Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Πολ Πάρκερ

Ο Άγγλος δεξιός ακραίος αμυντικός Πολ Πάρκερ (Paul Andrew Parker), γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1964, στο Γουέστ Χαμ, στο ανατολικό Λονδίνο. Είχε μια γεμάτη 15ετή καριέρα, από το 1982 έως το 1997, παίζοντας στην αγγλική Premier League με πιο σημαντική τη θητεία του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχοντας αγωνιστεί επίσης με τη Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, τη Φούλαμ, τη Ντέρμπι Κάουντι, τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, τη Τσέλσι και Φάρνμπορο. Ήταν επίσης ένας σημαντικό παίκτη για την αγγλική εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 και κέρδισε 19 διεθνείς συμμετοχές. Είχε θητείες ως προπονητής, για τη περίοδο 2001-2005 με Τσέλμσφορντ και Γουέλινγκ Γιουνάιτεντ.


Ξεκίνησε την καριέρα του με την Φούλαμ, το 1982, πριν μεταγραφεί στην Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, το 1987, όπου έκανε όνομά αγωνιζόμενος ως κεντρικός αμυντικός, αν και του έλειπε το ύψος που συνήθως απαιτεί αυτή η θέση. Στις 8 Αυγούστου του 1991, μεταγράφηκε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για 2.000.000 λίρες και έκανε το ντεμπούτο του, πλέον ως δεξιός ακραίος οπισθοφύλακας, εναντίον της Νοτς Κάουντι, τον ίδιο μήνα. Ξεκίνησε αρκετά καλά την πενταετή καριέρα του στο Όλντ Τράφορντ, αλλά τελικά ταλαιπωρήθηκε συχνά από τραυματισμούς και όταν οι «μπέμπηδες» άρχισαν να κυριαρχούν στο αγγλικό ποδόσφαιρο, υπό τις οδηγίες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον (Alex Ferguson), έπρεπε να παλέψει για να διατηρήσει την θέση του.


Κέρδισε το Λιγκ Καπ το 1992, τα πρωταθλήματα του 1993 και 1994 και το Κύπελλο του 1994. Τα τελευταία δύο χρόνια στην Γιουνάιτεντ, η αδυναμία του να διατηρήσει την φόρμα του συνέπεσε  με την εμφάνιση του Γκάρι Νέβιλ (Gary Neville), ο οποίος τελικά αντικατέστησε τον Πάρκερ στο δεξί άκρο της άμυνας, τόσο στον σύλλογο όσο και στην εθνική ομάδα. Έχασε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν 1994/95 λόγω τραυματισμού και παρά την επάνοδό του του, την περίοδο 1995/96, δεν μπόρεσε να εκτοπίσει τον Νέβιλ, με αποτέλεσμα να αποδεσμευθεί στο τέλος της περιόδου, χωρίς μάλιστα να δικαιούται το μετάλλιο του πρωταθλητή και Κυπελλούχου (που κατέκτησε η Γιουνάιτεντ) λόγω μη ικανοποιητικού αριθμού παιχνιδιών γι’ αυτό!


Υπέγραψε στη Ντέρμπι Κάουντι, η οποία μόλις είχε ανέβει στην Premier League, αλλά ούτε κι εκεί κατάφερε να βρει θέση στην πρώτη θέση της ομάδας και υπέγραψε στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, στις αρχές Νοεμβρίου του 1996. Είχε μια σύντομη περίοδο πίσω στην Φούλαμ (την χρονιά που ανέβηκε από την Γ’ Κατηγορία) και αργότερα, στην περίοδο 1996/97 , έπαιξε μερικά παιχνίδια για την Τσέλσι, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που μαστίζονταν από τραυματισμούς στο Στάμφορντ Μπριτζ! Μάλιστα δεν είχε συμπεριληφθεί στην ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας, το πρώτο τρόπαιο του συλλόγου μετά από 26 ετών ξηρασία! Μετά το τέλος της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, έπαιξε λίγα παιχνίδια στην ερασιτεχνική Χέιμπριτζ Σουίφτς.


Έκανε το διεθνές ντεμπούτο του, υπό τον Μπόμπι Ρόμπσον (Bobby Robson) εναντίον της Αλβανίας το 1989. Είχε ήδη εμφανιστεί τρεις φορές με την δεύτερη ομάδα της Αγγλίας, αλλά είχε πέσει θύμα ρατσιστικής συμπεριφοράς από οπαδούς της Αγγλίας, σε μια νίκη 2-0 επί της αντίστοιχης της Ισλανδίας, στις 19 Μαΐου του 1989. Συνέχισε να παίζει ως κεντρικός αμυντικός για την ομάδα και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, ύστερα από την απογοητευτική εμφάνιση του Γκάρι Μ. Στίβενς ((Gary Μ. Stevens) στη δεξιά πλευρά της άμυνας της εθνικής, στο εναρκτήριο παιχνίδι (1-1) με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ο Πάρκερ πήρε τη θέση με μόλις 5 εμφανίσεις για τα «λιοντάρια», στη μέχρι τότε καριέρα του! Έπαιξε σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια, πίσω από τον Κρις Γουόντλ (Chris Waddle) η φτάνοντας μέχρι τον ημιτελικό, όπου συναντήθηκαν με τη Δυτική Γερμανία. Σ’ αυτόν τον αγώνα,  ήταν πρωταγωνιστής και στις δύο φάσεις που σημάδεψαν τον αγώνα.


