Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Γκάρι Λίνεκερ: Ο Κύριος Καλό Παιδί

Ο Άγγλος κεντρικός επιθετικός Γκάρι Λίνεκερ (Gary Winston Lineker), ήλθε στον κόσμο στις 30 Νοεμβρίου του 1960, στο Λέστερ. Κατέχει το ρεκόρ των γκολ σε Τελική Φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου για την Αγγλία, με 10 γκολ. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στη Λέστερ, τελειώνοντας σαν πρώτος σκόρερ στη Α’ κατηγορία τη σεζόν 1984/85. Μεταγράφηκε στην τότε πρωταθλήτρια Έβερτον, όπου σε μια περίοδο σκόραρε30 γκολ σε 41 παιχνίδια. Οι πρώτοι του τίτλοι ήλθαν με τη Μπαρτσελόνα, όπου κέρδισε το ισπανικό Κύπελλο το 1988 και το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1989. Επέστρεψε στην Αγγλία το 1989, για την Τότεναμ, για την οποία, σε πάνω από 3 σεζόν σκόραρε 67 γκολ σε 105 παιχνίδια, κατακτώντας το αγγλικό Κύπελλο. Ο τελευταίος σύλλογος της καριέρας του ήταν η Ναγκόγια Γκράμπους Έιτ και αποσύρθηκε το 1994 μετά από δύο σεζόν στον ιαπωνικό σύλλογο.


Έκανε το ντεμπούτο του στην Αγγλία το 1984, κερδίζοντας 80 διεθνείς συμμετοχές, σκοράροντας 48 γκολ σε πάνω από 8 χρόνια διεθνούς καριέρας, τελειώνοντας ως 2ος Υψηλότερο Σκόρερ της αγγλικής εθνικής ομάδας πίσω από Μπόμπι Τσάρλτον (Bobby Charlton), πριν ξεπεραστεί από τον Γουέιν Ρούνεϊ (Wayne Rooney). Η διεθνής αναλογία  του των γκολ-προς-παιχνίδια παραμένει μια από τις καλύτερες για τη χώρα και ο ίδιος θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους Άγγλους στράικερ Όλων των Εποχών. Ήταν πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, κερδίζοντας το Χρυσό Παπούτσι, τη μοναδική φορά που ένας Άγγλος έχει επιτύχει αυτό το κατόρθωμα. Είναι επίσης ο μόνος ποδοσφαιριστής που έχει κερδίσει το αγγλικό Χρυσή Παπούτσι με τρεις διαφορετικές ομάδες (Λέστερ, Έβερτον και Τότεναμ).


Ακόμα κι αν είχε μια μακρά ποδοσφαιρική καριέρα, ποτέ δεν τιμωρήθηκε από κάποιον διαιτητή για φάουλ στο παιχνίδι και ποτέ δεν πήρε στη καριέρα του κίτρινη ή κόκκινη κάρτα. Ως αποτέλεσμα αυτής της ολοκλήρωσης τιμήθηκε το 1990 με το βραβείο «FIFA Fair Play». Σε μια ανώτερη καριέρα η οποία διήρκεσε 16 χρόνια με 567 ανταγωνιστικά παιχνίδια, ο Γκάρι Λίνρκερ σκόραρε συνολικά 282 γκολ σε συλλογικό επίπεδο συλλόγων. Προσθέτοντας και τα 48 διεθνή τέρματά του, σκόραρε συνολικά 330 γκολ. Μετά την αποχώρησή του από το ποδόσφαιρο, εγκαταστάθηκε στο αγγλικό ποδοσφαιρικό Hall of Fame. Αργότερα ηγήθηκε μιας κοινοπραξίας που επένδυσε στον σύλλογο της γενέτειράς του, σώζοντας την από την πτώχευση και διορίστηκε επίτιμος αντιπρόεδρος.


Η σταδιοδρομία του στα μέσα ενημέρωσης, ξεκίνησε με το BBC, όπου και παρουσίαζε τη εμβληματική εκπομπή-επιτομή του είδους παγκοσμίως, την «Match of the Day» από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Έχει εργαστεί επίσης για το «Al Jazeera Sports», την Ολλανδική τηλεόραση, το δίκτυο «NBC Sports» και σήμερα καλύπτει για το «BT Sport» τα παιχνίδια του UEFA Champions League.


