Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Τρέβορ Μπρούκινγκ

Ο Άγγλος επιτελικός μέσος Τρέβορ Μπρούκινγκ (Sir Trevor David Brooking), γεννήθηκε, στις 2 Οκτωβρίου του 1948, στο Μπάρκινγκ του Έσεξ, στην ευρύτερη περιοχή του βορειοανατολικού Λονδίνου. Πέρασε το σύνολο σχεδόν της ποδοσφαιρικής του καριέρας, 21 ολόκληρα χρόνια, με την Γουέστ Χαμ κάνοντας 647 εμφανίσεις, όντας μια από τις εμβληματικότερες μορφές στην ιστορία της. Κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας του 1975 και του 1980, όταν και σημείωσε το μοναδικό γκολ εναντίον της Άρσεναλ. Ήταν επίσης ο Καλύτερος Παίκτης της σεζόν για την ομάδα σε 4 περιπτώσεις και την υπηρέτησε ως υπηρεσιακός προπονητής σε 2 περιπτώσεις το 2003. Το καλό του πόδι ήταν το δεξί, αλλά μπορούσε άνετα να χρησιμοποιήσει και το αριστερό. Διακρίθηκε για την εξαιρετική τεχνική του κατάρτιση, αλλά αν υπέφερε κάπου ήταν στον ρυθμό, που ήταν και το αδύνατο σημείο του.


Εξαιρετικός οργανωτής, στην εποχή του, υπήρξε το βαρόμετρο της εθνικής ομάδας της Αγγλίας, αφού απ' την απόδοση του εξαρτιόταν και η απόδοση ολόκληρης της ομάδας! Έκανε 47 διεθνείς εμφανίσεις για τα «λιοντάρια», σκοράροντας 5 φορές. Διορίστηκε Μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (MBE) το 1981, προήχθη σε Διοικητή της ίδιας τάξης (CBE) το 1999 και χρίστηκε Ιππότης το 2004. Το 2009 η μια κερκίδα στο Άπτον Παρκ, πήρε το όνομά του προς τιμή του. Μετά την αποχώρησή του από το παιχνίδι, έχει αναλάβει διάφορες θέσεις στον τομέα της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης ως αναλυτής, αλλά και σε διοικητικές  θέσεις για την Γουέστ Χαμ και την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. 


Οπαδός των «σφυριών» από τα γεννοφάσκια του, αφού η μητέρα του Μαργαρίτα και ο πατέρας του, ο Henry Charles (γνωστός ως Χάρι), ένας αξιωματικός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, υπήρξαν οπαδοί της! Ο πατέρας του τον πήρε για να δει για πρώτη φορά τη Γουέστ Χαμ στο Άπτον Παρκ, σε μια ισοπαλία 1-1 με τη  Λίβερπουλ, στις 19 Απριλίου του 1958, όταν ήταν 9 ετών. Σε  ηλικία 15 ετών δοκιμάστηκε παράλληλα με τη Γουέστ Χαμ,  τόσο στη Τότεναμ, όσο και τη Τσέλσι! Ωστόσο, ο προπονητής της Γουέστ Χαμ, ο Ρον Γκρίνγουντ (Ron Greenwood), τον παρακολουθούσε και του πρόσφερε μαθητεία στις περίφημες ακαδημίες των «σφυριών», επιτρέποντάς του να παραμείνει στο σχολείο για να ολοκληρωθεί τις σπουδές του. Παρά το γεγονός ότι στις 24 Ιουλίου του 1965, προσφέρθηκαν στους γονείς του £ 500 στερλίνες και ένα αυτοκίνητο, από τον προπονητή Τόμι Ντόχερτι (Tommy Docherty) ώστε να αποσπάσουν την υπογραφή του για την Τσέλσι, έμεινε στο σχολείο της Γουέστ Χαμ, χωρίς οι γονείς του να λάβουν καμία αμοιβή!


