Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Σερ Τόμι Φίνεϊ

Ο Άγγλος ακραίος επιθετικός Σερ Τόμι Φίνεϊ (Sir Thomas "Tom" Finney), γεννήθηκε στις 5 Απριλίου του 1922, στο Πρέστον της βόρειας Αγγλίας. Υπήρξε ο σημαντικότερος παίκτης στην ιστορία της Πρέστον Νορθ Εντ κι ένας από τους σπουδαιότερους στο αγγλικό ποδόσφαιρο! Υπήρξε πρότυπο αφοσίωσης, αφού υπηρέτησε για όλη του την καριέρα, τον σύλλογο της γενέτειρας του, για τον οποίο έκανε 569 εμφανίσεις συνολικά, αλλά και για τις εμφανίσεις του στην εθνική ομάδα της Αγγλίας. Για το φιλανθρωπικό του έργο, διορίστηκε σύμβουλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE), το 1961 και Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE) το 1992, ενώ την Πρωτοχρονιά του 1998, χρίσθηκε Ιππότης.


Γιος του Άλφρεντ Φίνεϊ και της Μάργκαρετ Μίτσελ, γεννήθηκε δίπλα στο «Ντιπντέιλ» το γήπεδο της Πρέστον. Ήταν σχετικά αδύναμος στην παιδική του ηλικία και κάπως ασθενικός στα νιάτα του! Στα 14 του χρόνια, είχε ύψος μόλις 1.45 μ. Όταν του προσφέρθηκε η ευκαιρία να υπογράψει συμβόλαιο στη Πρέστον, ο πατέρας του επέμεινε ότι πρώτα θα ολοκληρώσει τη μαθητεία του ως τεχνικός υδραυλικών εγκαταστάσεων, μιας και η οικογένεια είχε τέτοιου είδους βιοτεχνία και μετά θα υπέγραφε ως επαγγελματίας. Η μητέρα του πέθανε το 1927, σε ηλικία 32 ετών. Ήταν παντρεμένος με την Έλση (το γένος Noblett), από το 1945 μέχρι το θάνατό της, το 2004. Έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία τον οδήγησε να είναι ένας ενεργός υποστηρικτής της κοινωνίας της. Είχαν δύο παιδιά, ένα γιο τον Μπράιαν (γεννήθηκε το 1947) και μια κόρη, την Μπάρμπαρα (γεννήθηκε το 1950).


Λίγο μετά την υπογραφή του επαγγελματικού του συμβολαίου, ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, με αποτέλεσμα να ανασταλούν οποιεσδήποτε ποδοσφαιρικές δραστηριότητες. Συμμετείχε σε διάφορους αγώνες επιδείξεων, με σημαντικότερο την εμφάνισή του ως προσκεκλημένος της Σαουθάμπτον, σε μια ήττα 1-3 από την Άρσεναλ, στο The Dell, τον Δεκέμβριο του 1942. Κατά την διάρκεια του πολέμου, υπηρέτησε στα τεθωρακισμένα και μάλιστα όταν ήταν στην Βόρεια Αφρική, είχε συμμετάσχει σ’ ένα αγώνα με Αιγύπτιους Επίλεκτους, στον οποίο ήταν αντίπαλος με τον Ομάρ Σαρίφ (Omar Sharif).


