Ο Έλληνας ανασταλτικός μέσος, Ντίνος (Κωνσταντίνος) Κούης γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου του 1955 στην Ξυλόπολη της Θεσσαλονίκης. Λογίζεται ως «σημαία» του Άρη Θεσσαλονίκης, μιας και αγωνίστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στον μεγάλο σύλλογο της Θεσσαλονίκης του οποίου είναι πρώτος σε γκολ και συμμετοχές. Σε ηλικία δέκα ετών εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 1970 με τα χρώματα του Αγροτικού Αστέρα, στον οποίο αγωνίστηκε μέχρι το 1974. Το καλοκαίρι του 1974 πήρε μεταγραφή για τον Άρη Θεσσαλονίκης. Στους «κίτρινους» καθιερώθηκε σχεδόν αμέσως στη βασική ενδεκάδα αρχικά ως παίκτης κέντρου και αργότερα ως ανασταλτικός μέσος. Στα τελευταία χρόνια της καριέρας του αγωνίστηκε με επιτυχία και στη θέση του λίμπερο. Στη 17ετή απόλυτα επιτυχημένη ποδοσφαιρική του καριέρα, ΠΟΤΕ δεν αντίκρισε κόκκινη κάρτα!
Τον αποκάλεσαν «Χρυσοκέφαλο», γιατί ήξερε να τοποθετείται άριστα στην περιοχή και να σκοράρει με κεφαλιές! Άλλη μια «σπεσιαλιτέ» του ήταν τα χτυπήματα φάουλ! Σημείωσε αναρίθμητα γκολ μ’ αυτό τον τρόπο, χάρη στη μαεστρία και την άνεση που τον διέκρινε. Πληθωρική παρουσία στο γήπεδο, ήταν καλός τόσο στο να δημιουργεί φάσεις, όσο και στα ανασταλτικά του καθήκοντα. Αρεσκόταν στο να επιχειρεί δυνατά σουτ από μακριά, αιφνιδιάζοντας τους αντίπαλους γκολκίπερ!
Η ποδοσφαιρική του καριέρα, ξεκίνησε το 1970 από τον Αγροτικό Αστέρα στον Εύοσμο, μιας κι εκεί εγκαταστάθηκε η οικογένειά του, όταν αυτός ήταν 10 ετών. Το ταλέντο του νεαρού μέσου όμως, δε μπορούσε να περικλειστεί στον Εύοσμο. Οι άνθρωποι των «κιτρίνων» εντόπισαν τον παίκτη και πήρε μεταγραφή για τον Άρη Θεσσαλονίκης, το καλοκαίρι του 1974. Στους «κίτρινους» καθιερώθηκε σχεδόν αμέσως στη βασική ενδεκάδα αρχικά ως παίκτης κέντρου και αργότερα ως ανασταλτικός μέσος. Στα τελευταία χρόνια της καριέρας του αγωνίστηκε με επιτυχία και στη θέση του λίμπερο.
Έκανε το ντεμπούτο του στις 6 Οκτωβρίου του 1974, σε ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο Γήπεδο Χαριλάου (νίκη με 2-1 για τον Άρη) ενώ ήταν μαζί με τους Γιώργο Φοιρό, Θεόδωρο Πάλλα, Γιώργο Σεμερτζίδη, Ντίνο Μπαλή, κλπ, ένα από τα βασικά στελέχη της ομάδας των τελών της δεκαετίας του 1970 και των αρχών της δεκαετίας του 1980 που την περίοδο 1979/80 πραγματοποίησε αξιοσημείωτη πορεία στο κύπελλο UEFA και διεκδίκησε το πρωτάθλημα Ελλάδας, το οποίο τελικά έχασε έπειτα από ήττα με 2-0 από τον Ολυμπιακό, σε αγώνα μπαράζ που διεξήχθη στον Βόλο.
Ο Κούης αγωνίστηκε για 17 χρόνια στον Άρη πετυχαίνοντας 142 γκολ σε 473 συμμετοχές στην Α' Εθνική (54 με κεφαλιά, 39 με σουτ, 35 με πέναλτι και 14 με απευθείας εκτελέσεις φάουλ). Η πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας ήταν το 1980/81 όταν κατάφερε να αναδειχτεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 21 τέρματα, αφήνοντας πίσω του καταξιωμένους «κανονιέρηδες» των ελληνικών γηπέδων! Ο αποχαιρετιστήριος του αγώνας ήταν στις 3 Φεβρουαρίου του 1991 στα πλαίσια του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής κόντρα στον Ολυμπιακό.
Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1979 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στην εντός έδρας νίκη με 3-1 επί της Μπενφίκα για το Κύπελλο UEFA 1979/80. Στον δεύτερο γύρο της ίδιας διοργάνωσης σημείωσε το πρώτο του ευρωπαϊκό γκολ στην ιστορική εκτός έδρας επικράτηση με 3-0 επί της Περούτζια, στην Ιταλία. Δύο χρόνια αργότερα, για τον ίδιο θεσμό πέτυχε χατ τρικ στο 4-0 επί της μαλτέζικης Σλιέμα στο γήπεδο Χαριλάου ενώ σκόραρε και στην εκτός έδρας νίκη του Άρη με 4-2 κόντρα στην ίδια ομάδα αλλά και στην ισοπαλία με 1-1 στον εντός έδρας αγώνα με τη Λόκερεν, στα πλαίσια της επόμενης φάσης. Συνολικά μέτρησε 6 τέρματα σε 12 ευρωπαϊκές συμμετοχές, όλες για τον θεσμό του Κυπέλλου UEFA και είναι ο πρώτος σκόρερ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για τον Άρη.
Αποτέλεσε βασικό στέλεχος της Εθνικής Ελλάδας, κάνοντας την παρθενική του εμφάνιση με το εθνόσημο, στις 21 Μαρτίου του 1979 κόντρα στη Ρουμανία. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980 αγωνίστηκε και στους τρεις αγώνες που έδωσε το ελληνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Μνημειώδες έχει μείνει ένα απ’ τα διεθνή του τέρματα, εκείνο που σημείωσε στις 15 Οκτωβρίου του 1980, εναντίον των Δανών στην Κοπεγχάγη, για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1982, χάρη στο οποίο η εθνική μας πέτυχε μια από τις πιο σπουδαίες νίκες της ιστορίας της (0-1)! Αγωνίστηκε 33 φορές με το εθνόσημο πετυχαίνοντας 7 τέρματα. Η τελευταία του συμμετοχή ήταν στις 15 Φεβρουαρίου του 1984, στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο την Ανατολική Γερμανία.
Στη 17ετή καριέρα του ποτέ δεν αντίκρισε κόκκινη κάρτα! Όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο ακολούθησε καριέρα προπονητή. Έχει εργαστεί σε αρκετούς ελληνικούς συλλόγους όπως η Αναγέννηση Γιαννιτσών, ο Ολυμπιακός Βόλου, η Α.Ο. Κέρκυρα, ο Α.Ο. Καρδίτσας και ο Αγροτικός Αστέρας, ενώ υπήρξε και μέλος του τεχνικού επιτελείου του Άρη. Διατηρεί και δική του ποδοσφαιρική ακαδημία η οποία φέρει τ’ όνομά του.
PALMARES
Περίοδος: Σύλλογος (Club), Συμμετοχές (Γκολ)
Επαγγελματική καριέρα
- 1970-1974: Προοδευτικός Μορφωτικός Αθλητικός και Προσκοπικός Σύλλογος "Αγροτικός Αστέρας"
- 1974-1991: Αθλητικός Σύλλογος Άρης Θεσσαλονίκης 473 (142)
Διεθνής
- 1979-1984: Ελλάδα, 33 (7)
Προπονητική καριέρα
- Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Αναγέννηση Γιαννιτσών
- Αθλητικός Σύλλογος Ολυμπιακός Βόλου 1937
- Αθλητικός Όμιλος Κέρκυρα
- Αθλητικός Όμιλος Καρδίτσας
- Προοδευτικός Μορφωτικός Αθλητικός και Προσκοπικός Σύλλογος "Αγροτικός Αστέρας"
Διακρίσεις και Επιτεύγματα
- Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο Πρωτάθλημα για τον Άρη με 142 γκολ (54 με κεφαλιά, 39 με σουτ, 35 με πέναλτι και 14 με απευθείας εκτελέσεις φάουλ).
- Πρώτος σκόρερ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για τον Άρη με 6 γκολ.
- Ρέκορντμαν συμμετοχών για τον Άρη στο Πρωτάθλημα με 473 συμμετοχές.
- 1981: Πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος με 21 γκολ.
- Στη 17ετή καριέρα του ποτέ δεν αντίκρισε κόκκινη κάρτα.
Πηγή: balleto.gr