Γεννημένος από μία οικογένεια όχι ιδιαίτερα εύπορη, ο μικρός Γκάρι δείχνει ότι αγαπάει το ποδόσφαιρο. Του αρέσει να περνάει ώρες με την μπάλα στα πόδια και συνήθως, να σημαδεύει σωστά στον τοίχο της αυλής του. Στο σχολείο του ήταν περιζήτητος. Αγωνιζόταν σε μία τοπική ομάδα, με την οποία μόλις στα 11 χρόνια του είχε πετύχει 161 γκολ! Ο Γκάρι Λίνεκερ γινόταν φανερό πως σύντομα θα επιλεγόταν από κάποιον μεγάλο σύλλογο. Οι σκάουτερ στην Βρετανία άλλωστε βρίσκονται σχεδόν οπουδήποτε παίζεται ποδόσφαιρο και ένα παιδί ψηλόλιγνο με τέτοιο χάρισμα στο σκοράρισμα, δεν υπήρχε περίπτωση να χαθεί τόσο εύκολα.


Όπως ήταν λογικό, η Λέστερ, όντας επαγγελματική ομάδα που πρωταγωνιστούσε, είτε στην μεγάλη, είτε στην δεύτερη κατηγορία, δεν άφησε τον Γκάρι Λίνεκερ να βρεθεί σε άλλη γειτονιά. Δικό τους παιδί ήταν και το εκμεταλλεύτηκαν. Το 1978, την ώρα που στην Αργεντινή διεξαγόταν το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο 18χρονος Άγγλος, υπέγραφε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. «Ονειρεύομαι μία μέρα να φοράω την φανέλα της εθνικής Αγγλίας και να συμμετέχω σε Παγκόσμιο Κύπελλο» λέει τότε σε μία από τις τυπικές συνεντεύξεις στο επίσημο περιοδικό της ομάδας. Ίσως λίγοι αντιλαμβανόταν, πως εκείνα τα λόγια ήταν προφητικά και κατά συνέπεια συλλεκτικά για τους φίλους της ομάδας. Στο Λέστερ θα μείνει επτά χρόνια. Πήγε παιδί ουσιαστικά και έφυγε ως ώριμος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Η ομάδα δεν τον βοηθούσε για το κάτι παραπάνω. Αυτός σκόραρε αλλά αυτό δεν αρκούσε. Ο Γκάρι Λίνεκερ συμμετείχε ενεργά σε δύο ανόδους της Λέστερ στην Premier όμως είναι φανερό πως το ταλέντο του είναι για κάτι πολύ παραπάνω. Την σεζόν 1984/85 θα πετύχει 24 γκολ στα μεγάλα σαλόνια και θα αναδειχθεί μαζί με τον Κέρι Ντίξον (Kerry Dixon) πρώτος σκόρερ του Αγγλικού πρωταθλήματος. Οι άνθρωποι της Λέστερ αντιλαμβάνονται ότι δεν θα μπορούσαν να τον κρατήσουν πλέον παραπάνω και απλώς περίμεναν την καλύτερη πρόταση για τον παραχωρήσουν. 


Η Έβερτον, η οποία είχε τότε την φήμη της πλούσιας ομάδας στην Αγγλία, θα προσφέρει στην Λέστερ ένα ποσό 800.000 στερλίνων και θα τον κάνει τελικά δικό της. Ο Άγγλος επιθετικός θα βγάλει ασπροπρόσωπη την ομάδα που δαπάνησε τόσα χρήματα γι΄ αυτόν, καθώς θα πετύχει 30 γκολ σε 41 εμφανίσεις του, στην πρώτη του κιόλας χρονιά με τα «ζαχαρωτά». Στην πραγματικότητα, ο Λίνεκερ, βρίσκει την ευκαιρία να παίξει με συμπαίκτες τους δικού του επιπέδου, οι οποίοι του πασάρουν και αυτός απλώς σκοράρει. Θα είναι η πρώτη φορά για τον Γκάρι που θα κάνει και πρωταθλητισμό. Φθάνει στην πηγή με την φανέλα της Έβερτον, όμως… νερό θα πιει η Λίβερπουλ που τερματίζει δύο βαθμούς ψηλότερα! Η ίδια ομάδα ήταν αυτή που στέρησε και το κύπελλο από τον Λίνεκερ και την παρέα του, καθώς επικρατεί στον τελικό 3-1 της Έβερτον. Το ντέρμπι του «Μερσεϊσάιντ» έβγαζε κυρίαρχους τους «κόκκινους», όμως ο Γκάρι Λίνεκερ είχε αρχίσει να μπαίνει στις συνειδήσεις των απανταχού Άγγλων φιλάθλων, ως ένας εξαιρετικός σκόρερ που κάθε ομάδα θα ήθελε να έχει στο ρόστερ της. 