Έκανε το ντεμπούτο του για την Πρέστον, τον Αύγουστο του 1946 και καθιερώθηκε σύντομα στο άκρο της επίθεσης. Η μεταπολεμική ζήτηση για υδραυλικούς, του εξασφάλισε ένα δεύτερο εισόδημα, ώστε να συμπληρώνει τις 14 λίρες που λάμβανε μισθό ως ποδοσφαιριστής! Απ’ εκεί απέκτησε και το παρατσούκλι "Ο Υδραυλικός»!  Ήταν τέτοια η επιρροή του στην ομάδα, που όχι άδικα, κάποιοι αναφέρονταν στην Πρέστον ως «ο Υδραυλικός και οι 10 Σταγόνες του»! Το 1952, ο  πρόεδρος της Πρέστον, ο Νατ Μπακ (Nat Buck) απέρριψε μια προσφορά αξίας 10,000 λιρών, σε διάστημα δύο ετών, από την ιταλική Παλέρμο, για τον Φίνεϊ. Σχημάτισε μια εξαιρετική επιθετική συνεργασία με τον Τόμι Τόμπσον (Tommy Thompson), στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1950. Στην σεζόν 1956/57 πέτυχαν 57 γκολ συνολικά για την Πρέστον, ενώ τη σεζόν 1957/58, η συνεργασία τους έφερε την επιτυχία 60 τερμάτων.


Αποσύρθηκε από την Πρέστον Νορθ Εντ το 1960, εξαιτίας ενός επίμονου τραυματισμού στη βουβωνική χώρα, μετρώντας 433 συμμετοχές και 187 γκολ, στο πρωτάθλημα, στα 16 χρόνια που αγωνίστηκε με τη φανέλα της. Συνολικά, έκανε 569 εμφανίσεις, σε όλες τις διοργανώσεις, με τα χρώματα της Πρέστον και πέτυχε συνολικά 210 γκολ. Ο ίδιος αναδείχθηκε Κορυφαίος Ποδοσφαιριστής στην Αγγλία το 1953/54 και το 1956/57. Έγινε  ο πρώτος παίκτης που κέρδισε αυτό το βραβείο περισσότερο από μία φορά. Ωστόσο, δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει έναν μεγάλο συλλογικό τίτλο, με την Πρέστον να τερματίζει δύο φορές στην 2η θέση, τις σεζόν 1952/53 και 1957/58, ενώ το 1954 η ομάδα του ηττήθηκε με 3-2 στον τελικό του Κυπέλλου από την Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον.


 Ο Ντέιβ Γουίλαν (Dave Whelan) περιγράφει τον Φίνεϊ ως τον τέλειο τζέντλεμαν, εξηγώντας ότι στο πρώτο παιχνίδι  της επανόδου του για τη Μπλάκμπερν, μετά από ένα κάταγμα στο πόδι, έπρεπε να μαρκάρει τον Φίνεϊ, σ’ ένα φιλικό προετοιμασίας. Ο Φίνεϊ του είπε, «Είχες μια κακοτυχία γιε μου, αλλά εγώ δεν πρόκειται να σε πιέσω σήμερα. Θέλω να μπεις σε αγωνιστική δράση, μέσα από το σημερινό παιχνίδι και να πάρεις πίσω τη θέση σου στην πρώτη ομάδα».


Αξίζει να σημειωθεί πως τρεισήμισι χρόνια μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης του από την ενεργό δράση, φόρεσε ξανά τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του, καθώς έκανε δεκτή την πρόσκληση της Βορειοϊρλανδικής Ντίστιλερι για να συμμετάσχει στον αγώνα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών απέναντι στη μεγάλη Μπενφίκα του Εουσέμπιο! Την σεζόν μετά από την αποχώρησή του Φίνεϊ, η Πρέστον υποβιβάστηκε από την Α’ Κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και έκτοτε αγωνίζεται στις μικρότερες κατηγορίες του!


Μετά από 28 ημέρες από την πρώτη του εμφάνιση στην Α’ Κατηγορία, τον Αύγουστο του 1946 σε ηλικία 24 ετών, έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική Αγγλίας, εναντίον της Βόρειας Ιρλανδίας στο Μπέλφαστ, σκοράροντας μια φορά στην νίκη  της Αγγλίας με 7-2.  Αναφερόταν σε αυτό ως «τη πιο περήφανη ημέρα του ως ποδοσφαιριστής». Αγωνίστηκε σε 76 παιχνίδια με την εθνική Αγγλίας, σημειώνοντας 30 γκολ, σε μια διεθνή καριέρα που διήρκεσε 13 χρόνια και περιλάμβανε 51 νίκες. Ήταν μέλος της εθνικής Αγγλίας, όταν τα "λιοντάρια" γνώρισαν τη ντροπιαστική ήττα από τις ΗΠΑ με 0-1 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το 1950 και την εκπροσώπησε σε δύο ακόμα Μουντιάλ, το 1954 και το  1958.


