Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Τομάς Κάρλοβιτς: Ο ρομαντικός άρχοντας της ποδιάς

Ο Αργεντίνος κεντρικός μέσος Τομάς Κάρλοβιτς (Tomás Felipe Carlovich), γεννήθηκε στις 19 Απριλίου του 1946, στο Ροζάριο της επαρχίας Σάντα Φε. Έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους καλύτερους παίκτες που έβγαλε ποτέ η  Αργεντινή! Θεωρείται από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρανθρώπους του Αργεντίνικου ποδοσφαίρου, τον Ντιέγκο Μαραντόνα (Diego Maradona), τον Σεζάρ-Λουίς Μενότι (César Luis Menotti),  τον  Χοσέ Πέκερμαν (José Pekerman)  και τον Κάρλος Γκριγκόλ (Carlos Timoteo Griguol), αλλά και άλλους, ως ο Καλύτερος Παίκτης στην ιστορία του αργεντίνικου ποδοσφαίρου! 


Αναγνωρίζεται  από το ευρύ κοινό, που τον είδε να αγωνίζεται, ως ο πιο Ταλαντούχος και Θεαματικότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αθλήματος! Περιγράφεται από πολλούς συμπαίκτες και αντιπάλους, δημοσιογράφους του ειδικού Τύπου και γενικότερα, προσωπικότητες του ποδοσφαίρου, ως «…ο τεχνικά Καλύτερος Ποδοσφαιριστής στην Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ιστορία»!  Είχε το παρατσούκλι «El Trinche» (Η Πηρούνα), ως ο εμπνευστής, δημιουργός και ανυπέρβλητος εκτελεστής της μοναδικής προσποίησης με το διπλό πέρασμα της μπάλας κάτω από τα πόδια του αντιπάλου, αυτό που σήμερα ονομάζουμε «ποδιά»!


Μεγάλωσε  στη γειτονιά Μπελγκράνο, στο Ροζάριο. Στο τέλος της δεκαετίας του 1960 άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στην Ροζάριο Σεντράλ, αλλά πήρε τη μεγαλύτερη αναγνώριση κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Σεντράλ Κόρδοβα, με την οποία κέρδισε τις ανόδους το  1973 και το 1982. Αγωνίστηκε  επίσης στην Κολόν της Σάντα Φε και την Ιντεπεντιέντε Ριβαντάβια, όντας μέλος της ομάδας ομάδα που νίκησε την Ίντερ του Μιλάνου σε ένα φιλικό αγώνα.  Έπαιξε επίσης στην Ντεπορτίβο Μαϊπού και αποσύρθηκε οριστικά το 1986, ως παίκτης της Σεντράλ Κόρδοβα. 

  
 Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μεταξύ της Σεντράλ Κόρδοβα και της Ταγιέρες, οι οπαδοί ενθάρρυναν τον Κάρλοβιτς να κάνει την περίφημη διπλή ντρίπλα του. Η απαίτηση εκπληρώθηκε από τον «El Trinche», προκαλώντας ένα τεράστιο χειροκρότημα στην κερκίδα! Αυτή η ντρίπλα, επαναλήφθηκε πάρα πολλές φορές  από τον Κάρλοβιτς στην  καριέρα του.


Το τελευταίο αγώνα της προετοιμασίας της  για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, η εθνική Αργεντινής επρόκειτο να αντιμετωπίσει στο Ροζάριο, σ’ ένα φιλικό προετοιμασίας, μια ομάδα που αποτελείτο αποκλειστικά από παίκτες που γεννήθηκαν στην πόλη αυτή. Μέλη της μικτής αυτής  ήταν εξέχοντες ποδοσφαιριστές, όπως ο Μάριο Κέμπες (Mario Kempes), ο Μάριο Ζανάμπρια (Mario Zanabria), ο Ντανιέλ Κιλέρ (Daniel Killer), ο Κάρλος Αϊμάρ (Carlos Aimar) και ο Κάρλοβιτς.


Στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, η ομάδα από το Ροζάριο κέρδιζε 3-0. Η υπεροχή της τοπικής ομάδας ήταν τόσο μεγάλη, που ο προπονητής της εθνικής ομάδας της Αργεντινής,  Λαντισλάο Σαπ (Vladislao Cap), ζήτησε από τον συνάδελφό του να μην αγωνιστεί ο Κάρλοβιτς  στο δεύτερο ημίχρονο, κάτι που τελικά συνέβη. Το τελικό σκορ ήταν 3-1, υπέρ της ομάδας του Ροζάριο!

Ως προπονητής, έχει προπονήσει την Σεντράλ Κόρδοβα. Παρ 'όλα αυτά, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει προπονητικά επαγγελματική ομάδα και πάλι.


  • Ο  Χοσέ Πέκερμαν, ο άνθρωπος που ότι γνωρίζουμε από το Αργεντίνικο ποδόσφαιρο από το 1995 και μετά είναι δικό του δημιούργημα, τον έχει επιλέξει ως τον καλύτερο κεντρικό μέσο που είχε δει ποτέ του!
  • Ο Σεζάρ Λουίς Μενότι, ο εκλέκτορας του Πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου που κατέκτησε η Αργεντινή, έχει δηλώσει ότι  … «Ο Κάρλοβιτς  είναι ένα από εκείνα τα παιδιά, των οποίων το μοναδικό παιχνίδι είναι μια μπάλα από τότε που γεννήθηκαν. Παρατηρώντας τον να παίζει ποδόσφαιρο ήταν κάτι το εντυπωσιακό!».
  • Ο Κάρλος Γκριγκόλ, έχει πει για τον Κάρλοβιτς ότι … «Ήταν ένας παίκτης φαινόμενο, αλλά δεν του άρεσε η θυσία! Έπαιξα μαζί του στην Σεντράλ και υπήρξαν αγώνες που προτίμησε να πάει για κυνήγι ή ψάρεμα! Τι κρίμα!  Οι τεχνικές του αρετές ήταν  μοναδικές!  Όταν ήθελε, ο τύπος μπορούσε να εξαφανίσει τη μπάλα!»
  •  Αλλά, οι πιο σημαντικές κουβέντες αναγνώρισης για τον Κάρλοβιτς, ειπώθηκαν από αυτόν που θεωρείται ως ο καλύτερος Αργεντίνος ποδοσφαιριστής Όλων των Εποχών, τον Ντιέγκο Μαραντόνα! Όταν ο Ντιέγκο πήρε μεταγραφή στην Νιούελς Ολντ Μπόις, στην συνέντευξη τύπου, αναγορεύθηκε  από έναν δημοσιογράφο ως «ο Καλύτερος Ποδοσφαιριστής». Τότε ο Ντιέγκο απάντησε … «Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής έχει ήδη παίξει στο Ροζάριο  και το όνομά του είναι Κάρλοβιτς»!





Ο Τόμας Κάρλοβιτς άφησε την τελευταία του πνοή στις 8 Μαΐου του 2020, δυο μέρες μετά την επίθεση που δέχτηκε από αγνώστους που ήθελαν να κλέψουν το ποδήλατο του!...


PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Επαγγελματική καριέρα

  • ·         1969/70: Club Atlético Rosario Central                   
  • ·         1971: Club Social y Deportivo Flandria                    
  • ·         1972: Club Sportivo Independiente Rivadavia                     
  • ·         1973-1975: Club Atlético Central Córdoba                             
  • ·         1976: Club Atlético Rosario Central                          
  • ·         1977: Club Atlético Colón de Santa Fe                    
  • ·         1978/79: Club Deportivo Maipú                
  • ·         1980-1983: Club Atlético Central Córdoba
  • ·         1986: Club Atlético Central Córdoba



    ΠΗΓΗ: sombrero.gr