Έκανε το ντεμπούτο του στη θέση του δεξιού μέσου, αντικαθιστώντας τον Μπράιαν Ντίαρ (Brian Dear), στις 29 Αυγούστου του 1967, σε μία ισοπαλία 3-3 με την Μπέρνλι στο ‘’Τερφ Μουρ’’. Το  πρώτο του γκολ, ήρθε στις 26 Δεκεμβρίου του 1967, στην εκτός έδρας νίκη επί της Λέστερ με 4-2. Τη πρώτη του σεζόν, έπαιξε σε 28 παιχνίδια, σκοράροντας 9 γκολ και τη 2η είχε 37 συμμετοχές και 8 γκολ. Το μόνο χατ-τρικ της καριέρας του, ήρθε στις 6 Απριλίου του 1968, στην  εντός έδρας νίκη με 5-0 επί  της Νιούκαστλ. Κατά τη διάρκεια της 3ης σεζόν, τον Δεκεμβρίου του 1969, έσπασε  ένα κόκαλο στον αστράγαλό του, σ’ ένα παιχνίδι εναντίον της  Νότιγχαμ Φόρεστ. Ο σύλλογος υπέγραψε τον Πίτερ Ούστας (Peter Eustace) για £ 90.000 στερλίνες ως αντικαταστάτη του! Η ανάρρωση από τον τραυματισμό, του πήρε περισσότερο από το αναμενόμενο και ο ίδιος μπήκε σε σκέψεις να εγκαταλείψει τη καριέρα του!


Ωστόσο, επέστρεψε στους αγωνιστικούς χώρους και με την αποχώρηση του Μάρτιν Πίτερς (Martin Peters) για την Τότεναμ, τον  Μάρτιο του 1970, πήρε μόνιμη θέση στη μεσαία γραμμή. Η θέση του στο κέντρο απειλήθηκε τη σεζόν 1971/72, όταν αποκτήθηκε ο μέσος Τόμι Τέιλορ (Tommy Taylor), με αποτέλεσμα ο Μπρούκινγκ να μπει στις λίστες των υπό μεταγραφή παικτών κατόπιν δικού του αιτήματος. Ωστόσο, η αποτυχία της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του Μπόμπι Μουρ (Bobby Moore) και του Άλαν Στέφενσον (Alan Stephenson), έφερε τον Τέιλορ στην άμυνα της ομάδας. Ο Μπρούκινγκ παρέμεινε πάντα βασικός για το υπόλοιπο της σεζόν και ψηφίστηκε Παίκτης της Χρονιάς (Hammer of the Year)! Κατά τη διάρκεια της περιόδου 1972/73, προσέλκυσε στην προσοχή του προπονητή τότε της Ντέρμπι Κάουντι, του εμβληματικού Μπράιαν Κλαφ (Brian Clough), ο οποίος πρόσφερε στη  Γουέστ Χαμ £ 400.000 στερλίνες για τον Μπρούκινγκ  και τον Μουρ, αλλά ο Ρον Γκρίνγουντ αρνήθηκε να δώσει την άδεια και στους δύο. Και πάλι, το 1974 ο προπονητής της  Τότεναμ, ο Μπίλι Νίκολσον (Bill Nicholson), προσφερε £ 425.000 στερλίνες για την υπογραφή του Μπρούκινγκ. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μπρούκινγκ, όπως έγραψε στην αυτοβιογραφία του, στη κίνηση αυτή δεν δόθηκε συνέχεια, καθώς ο ίδιος αισθάνθηκε ότι ο Νίκολσον, ένας προπονητής που θαύμαζε, ερχόταν στο τέλος της καριέρας του στη Τότεναμ και δεν ήταν σίγουρος  για τον μάνατζερ που θα τον διαδεχόταν.