Τον Ιούνιο του 1958, σημείωσε το 29ο διεθνές γκολ του, εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, για να καταστεί, από κοινού, ο Κορυφαίος Σκόρερ για την Αγγλία Όλων των Εποχών, μοιραζόμενος το ρεκόρ με τον Βίβιαν Γούντγουορντ (Vivian Woodward) και τον Νατ Λοφτχάουζ (Nat Lofthouse). Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, σημειώνοντας το 30ο διεθνές γκολ του εναντίον της Βόρειας Ιρλανδίας, έγινε ο μοναδικός κάτοχος του ρεκόρ. Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Λοφτχάουζ ισοφάρισε την επίδοσή του. Και οι δύο, ξεπεράστηκαν από τον Μπόμπι Τσάρλτον (Bobby Charlton), τον Οκτώβριο του 1963. Η τελευταία εμφάνιση του για την Αγγλία, ήρθε τον Οκτώβριο του 1958, σε μια νίκη με 5-0 νίκη επί της Σοβιετικής Ένωσης, στο Γουέμπλεϊ.




Για το φιλανθρωπικό έργο του, διορίστηκε σύμβουλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE) στο 1961 και Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE) το 1992 και χρίσθηκε Ιππότης το 1998. Διατήρησε τους δεσμούς του με την Πρέστον Νορθ Εντ ως Πρόεδρος του συλλόγου και το 2006 σηματοδότησε 60 χρόνια από το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα για τον σύλλογο.


Ο Σερ Τόμι Φίνεϊ, πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου του 2014, σε ηλικία 91 ετών.  Η αιτία του θανάτου του δεν ανακοινώθηκε. Κατά τη στιγμή του θανάτου του, ήταν ένας από τους γηραιότερους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές της Αγγλίας. Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, τον ονόμασε «Έναν από τους Μεγαλύτερους Παίκτες της Αγγλίας Όλων των Εποχών», ενώ ο Μπόμπι Τσάρλτον δήλωσε ότι η συνεισφορά του στο ποδόσφαιρο ήταν «ανυπολόγιστη». Ο πρώην συμπαίκτης του, ο αναμορφωτής της Λίβερπουλ, ο Μπίλι Σάνκλι (Bill Shankly), τον είχε αποκαλέσει «Ο Καλύτερος Παίκτης που Έπαιξε Ποτέ το Παιχνίδι», ενώ ο Σερ Στάνλεϊ Μάθιους (Sir Stanley Matthews) τον τοποθετούσε εφάμιλλο του Ντιέγκο Μαραντόνα (Diego Maradona), του Πελέ (Pelé), του Τζορτζ Μπεστ (George Best) και του Αλφρέδο Ντι Στέφανο (Alfredo Di Stefano).


PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Επαγγελματική καριέρα

  • ·         1946–1960: Preston North End Football Club, 433 (187)
  • ·         1963: Lisburn Distillery Football Club, 0 (0)


Διεθνής

  • ·         1946–1958: Αγγλία, 76 (30)


Τίτλοι


Με την Preston North End
  • ·         Πρωτάθλημα Αγγλίας: επιλαχών: 2 (1952/53, 1957/58) και 3η θέση 1956/57
  • ·         Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας Αγγλίας: 1950/51
  • ·         Κύπελλο Αγγλίας: φιναλίστ 1954
  • ·         Καλύτερος Παίκτης της Χρονιάς για την Αγγλία: 2 (1954, 1957)