Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Τζακ Τέιλορ: Ο Χασάπης του Γουλβερχάμπτον

Ο Άγγλος διεθνής διαιτητής ποδοσφαίρου Τζακ Τέιλορ (John Keith «Jack» Taylor), γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1930,  στο Γουλβερχάμπτον της Αγγλίας, δίπλα στο Μολινό, το γήπεδο της τοπικής Γουλβς. Διάσημος για τη διαιτησία του στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974, κατά την οποία απένειμε δύο πέναλτι στα πρώτα 30 λεπτά. Το πρώτο από αυτά, μετά από μόλις ένα λεπτό στο παιχνίδι έχει περίοπτη θέση στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, αφού ήταν το πρώτο πέναλτι που καταλογίστηκε ποτέ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Θεωρείται ως ο κορυφαίος διαιτητής που ανέδειξαν τα βρετανικά νησιά. Ψηλός, σωματώδης και γεροδεμένος, υπήρξε βαθύς γνώστης των κανονισμών και της ψυχολογίας του ποδοσφαιριστή, γι’ αυτό και ήταν ακριβοδίκαιος. Υπηρέτησε ως διαιτητής για 33 χρόνια, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για περισσότερα από 1.000 παιχνίδια, σε πάνω από 100 διεθνείς αγώνες, που παίχτηκαν σε 60 χώρες. Ανέλαβε την ευθύνη αρκετών μεγάλων τελικών διασυλλογικών διοργανώσεων, με πρώτον, το 1966, όταν διαιτήτευσε τον τελικό του αγγλικού Κυπέλλου μεταξύ της Έβερτον και της Σέφιλντ Γουένσντεϊ, που ακολουθείται από τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971, μεταξύ του Άγιαξ και του Παναθηναϊκού, στο Στάδιο Γουέμπλεϊ. Το 1999, εγκαταστάθηκε στο Hall of Fame της FIFA στη Βαρκελώνη και τον Σεπτέμβριο του 2013, έγινε ο πρώτος διαιτητής εγκαταστάθηκε στο αγγλικό ποδοσφαιρικό Hall of Fame. Η κύρια επαγγελματική του δραστηριότητα, ήταν κρεοπώλης, μιας και η οικογένειά του διατηρούσε μεγάλο κρεοπωλείο στο κέντρο της πόλης, εξ ου και το παρατσούκλι του, «Ο Χασάπης του Γουλβερχάμπτον»!


Ως ποδοσφαιριστής, αγωνίστηκε στην Γουλβς στα σχολικά του χρόνια. Το 1946, στα 16 του μόλις χρόνια, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη διαιτησία. «Σφύριξε» περισσότερα από 1000 παιγνίδια σε 60 χώρες, στα 33 χρόνια (!!!) που διήρκεσε η διαιτητική του καριέρα (1946-1979).


Το 1963, πήρε το σήμα του διεθνούς διαιτητή και το 1966 έγινε ευρύτερα γνωστός, όταν στις 14 Μαΐου διαιτήτευσε τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, μεταξύ Έβερτον και Σέφιλντ Γουένσντεϊ (3-2). Ένα μήνα αργότερα, στις 26 Ιουνίου, βρέθηκε στην Αθήνα, όπου ήταν επόπτης στο αγώνα Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού (1-2) για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδος, με διαιτητή τον συμπατριώτη του Κεν Ντάγκναλ (Ken Dagnall). Ήταν η εποχή που οι μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν εμπιστεύονταν την ντόπια διαιτησία. Τον αμέσως επόμενο μήνα συμμετείχε ως επόπτης στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, που διεξήχθη στα γήπεδα της Αγγλίας.


Βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο της επικαιρότητας, τον Δεκέμβριο του 1969, όταν εξαιτίας του, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 8 αγωνιστικών ημερών (!!!) ο περίφημος ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τζόρτζ Μπέστ (George Best). Μόλις σφύριξε τη λήξη του ντέρμπι Μάντσεστερ Σίτι - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-1) για τα ημιτελικά του Λιγκ Καπ Αγγλίας, ο Μπεστ, φανερά εκνευρισμένος από την ήττα της ομάδας του, πλησίασε τον Τέιλορ και με προκλητικό τρόπο του πήρε την μπάλα μέσα από τα χέρια και την κλώτσησε στον ουρανό του Μέιν Ρόουντ. Ο Τέιλορ τον «ζωγράφισε» στο φύλλο αγώνα και ο Μπεστ τιμωρήθηκε με βαριά ποινή 8 αγωνιστικών. Τότε όλος ο κόσμος της Γιουνάιτεντ ξεσηκώθηκε κατά του Τέιλορ, τον όποιον όμως κάλυψε πλήρως η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.


Το 1970, στο Μέξικο, διαιτήτευσε τον πρώτο του αγώνα σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, αυτόν μεταξύ Ιταλίας-Σουηδίας στους ομίλους της διοργάνωσης και το 1971 βρέθηκε και πάλι στον δρόμο του Παναθηναϊκού. Στις 2 Ιουνίου, διαιτήτευσε στο Γουέμπλεϊ τον ιστορικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, στον οποίο οι «πράσινοι» του Φέρεντς Πούσκας (Ferenc Puskás) ηττήθηκαν με 0-2 από τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ (Johan Cruyff).