Κατέκτησε 2 φορές το Κύπελλο Αγγλίας, το 1975 με τον ίδιο να σκοράρει ένα ζωτικής σημασίας τέρμα, σε μια νίκη 2-1 στον επαναληπτικό του 4ου γύρου, εκτός έδρας εναντίον της Σουίντον και το 1980, την τελευταία του φορά, όταν σκόραρε άλλο ένα ζωτικής σημασίας γκολ σε μια νίκη με 2-1, στον επαναληπτικό του 3ου γύρου, εναντίον της Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον, αλλά και το μοναδικό γκολ στην νίκη με 1-0 επί της Άρσεναλ στον τελικό με κεφαλιά! Ήταν μέλος της ομάδας της Γουέστ Χαμ, που κέρδισε το πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας το 1981. Εμφανίστηκε επίσης στον τελικό του Τσάριτι Σιλντ του 1975 όπου ηττήθηκε 0-2 από την Ντέρμπι, στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης του 1976 όταν ηττήθηκε 2-4 από την Άντερλεχτ, στον τελικό του Τσάριτι Σιλντ του 1980 όπου ηττήθηκε 0-1 από την Λίβερπουλ και στο τελικό του Λιγκ Καπ του 1981, όταν ηττήθηκε 1-2 σε επαναληπτικό από την Λίβερπουλ, αφού το πρώτο ματς ήλθε ισόπαλο 1-1. Το τελευταίο παιχνίδι του για την Γουέστ Χαμ, ήρθε στις 18 Μαΐου του 1984, σε μια ήττα 0-1 εντός έδρας από την Έβερτον. Στο σύνολο, έκανε 647 εμφανίσεις και σκόραρε 102 φορές, φορώντας τη φανέλα με το № 10. Στις συνολικές εμφανίσεις για τη Γουέστ Χαμ, υπολείπεται μόνο από τον Μπίλι Μποντς (Billy Bonds), τον Μπόμπι Μουρ και τον Φρανκ Λάμπαρντ τον πρεσβύτερο (Frank Lampard Senior), πατέρα του σύγχρονου Άγγλου διεθνούς άσου! Έπαιξε έναν αγώνα που διοργανώθηκε προς τιμή του, εναντίον μια ομάδας Άγγλων Επιλέκτων, τον Οκτώβριο του 1977.


Αποδέχθηκε μια πρόσκληση για να παίξει για την Μπλου Σταρ σε ένα παιχνίδι της ‘’Wearside League’’ εναντίον της Coundon, στις 28 Απριλίου του 1985. Ο σύλλογος πλήρωσε τη πτήση προς τη περιοχή του Νιούκαστλ, ως επισκέπτης τους και σύμφωνα με πληροφορίες του κατέβαλε την αμοιβή των £ 500 στερλινών για την εμφάνιση. Αργότερα την ίδια χρονιά έκανε 2 εμφανίσεις για την Κορκ Σίτι.

Έκανε το ντεμπούτο του για την Αγγλία στις 3 Απριλίου του 1974, σε μια ισοπαλία 0-0 εναντίον της Πορτογαλίας. Έπαιξε 47 φορές, σκοράροντας 5 γκολ, αλλά εμφανίστηκε μόνο δύο φορές σε μεγάλα τουρνουά. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980 στην Ιταλία, έπαιξε στην πρεμιέρα της Αγγλίας κατά του Βελγίου, μια ισοπαλία 1-1, αλλά δεν συμμετείχε στο δεύτερο παιχνίδι εναντίον της Ιταλίας, όταν η Αγγλία ηττήθηκε με 0-1. Αποκαταστάθηκε στις 11άδα εναντίον της Ισπανίας, σκοράροντας το πρώτο γκολ της Αγγλίας, στη νίκη με 2-1. Λόγω ενός τραυματισμού του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, περιορίστηκε  στο να παίξει ως αλλαγή κατά της Ισπανίας, στις 5 Ιουλίου του 1982. Παίζοντας μόνο η τελευταία μισή ώρα του παιχνιδιού, ανάγκασε σε μια εξαιρετική απόκρουση τον Ισπανό τερματοφύλακα, Λουίς Αρκονάδα (Luis Arconada), αλλά με την Αγγλία να χρειάζεται μόνο τη νίκη για να προκριθεί στον ημιτελικό, η ισοπαλία 0-0 την απέκλεισε από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Αυτό ήταν το τελευταίο διεθνές παιχνίδι του.