Το όνειρο που περιέγραφε ο Γκάρι στο περιοδικάκι της Λέστερ, μετά την υπογραφή του πρώτου του επαγγελματικού συμβολαίου, θα γίνει πραγματικότητα το καλοκαίρι του 1986. Όλοι θα θυμούνται τον Ντιέγκο Μαραντόνα από εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο και ειδικά εκείνο το δεύτερο γκολ κόντρα στην Αγγλία, όμως είναι βέβαιο ότι ο Γκάρι Λίνεκερ θα το θυμάται ως το πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο στο οποίο μάλιστα θα έχει και ενεργό συμμετοχή. Πετυχαίνει έξι γκολ στην διοργάνωση, τα περισσότερα από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή, όμως αυτά δεν είναι αρκετά για να βρεθεί η Αγγλία έστω στον τελικό. Απογοητευμένος γυρίζει στην πατρίδα του, όπου όμως μαθαίνει σύντομα κάποια νέα που θα τον ξαφνιάσουν ευχάριστα.


Η Μπαρτσελόνα, «θαμπωμένη» από τις επιδόσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, θα συμφωνήσει τελικά με την Έβερτον για την απόκτησή του, προσφέροντας το ποσό των 2,2 εκατομυρίων στερλίνων. Όπως γίνεται αντιληπτό, επρόκειτο για ένα τεράστιο νούμερο για τα επίπεδα της εποχής. Τον Λίνεκερ θα υποδεχθούν χιλιάδες φίλοι της Μπαρτσελόνα στο «Νόου Καμπ». Παρά τις αντίθετες προβλέψεις μάλιστα, ο Άγγλος στράικερ θα προσαρμοστεί άμεσα στις απαιτήσεις του Ισπανικού ποδοσφαίρου και του Ισπανικού πρωταθλήματος. Πετυχαίνει την πρώτη του χρονιά με την Μπάρτσα 21 γκολ σε 41 παιχνίδια, ενώ γίνεται «ήρωας» στα μάτια των οπαδών, όταν πετυχαίνει χατ τρικ εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης. Το 1988, ο Λίνεκερ κερδίζει τον πρώτο του τίτλο, καθώς η Μπαρτσελόνα κατακτά το κύπελλο, ενώ το 1989 έρχεται η ώρα της ευρωπαϊκής καταξίωσης με την κατάκτηση του κυπέλλου κυπελλούχων. 


Όταν ήταν πιτσιρικάς, αναμφίβολα δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως όχι απλά θα συνεργάζεται, αλλά θα έρχεται και σε κόντρα με ένα ιερό τέρας των παιδικών του χρόνων, τον Γιόχαν Κρόιφ (Johan Cruijff). Ο Ολλανδός όμως ήταν αυτός που ανέλαβε προπονητής της Μπαρτσελόνα. Στην αρχή όλα έμοιαζαν ευχάριστα. Η Μπαρτσελόνα κάτοχος του κυπελλούχων και ο ίδιος προετοιμασμένος για μία πιο σπουδαία σεζόν, αφού η αλήθεια είναι ότι είχε πέσει από τα στάνταρ του. Ο Κρόιφ όμως είχε κάποιες άλλες σκέψεις για την Μπαρτσελόνα και για το ποδόσφαιρο που ήθελε να παίξει. Έτσι έβαζε τον Λίνεκερ σε θέσεις που δεν γνώριζε. Έπαιζε δεξιά κυρίως και έχασε την επαφή με την περιοχή και τα αντίπαλα δίχτυα που ήταν και το μεγάλο του προσόν. Ζήτησε τον λόγο όμως σαφή απάντηση δεν πήρε ποτέ. Κατάλαβε ότι τα ψωμιά του τελειώνουν στην Βαρκελώνη. Αναζήτησε την επιστροφή στην πατρίδα και τον Ιούλιο του 1989 τα κατάφερε. Η Τότεναμ ήταν αυτή που τον έβαζε στο ρόστερ της και ο Λίνεκερ ξανάνιωσε. Βρήκε τον ρόλο που ήθελε, έκανε ένα καλό πρωτάθλημα και ένα ακόμη καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1990 στα γήπεδα της Ιταλίας, ενώ με τους «πετεινούς» θα στεφθεί και κυπελλούχος Αγγλίας το 1991, όταν η Τότεναμ νίκησε 2-1 τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Το καλοκαίρι του 1992 ο Γκάρι Λίνεκερ αποχωρεί από το Λονδίνο και εκπλήσσει με την επιλογή του για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.  


