Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Κάρλος Κάιζερ: Ο Μεγαλύτερος Ψεύτης στην Ιστορία του Ποδοσφαίρου

Ο Βραζιλιάνος επιθετικός Κάρλος Ενρίκε Ραπόσο, περισσότερο γνωστός ως Κάρλος Κάιζερ (Carlos Henrique Raposo, “Carlos Kaiser”), γεννήθηκε, στις 2 Απριλίου του 1963, στο Ρίο Πάρντο της πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, στη νότια Βραζιλία. Υπήρξε η Μεγαλύτερη Ποδοσφαιρική Απάτη, ο Μεγαλύτερος Ψεύτης στην Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ιστορία! Πρωταγωνίστησε στην δεκαετία του 1980, κάνοντας ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ (!) μεταγραφές σε μεγάλους βραζιλιάνικους συλλόγους, αλλά και στο εξωτερικό, λέγοντας συνεχώς ψέματα, εισπράττοντας ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ (!) χρήματα και αγωνιζόμενος σε ΟΛΑ ΚΑΙ ΟΛΑ 34 παιχνίδια (!!!), σε μια «καριέρα» που διήρκεσε ούτε λίγο ούτε πολύ, περίπου 20 χρόνια!


Είχε το παρατσούκλι «Κάιζερ» λόγω της ομοιότητάς του με τον Φραντς Μπεκενμπάουερ (Franz Beckenbauer), όταν ήταν νέος. Ξεκίνησε την καριέρα του στα τμήματα υποδομής της Μποταφόγκο και στη συνέχεια μετακινήθηκε στη Φλαμένγκο. Το 1979, εντυπωσίασε τους σκάουτερ της μεξικάνικης Πουέμπλα, κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, υπογράφοντας συμβόλαιο με τη μεξικανική ομάδα, αν και αφέθηκε ελεύθερος λίγους μήνες αργότερα χωρίς να παίζει ούτε έναν αγώνα.  Αργότερα επέστρεψε στην Βραζιλία και άρχισε μια καριέρα ως ποδοσφαιριστής-απάτη, δεδομένου ότι « … ήθελα να γίνω ποδοσφαιριστής, αλλά δεν ήθελα να παίξω ποδόσφαιρο»! Κατάφερε να γίνει φίλος πολλών διάσημων ποδοσφαιριστών όπως ο Ρικάρντο Ρότσα (Ricardo Roberto Barreto da Rocha) και ο Ρενάτο Γκαούτσο (Renato Portaluppi, “Renato Gaucho”), ώστε να μπορεί να έχει ένα μεγάλο και αξιόπιστο δίκτυο γνωριμιών, κάθε φορά που χρειαζόταν έναν νέο σύλλογο.


Με μια σωματοκατασκευή παρόμοια με αυτή των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, χωρίς όμως ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να έχει τις πλέον απαραίτητες δεξιότητες, έβαζε σε εφαρμογή την απάτη, που αποτελούνταν από την υπογραφή ενός συμβολαίου μικρής διάρκειας και αμέσως δήλωνε ότι θα έπρεπε για αρχή να βρίσκεται στα γυμναστήρια, έτσι ώστε να περνά τις πρώτες εβδομάδες μόνο με σωματική άσκηση, που θα τον βοηθούσε να λάμψει! Κάποια στιγμή, ξεκίναγε να συμμετέχει στις προπονήσεις της ομάδας και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα προσποιούνταν τραυματισμό. Λόγω της έλλειψης της απαραίτητης τεχνολογίας εκείνη την εποχή, ήταν δύσκολο να διαπιστωθεί ότι ήταν ένας ψεύτικος τραυματισμός. Είχε μάλιστα συνεργάτη έναν οδοντίατρο, ο οποίος διαβεβαίωνε για ύπαρξη μόλυνσης κάθε φορά που κάποιος σύλλογος ήθελε να διερευνήσει περαιτέρω στην υπόθεση τραυματισμού. Με τον τρόπο αυτό, έμενε για μερικούς μήνες στον σύλλογο, απλώς συμμετέχοντας στις προπονήσεις και χωρίς ΠΟΤΕ να εκτεθεί σε ένα πραγματικό ποδοσφαιρικό αγώνα.