Με το σκορ στο 0-0, οι Γερμανοί κέρδισαν ένα φάουλ λίγο έξω από την περιοχή της Αγγλίας, στις αρχές του δεύτερου ημιχρόνου. Το φάουλ χτυπήθηκε με πάσα προς τον Αντρέας Μπρέμε (Andreas Brehme) και ο Πάρκερ άφησε το τοίχος, τρέχοντας προς την μπάλα για να κλείσει το οπτικό πεδίο ή να κοντράρει την μπάλα στο σουτ του Γερμανού μπακ.  Αντ' αυτού, η μπάλα χτύπησε πάνω του και εξοστρακίστηκε με τέτοιο τρόπο, στροβιλιζόμενη στον αέρα και φτιάχνοντας μια απίστευτη καμπύλη, ξεγέλασε τον Πίτερ Σίλτον (Peter Shilton) και κατέληξε στα δίχτυα! Το γκολ πιστώθηκε στον Μπρέμε, αλλά ο Πάρκερ κατάφερε να επανορθώσει σε λιγότερο από δέκα λεπτά.


Πήρε  την μπάλα λίγο κάτω από το κέντρο και δεξιά, κοίταξε και έστειλε μια ψηλή και επικίνδυνη σέντρα προς τον Γκάρι Λίνεκερ (Gary Lineker). Οι Γερμανοί αμυντικοί, αιφνιδιάστηκαν και έχασαν τη φάση, με αποτέλεσμα, ο Λίνεκερ, να βρει αυτά τα ελάχιστα που χρειάζονταν ώστε με σουτ να ισοφαρίσει το παιχνίδι. Ο αγώνας και η παράταση έληξαν 1-1 και η Αγγλία αποκλείστηκε στα πέναλτι. Ο Στίβενς ξεκίνησε βασικός στον αγώνα για την τρίτη θέση, εναντίον της Ιταλίας και ο Πάρκερ μπήκε ως αλλαγή. Ήταν αυτός που έκανε το πέναλτι, από το οποίο ο Σαλβατόρε Σκιλάτσι (Salvatore Schillaci) σκόραρε το νικητήριο γκολ. Ωστόσο, βγήκε από το τουρνουά ως ένας από τους καλύτερους παίκτες  της Αγγλίας!


Αυτό δεν τον βοήθησε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του αντικατάσταση του Ρόμπσον, Γκράχαμ Τέιλορ Graham Taylor), ο οποίος επέλεξε τον δεξιό οπισθοφύλακα της Άρσεναλ, Λι Ντίξον (Lee Dixon) για τα προκριματικά του Euro 1992. Με τους Πάρκερ, Ντίξον και Στίβενς τραυματίες (!!!) ο Τέιλορ έπρεπε να διαλέξει κεντρικό αμυντικό για την θέση του δεξιού μπακ και η Αγγλία αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων. Μετά από σχεδόν 18 μήνες απουσία από το διεθνές ποδόσφαιρο, τον Οκτώβριο του 1993 κλήθηκε από τον Τέιλορ για ένα ζωτικής σημασίας παιχνίδι για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994, εναντίον της Ολλανδίας, στο Ρότερνταμ. Η Αγγλία έχασε 2-0 και ο Πάρκερ την ελπίδα να αγωνιστεί σ’ ένα δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο.


Όταν ο Τέρι Βέναμπλς (Terry Venables) ανέλαβε προπονητής της Αγγλίας το 1994, τον κάλεσε για το πρώτο παιχνίδι του στον πάγκο - μια νίκη με 1-0 επί της Δανίας στο Γουέμπλεϊ.  Ο Γκάρι Νέβιλ, τον είχε αντικαταστήσει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον αντικατέστησε και στην εθνική Αγγλίας, με αποτέλεσμα να τελειώσει την διεθνή του καριέρα μετά από μόλις 19 εμφανίσεις.


Όταν αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο, έγινε προπονητής στην Τσέλμσφορντ τον Ιούνιο του 2001. Αργότερα προπόνησε την Γουέλινγκ Γιουνάιτεντ. Θεωρείται ποδοσφαιρική αυθεντία στα ΜΜΕ και ήταν ο κύριος συνσχολιαστής με τον Steve Bower στο «Setanta Sports LIVE!» για την κατηγορία Κόνφερενς. Από το 2011, έχει εργαστεί στο «ESPN STAR Sports» και «Astro SuperSport» στη Μαλαισία και το «Channel NewsAsia» στη Σιγκαπούρη. Γράφει, επίσης, ένα blog στο «Yahoo Eurosport». Ταξίδεψε στην Βραζιλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, παρέχοντας ανάλυση και κάλυψη των αγώνων.


PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Επαγγελματική καριέρα

  • ·         1982–1987: Fulham Football Club, 153 (2)
  • ·         1987–1991: Queens Park Rangers Football Club, 125 (1)
  • ·         1991–1996: Manchester United Football Club, 105 (2)
  • ·         1996: Derby County Football Club, 4 (0)
  • ·         1996: Sheffield United Football Club, 10 (0)
  • ·         1997: Fulham Football Club, 3 (0)
  • ·         1997: Chelsea Football Club, 4 (0)
  • ·         1997: Heybridge Swifts Football Club,
  • ·         1997: Farnborough Town Football Club                 

Σύνολο καριέρας: 404 (5)

Διεθνής

  • ·         1984–1986: Εθνική Νέων Αγγλίας, 8 (1)
  • ·         1987–1989: Αγγλία B, 3 (0)
  • ·         1989–1994: Αγγλία, 19 (0)

Προπονητική καριέρα

  • ·         2001–2003: Chelmsford City Football Club
  • ·         2003–2005: Welling United Football Club
  • ·         2005/06: Folkestone Invicta Football Club (βοηθός)


Τίτλοι

  • ·         Πρωτάθλημα Αγγλίας: 2 (1993, 1994)
  • ·         Κύπελλο Αγγλίας: 1994
  • ·         Λιγκ Καπ Αγγλίας: 1992
  • ·         Τσάριτι Σιλντ: 1993, 1994