Ήταν ακόμη εποχή που το ποδόσφαιρο της Ιαπωνίας, ήταν κάτι άγνωστο ακόμη για τους Ευρωπαίους. Οι Ιάπωνες όμως είχαν χρήματα και από την στιγμή που αποφάσισαν να επενδύσουν στο ποδόσφαιρο τους, θα έπρεπε να κάνουν προσπάθεια να φέρουν μεγάλα ονόματα από την Ευρώπη. Παίκτες φθασμένοι και στα… ντουζένια τους, ήταν προφανές πως δεν θα έκαναν ποτέ αυτό το βήμα. Ο Γκάρι Λίνεκερ όμως ένιωθε ότι ο κύκλος του είχε αρχίσει να κλείνει. Τα καλύτερα ένσημα λοιπόν μπορούσε να τα κολλήσει με ένα βασιλικό συμβόλαιο στην παγκοσμίως άγνωστη Ναγκόγια Γκράμπους. Στην Ιαπωνία θα μείνει για δύο χρόνια όπου θα πετύχει εννέα γκολ σε 23 συμμετοχές. «Ήταν μία καλή εμπειρία» είπε φεύγοντας και κλείνοντας μία πολύ πλούσια καριέρα. Ίσως όχι όπως του άξιζε αλλά σίγουρα με τον τραπεζικό του λογαριασμό «φουσκωμένο».


Το πρώτο του ματς με τα «Λιοντάρια» το έπαιξε στις 26 Μαΐου του 1984 με την Σκωτία (1-1). Ίσως ποτέ δεν θα τον θυμούνται οι Άγγλοι όπως τον Τζεφ Χάρστ (Geoff Hurst), που σκόραρε το γκολ-φάντασμα του τελικού του 1966 και όχι μόνο. Ίσως ποτέ να μην είχε την προβολή και την φήμη του Ντέιβιντ Μπέκαμ (David Beckham). Ενδεχομένως να μην πλησιάζει την αξία του Μπόμπι Τσάρλτον (Bobby Charlton), όμως ο Γκάρι Λίνεκερ έχει μία πολύ μεγάλη ιστορία στην εθνική ομάδα της Αγγλίας. Που δεν συνοδεύτηκε βέβαια με κάποιο τρόπαιο, αλλά με πολλά γκολ από τον ίδιο.


Ήταν ο πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 με έξι γκολ, ενώ στο σύνολο, παραμένει πρώτος σκόρερ της εθνικής Αγγλίας σε Μουντιάλ, έχοντας πετύχει δέκα τέρματα. Έχει τον τίτλο του δεύτερου σκόρερ στην εθνική ομάδα της Αγγλίας, με 48 γκολ σε 80 επίσημα παιχνίδια. Πρώτος παραμένει πάντα ο Μπόμπι Τσάρλτον, όμως ακόμη και το επίτευγμα του Λίνεκερ δύσκολα θα μπορέσει να το πλησιάσει άλλος διεθνής. Αυτό που του έμεινε καημός, όπως και δεκάδες άλλους Άγγλους ποδοσφαιριστές ασφαλώς, είναι πως δεν κατάφερε να έχει κάποια επιτυχία με τα «Λιοντάρια». Το τελευταίο ματς με το εθνόσημο ήταν στις 17 Ιουνίου του 1992, με την Σουηδία (1-2).  