Ένα άλλο τρικ της φάρσας ήταν ότι υπήρξε εξαιρετικός φίλος διαφόρων δημοσιογράφων, ώστε να μπορούν να γράφουν μια μεγάλη ψεύτικη είδηση γι' αυτόν. Σε ένα άρθρο εφημερίδας, αναφέρθηκε ότι είχε τόσο εξαιρετική απόδοση στην Πουέμπλα, ώστε του προτάθηκε ακόμη και να γίνει ένας Μεξικάνος πολίτης, ώστε να μπορεί να παίξει και στην εθνική ομάδα! Επίσης, χρησιμοποιούσε ψεύτικα-παιδικά (!!!) κινητά τηλέφωνα (τα πραγματικά ήταν δείγματα πλούτου και εξαιρετικά ακριβά εκείνη την εποχή), ώστε να δημιουργεί την εντύπωση ψεύτικων συνομιλιών σε ξένες γλώσσες ή ακόμη και να …απορρίπτει προτάσεις μεταγραφής για να δημιουργήσει μια εικόνα πολύτιμου παίκτη στον σύλλογο!


Μετά την επιστροφή του στη Βραζιλία, πήγε ξανά στη Μποταφόγκο, ξεκινώντας τη φάρσα-καριέρα του. Κατά την εφαρμογή του ψεύτικου τραυματισμού του, έκανε χρήση του «κινητού» τηλεφώνου-παιχνιδιού, προσποιούμενος ότι συνομιλεί στα αγγλικά, με σκοπό να επιτύχει επέκταση του συμβολαίου του με τον σύλλογο, αλλά έγινε αντιληπτός από τον γιατρό του συλλόγου, ο οποίος μιλούσε άπταιστα αγγλικά. Αργότερα, πήγε στη Φλαμένγκο και έμεινε κι εκεί λίγους μήνες με την ίδια απάτη-τραυματισμό.  Μια από τις απάτες του, ήταν ότι υποστήριζε ότι έπαιξε στην Αργεντινή με την Ταγιέρες της Κόρδοβα και έκανε μεταγραφή στην Ιντεπεντιέντε, μεσολαβούντος ενός άνδρα που ονομαζόταν "Αλεχάντρο", ο οποίος ήταν φίλος με τον Χόρχε Μπουρουτσάγα (Jorge Burruchaga). Ισχυριζόταν ότι ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε τόσο το Κόπα Λιμπερταδόρες του 1984, όσο και το Διηπειρωτικό Κύπελλο της ίδιας χρονιάς, συγχέοντας τον εαυτό του με τον Κάρλος Ενρίκε (Carlos Enrique), έναν Αργεντινό ποδοσφαιριστή που ήταν πραγματικά μέλος της ομάδας!


Το 1986, μετακόμισε στην Ευρώπη και εντάχθηκε γαλλική Γκαζελέκ Αζαξιό, στη Β’ γαλλική κατηγορία, όπου έπαιζε ένας φίλος του. Στην παρουσίασή του, ο σύλλογος οργάνωσε μια ανοιχτή προπόνηση με παρόντες δηλαδή τους οπαδούς. Φοβούμενος την αποκάλυψη, πέταξε όλες τις μπάλες στο πλήθος, ενώ φιλούσε το σήμα του συλλόγου. Δεν αγωνίστηκε σε κανένα παιχνίδι με τον σύλλογο και επέστρεψε στη Βραζιλία την επόμενη χρονιά, αν και λόγω της φιλίας του με τους δημοσιογράφους αργότερα αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά σχόλια σ’ ένα άρθρο, το οποίο μάλιστα τον απεικόνιζε ως έναν από τους κορυφαίο σκόρερ της Γκαζελέκ Αζαξιό και ότι είχε παίξει για οκτώ σεζόν με τα χρώματά της.


Επιστρέφοντας στη Βραζιλία, πήγε στη Μπανγκού όπου χρησιμοποίησε και πάλι την απάτη με τον ψεύτικο τραυματισμό του. Ωστόσο, ο Κάστορ ντε Αντράντε (Castor de Andrade), μεγάλος χορηγός και ιδιοκτήτης του συλλόγου, είχε κουραστεί να βλέπει τον Κάιζερ απλώς να συμμετέχει στις προπονήσεις και απαίτησε να επιλεγεί για να παίξει. Ενώ αρχικά ήταν στον πάγκο, ο προπονητής του έδωσε εντολή να ζεσταθεί για να μπει στο παιχνίδι, καθώς η ομάδα βρισκόταν πίσω στο σκορ με 0-2. Και πάλι φοβούμενος την αποκάλυψη, είδε μια ομάδα οπαδών να αποδοκιμάζει τους παίκτες και άρχισε να τσακώνεται μαζί τους, με αποτέλεσμα να αποβληθεί πριν καν εισέλθει στο γήπεδο. Μετά τον αγώνα, είπε ότι τσακώθηκε με τους οπαδούς γιατί αποκαλούσαν απατεώνα τον πρόεδρο, κάτι που όχι μόνο του έφερε συγχώρεση, αλλά κέρδισε και μια εξάμηνη παράταση συμβολαίου!