Τον Απρίλιο του 2003, όταν ο προπονητής της Γουέστ Χαμ, Γκλεν Ρέντερ (Glenn Roeder) κατέρρευσε εξαιτίας ενός όγκου στον εγκέφαλο, όντας εδώ και καιρό στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, ανέλαβε υπηρεσιακός προπονητής. Ο σύλλογος πολεμούσε τον υποβιβασμό από την Premier League, με τον Μπρούκινγκ να κρατά τις τύχες του για τρία παιχνίδια. Στο πρώτο παιχνίδι, την οδήγησε σε μια εκτός έδρας νίκη 1-0 επί της Μάντσεστερ Σίτι. Την δεύτερη, οι Χάμερς νίκησαν την Τσέλσι με 1-0, ενώ στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν ήλθε ισόπαλη 2-2 εκτός έδρας με τη Μπέρμιγχαμ με αποτέλεσμα τον υποβιβασμό, αν και με 42 βαθμούς, έναν αριθμό ρεκόρ για ομάδα που υποβιβάστηκε! Μετά τα 3 πρώτα παιχνίδια της σεζόν 2003/04, με τη Γουέστ Χαμ τώρα στην Β’ Κατηγορία, ο Ρέντερ απολύθηκε μετά την ήττα που υπέστη από την Ρόδεραμ, με τον Μπρούκινγκ να αναλαμβάνει πάλι ως υπηρεσιακός. Οδήγησε την ομάδα για 11 παιχνίδια, χάνοντας μόνο μία φορά, από τη Τζίλινχαμ, σε μια εκτός έδρας ήττα με 0-2. Τον Οκτώβριο του 2003 αντικαταστάθηκε από τον Άλαν Πάρντιου (Alan Pardew), τον οποίο πρότεινε ο ίδιος!


Το 1984, εντάχθηκε στο BBC ως ποδοσφαιρική αυθεντία, σχολιάζοντας τακτικά αγώνες στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένης της εκπομπής-επιτομής του είδους, την ‘’BBC Match of the Day’’, καλύπτοντας πέραν των εθνικών πρωταθλημάτων και διεθνείς αγώνες κυρίως τα μεγάλα ποδοσφαιρικά ραντεβού του πλανήτη. Ήταν πρόεδρος του Αθλητικού Συμβουλίου της ανατολικής Περιφέρειας, από το 1987 μέχρι το 1997 και μεταξύ 1999 και 2002 διετέλεσε πρόεδρος του Sport England, Αγγλικού Αθλητικού Συμβουλίου. Τον Ιανουάριο του 2004, εντάχθηκε στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ως Διευθυντής Ανάπτυξης του Ποδοσφαίρου, έναν ρόλο που του έδωσε συνολικά τον έλεγχο των προπονητών και την ανάπτυξη στο αγγλικό ποδόσφαιρο, καθώς και ένα ρόλο στο διορισμό των μελλοντικών προπονητών των εθνικών ομάδων! Παραιτήθηκε από αυτή τη θέση τον Αύγουστο του 2014.


Διορίστηκε μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (ΜΒΕ) το 1981, ενώ τιμήθηκε προαγόμενος  σε Διοικητή της ίδιας τάξης (CBE) το 1999 και χρίστηκε Ιππότης το 2004. Το 2009, μια εξέδρα στο γήπεδο της Γουέστ Χαμ, το ‘’Άπτον Παρκ’’ πήρε τ’ όνομά του! Τον Ιούνιο του 1970 παντρεύτηκε την Hilkka, Φινλανδή τη καταγωγή, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, την Collette και τον Warren. Τον Οκτώβριο του 2014, η αυτοβιογραφία του, «Trevor Brooking: Η ζωή μου στο ποδόσφαιρο», δόθηκε στη δημοσιότητα.




PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Εφηβική καριέρα

  • ·         1965/66: West Ham United Football Club

Επαγγελματική καριέρα

  • ·         1966–1984: West Ham United Football Club, 528 (88)
  • ·         1985: Newcastle Blue Star Football Club, 1 (0)
  • ·         1985: Cork City Football Club, 2 (0)
         Σύνολο καριέρας: 531 (88)

Διεθνής

  • 1974–1982: Αγγλία, 47 (5)

Προπονητική καριέρα

  • ·         2003: West Ham United Football Club (υπηρεσιακός)
  • ·         2003: West Ham United Football Club (υπηρεσιακός)

Τίτλοι

Συλλογικοί

Με τη West Ham United
  • ·         Κύπελλο Αγγλίας: 2 (1975, 1980)
  • ·         Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης: φιναλίστ το 1976
  • ·         Λιγκ Καπ Αγγλίας: 1981
  • ·         Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας Αγγλίας: 1980/81

Τιμές

  • ·         Μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας: 1981
  • ·         Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας: 1999
  • ·         Ιππότης: 2004