έγινε πολυεκατομμυριούχος! Το γεγονός αυτό του επέτρεψε να ασχοληθεί επιχειρηματικά και με την Μάντσεστερ Σίτι. Συγκεκριμένα το 1994 αγόρασε τρία εκατομμύρια σε μετοχές στην τιμή των 13,35 λιρών ανά μετοχή.


Έχοντας και τη στήριξη του κόσμου στην αρχή,  υποσχέθηκε ότι θα φέρει τον σύλλογο στην παλιά του δόξα και λέγοντας συγκεκριμένα «Αυτός θα είναι ο πιο χαρούμενος σύλλογος στη χώρα. Οι παίκτες θα είναι οι πιο καλοπληρωμένοι και θα γιορτάζουμε και θα τραγουδάμε μέχρι να βραχνιάσουμε»! Δυστυχώς, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καθόλου καλά, με την Μάντσεστερ Σίτι να υποβιβάζεται στη δεύτερη κατηγορία δύο χρόνια μετά την αλλαγή στην προεδρία και να είναι έτοιμη να υποβιβαστεί και στην τέταρτη λίγο καιρό πριν τελικά ο Λι αποχωρήσει.


Για την αποτυχία του, έριξε κυρίως ευθύνη στο γεγονός ότι ήταν αυξημένες οι εξωαγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας (έπρεπε να φτιαχτεί το καινούριο γήπεδο) και κατηγόρησε τον Πίτερ Σιούελς (Peter Swales -ο παλιός ιδιοκτήτης) ότι άφησε την ομάδα με καταστροφικά χρέη. Στα εναντίον του, καταλογίζεται και η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον φίλο του Άλαν Μπολ (Alan Ball) με τον οποίον και η Σίτι υποβιβάστηκε στην First Division (δεύτερη κατηγορία). Αποχώρησε το 1998 αφήνοντας τα ηνία της ομάδας στον Ντέιβιντ Μπερνστάιν (David Bernstein).


Το 2010 έγινε μέλος του Hall of fame του αγγλικού ποδοσφαίρου, ενώ την Πρωτοχρονιά του 2016 τιμήθηκε ως Ταξιάρχης του τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της προσφοράς του στο ποδoσφαίρου και στο φιλανθρωπικό του έργο.


PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Επαγγελματική καριέρα

  • ·         1959–1967: Bolton Wanderers Football Club, 189 (92)
  • ·         1967–1974: Manchester City Football Club, 249 (112)
  • ·         1974–1976: Derby County Football Club, 62 (24)

Διεθνής

  • ·         1968–1972: Αγγλία, 27 (10)

Τίτλοι

Με την Manchester City
  • ·         Πρωτάθλημα Αγγλίας: 1967/68
  • ·         Κύπελλο Αγγλίας: 1969
  • ·         Λιγκ Καπ Αγγλίας: 1970
  • ·         Τσάριτι Σιλντ: 2 (1968, 1972)
  • ·         Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης: 1970


Με την Derby County
  • ·         Πρωτάθλημα Αγγλίας: 1974/75
  • ·         Τσάριτι Σιλντ: 1975