Λίγο μετά τον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990, όταν η Αγγλία είχε αποκλειστεί στα πέναλτι από την Γερμανία, μετά από ένα μνημειώδες παιχνίδι, ο Λίνεκερ έκανε τη δήλωση που έμεινε για πάντα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. 

«Το ποδόσφαιρο είναι ένα καταπληκτικό παιχνίδι που αγωνίζονται 22 ποδοσφαιριστές και στο τέλος κερδίζει πάντα η Γερμανία»!

Το 1986 ο Γκάρι Λίνεκερ παντρεύτηκε την Μισέλ Κοκείν, με την οποία απέκτησε μάλιστα τέσσερα αγόρια. τους Τζορτζ, Χάρι, Τομπάιας και Άνγκους. Το ζευγάρι χώρισε μετά από 20 χρόνια, τον Αύγουστο του 2006. Η σημερινή του σύζυγος είναι η Ντανιέλ Μαρία Μπαξ. Η νυν σύζυγος του, είναι μοντέλο εσωρούχων και τηλεπαρουσιάστρια. Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά ηλικίας με τον σύζυγό της, η οποία αγγίζει τα 19 χρόνια
.

Σήμερα εργάζεται ως τηλεσχολιαστής του BBC, ενώ κάθε δημόσια παρουσία του σχολιάζεται αρκετά από τα Αγγλικά περιοδικά. Αρκετές φορές, ο Γκάρι Λίνεκερ έχει προσφέρει την φωνή του σε γνωστά παιχνίδια του play-station. Με το αζημίωτο φυσικά. Η αρχή είχε γίνει με το World Cup ’98 της EA Sports.

PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Εφηβική καριέρα

  • 1976–1978: Leicester City Football Club

Επαγγελματική καριέρα

  • 1978–1985: Leicester City Football Club, 194 (95)
  • 1985/86: Everton Football Club, 41 (30)
  • 1986–1989: Futbol Club Barcelona, 103 (42)
  • 1989–1992: Tottenham Hotspur Football Club, 105 (67)
  • 1992–1994: Nagoya Grampus Eight, 18 (4)
Σύνολο καριέρας: 466 (238)

Διεθνής


  • 1984: Αγγλία B, 1 (0)
  • 1984–1992: Αγγλία, 80 (48)

Τίτλοι

Συλλογικοί

Με την Leicester
  • Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας: 1980
Με την Everton
  • Τσάριτι Σιλντ: 1985
Με την Barcelona
  • Κύπελλο Ισπανίας: 1988
  • Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης: 1989

Με την Tottenham
  • Κύπελλο Αγγλίας: 1991

Διεθνείς


Με την Αγγλία
  • Κύπελλο Στάνλει Ράους: 3 (1986, 1988, 1989)
  • Παγκόσμιο Κύπελλο: 4η θέση
  • England Challenge Cup: 1991

Προσωπικές Διακρίσεις


  • Πρώτος Σκόρερ στην Β’ Κατηγορία: 1982/83
  • Πρώτος Σκόρερ στην Α’ Κατηγορία: 3 (1984/85,1985/86, 1989/90)
  • Παίκτης της Χρονιάς από την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών Αγγλίας: 1985/86
  • Παίκτης της Χρονιάς από την Ένωση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων Αγγλίας: 2 (1985/86, 1991/920
  • Πρώτος Σκόρερ Διοργάνωσης Παγκοσμίου Κυπέλλου: 1986
  • Μέλος Καλύτερης Ενδεκάδας της Διοργάνωσης: 1986
  • Καλύτερος Παίκτης στην Ευρώπη από το γαλλικό περιοδικό Onze: 3η θέση το 1986
  • Χρυσή Μπάλα: επιλαχών το  1986
  • Βραβείο Fair Play από την FIFA: 1990
  • Καλύτερος Παίκτης του Έτους από την FIFA: 3η θέση το 1991
  • Μέλος της λίστας των 125 Εν Ζωή Καλύτερων Παικτών του Κόσμου για τα 100Χρόνια της FIFA που συνέταξε ο Πελέ
Πηγή: cobrasports.gr