Το 1974 ήταν η μεγάλη στιγμή της καριέρας του, όταν έχοντας διαιτητεύσει τον αγώνα Βουλγαρίας-Ουρουγουάης, στους ομίλους και στη συνέχεια, το Αργεντινή-Ανατολική Γερμανία, στη 2η Φάση, «σφύριξε» τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Δυτικής Γερμανίας, μεταξύ της Δυτικής Γερμανίας και της Ολλανδίας. Μαζί με τον Σκωτσέζο, Μπομπ Ντέιβιντσον (Bob Davidson), ήταν οι υποψήφιοι για να διαιτητεύσουν τον τελικό. Στις 11:00 το πρωί, οριστικοποιήθηκε η επιλογή του. Καθυστέρησε το εναρκτήριο λάκτισμα, όταν διαπίστωσε ότι έλειπαν τα σημαιάκια των κόρνερς, τα οποία είχαν αφαιρεθεί για τις ανάγκες της τελετής λήξης που προηγήθηκε του τελικού.


Στο 75ο δευτερόλεπτο του αγώνα, χωρίς να έχουν ακουμπήσει τη μπάλα οι Δυτικογερμανοί (!!!), δεν δίστασε να δώσει πέναλτι υπέρ των Ολλανδών, δημιουργώντας ιστορία, αφού ήταν το πρώτο που σφυρίχτηκε ποτέ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Γιόχαν Νέεσκενς (Johan Neeskens). «Ήμουν σίγουρος ότι ήταν 100% σωστή η απόφασή μου» είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του ο Τέιλορ. «Όταν η μπάλα στήθηκε στο σημείο του πέναλτι, ήρθε κοντά μου ο αρχηγός των Γερμανών Φραντς Μπεκενμπάουερ (Franz Beckenbauer) και μου είπε: «Τέιλορ, είσαι Εγγλέζος!».


Στο 26ο λεπτό ήταν η σειρά των Δυτικογερμανών να κερδίσουν πέναλτι. Ο Βιμ Γιάνσεν (Wim Jansen) ανέτρεψε τον Μπερντ Χολτσενμπάιν (Bernd Hölzenbein), ο οποίος πιο πολύ «βούτηξε» για να εκβιάσει την εσχάτη των ποινών και ο Πάουλ Μπράιτνερ (Paul Breitner) ισοφάρισε. «Αυτό που με ενόχλησε ήταν ότι κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι έδωσα το πέναλτι για να ισοφαρίσει η γηπεδούχος ομάδα. Όμως, οι κανονισμοί ήταν σαφέστατοι. Ήταν πέναλτι!» είχε δηλώσει στην ίδια συνέντευξή του ο Τέιλορ. Τελικά, η Δυτική Γερμανία νίκησε 2-1 με γκολ του Γκερντ Μίλερ (Gerd Müller) στο 43ο λεπτό και κατέκτησε το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της.


Το 1977, μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, έκλεισε το χασάπικό του και μετακόμισε στη Βραζιλία, όπου επί μία διετία διηύθυνε αγώνες του τοπικού πρωταθλήματος. Το 1979 επέστρεψε στην Αγγλία και δούλεψε ως εμπορικός διευθυντής στη Γουλβς έως το 1982. Στη συνέχεια ανέλαβε εκπαιδευτής διαιτητών στη Νότιο Αφρική και τη Σαουδική Αραβία. Την 1η Φεβρουαρίου του 1999, εισήλθε στο Πάνθεο του Ποδοσφαίρου (FIFA Hall of Fame), γεγονός σπάνιο για διαιτητή! Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2013, έγινε ο πρώτος διαιτητής που εγκαταστάθηκε στο αγγλικό Football Hall of Fame!


Ο Τζον Κιθ «Τζακ» Τέιλορ, πέθανε στο Σρόπσιρ της Αγγλίας, στις 27 Ιουλίου του 2012, σε ηλικία 82 ετών. Μία από τις ιστορίες που του άρεσε να διηγείται ήταν αυτή που συνέβη κάποτε στο γήπεδο της Λούτον. Ένα κέρμα που ρίχθηκε από την εξέδρα, τον χτύπησε στο πρόσωπο. Η πληγή για να κλείσει χρειάστηκε 6 ράμματα. Ο γνωστός Άγγλος κωμικός Έρικ Μόρκαμπ (Eric Morecambe), που βρισκόταν στο γήπεδο, πήγε να τον δει στα αποδυτήρια και να τον ρωτήσει εάν είναι εντάξει και αν πρόκειται να γράψει το περιστατικό στο φύλλο αγώνος. Όταν ο Τέιλορ τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα το πράξει, ο Μόρκαμπ του είπε: «Ωραία, μήπως μπορείς να μου επιστρέψεις το νόμισμα;»!



ΠΗΓΗ: sansimera.gr