Είχε επίσης ένα πέρασμα από τη Φλουμινένσε, όπου μαζί με τον ψεύτικο τραυματισμό του, χρησιμοποίησε και πάλι το «κινητό» τηλέφωνο-παιχνίδι και πάλι προσποιούμενος ότι αρνείται προσφορές από άλλους συλλόγους και δηλώνοντας ότι ήταν χαρούμενος στο σύλλογο, αλλά έγινε αντιληπτός από έναν βοηθό. Αργότερα εντάχθηκε στη Βάσκο ντα Γκάμα, όπου υπέγραψε για να βοηθήσει ένα μέλος της ομάδας να ξεπεράσει τα προβλήματα αλκοολισμού, καθώς ο ίδιος δεν έπινε και είχε και μια φήμη καλού παιδιού. Το 1989, ήταν στα πρόθυρα της ένταξης του στη πορτογαλική Λουλετάνο, αλλά κέρδισε ένα καλύτερο συμβόλαιο με την Ελ Πάσο Πάτριοτς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αργότερα έπαιξε για την Αμέρικα του Ρίο ντε Τζανέιρο, στη δεκαετία του 1990. Ο ίδιος υποστήριξε ότι έχει παίξει περίπου 20 με 30 αγώνες, αλλά ποτέ δεν έπαιξε και στα 90 λεπτά σε κάποιον από αυτούς, έχοντας σκοράρει μόλις ένα γκολ σε ολόκληρη την καριέρα του!


Το 2011, το πρόγραμμα «Sports Spectacular», της Rede Globo, του μεγαλύτερου αθλητικού τηλεοπτικού καναλιού του πιο «ποδοσφαιρικού» έθνους αυτού του πλανήτη, έδειξε με απίστευτες λεπτομέρειες, με καλεσμένο τον ίδιο (!!!) ένα θέμα που αναφερόταν σε αυτόν τον «ποδοσφαιριστή», που για περισσότερα από 20 χρόνια (!!!), κατάφερε να παγιδεύσει πολλούς μεγάλους συλλόγους στην Βραζιλία, αλλά και στο εξωτερικό! Για όλη αυτή τη δραστηριότητα, έχει κερδίσει το παρατσούκλι «Ο Φόρεστ Γκαμπ του Βραζιλιάνικου Ποδοσφαίρου»! Μετά την «απόσυρση» του από την υποτιθέμενη «ενεργό δράση» ως ποδοσφαιριστής, ο Κάρλος Κάιζερ είναι σήμερα ένας προσωπικός γυμναστής!


Τον Νοέμβριο του 2015, υπέγραψε αποκλειστική συμφωνία με μια εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικών εκπομπών του Ηνωμένου Βασιλείου, για να πει την απίστευτη ιστορία του σε όλες τις μορφές των μέσων ενημέρωσης. Τα γυρίσματα για την κινηματογραφική έκδοση, ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2016.


PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Εφηβική καριέρα

  • ·         –1973: Botafogo de Futebol e Regatas
  • ·         1973–1979: Clube de Regatas do Flamengo

Επαγγελματική καριέρα

  • ·         1979: Puebla Fútbol Club, 0 (0)
  • ·         198?: Botafogo de Futebol e Regatas, 0 (0)
  • ·         198?: Clube de Regatas do Flamengo, 0 (0)
  • ·         1986/87: Gazélec Football Club Ajaccio, 0 (0)
  • ·         198?: Bangu Atletico Clube, 1 (1)
  • ·         198?: Fluminense Football Club, 15 (0)
  • ·         198?: Club de Regatas Vasco da Gama, 0 (0)
  • ·         1989: El Paso Sixshooters/ El Paso Patriots, 0 (0)
  • ·         199?: America Football Club. 0 (0)



Με στοιχεία από το sombrero.gr