Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Μαγκντί Τολμπά

Ο Αιγύπτιος μεσοεπιθετικός Μαγκντί Τολμπά (Magdy Tolba), γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 1964, (στο Κάιρο?). Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας με τη Ζάμαλεκ. Ένας μάγος που πέρασε και «αναστάτωσε» τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα για μια πενταετία με τον ΠΑΟΚ. Τα ταχυδακτυλουργικά του πέρασαν στην ιστορία και ο κόσμος του «Δικεφάλου του Βορρά» δεν τον ξέχασε ποτέ. Είναι επίσης ο πρώτος Αιγύπτιος που έπαιξε στη βουλγαρική Α’ Κατηγορία. Έκανε αρκετές εμφανίσεις για την Εθνική Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής στη τελική φάση του  Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990.



Η καριέρα του διεθνούς άσου ξεκίνησε από τη Ζάμαλεκ. Μαζί της, κέρδισε έξι τίτλους, μεταξύ των οποίων δύο πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών Αφρικής!  Tο 1989, ο ΠΑΟΚ έκανε την προετοιμασία του στο Λεμπένσκι Βιρ της Γιουγκοσλαβίας (ενωμένη τότε), προπονητής της ομάδας ήταν ο Ολλανδός Ρομπ Γιάκομπς με βοηθό τον Μπάμπη Μιχαηλίδη, όταν κάποιος από τους σκάουτερ της ομάδας εντόπισε σε διπλανό προπονητικό κέντρο την παρουσία της αιγυπτιακής ομάδας Ζάμαλεκ, στις τάξεις της οποίας ανήκε ένας βιρτουόζος χαφ, ο οποίος "μιλούσε" με την μπάλα! Αμέσως, ο Δικέφαλος κινήθηκε ταχύτατα, καθώς από την πρώτη στιγμή φάνηκε πως επρόκειτο για λαβράκι και ο Θωμάς Βουλινός, τότε πρόεδρος των «ασπρόμαυρων», αμέσως πείστηκε για το ταλέντο του 25χρονου, εκείνη την εποχή, Αιγύπτιου και τον πήρε μαζί του στην πρωτεύουσα του Βορρά, κάτοικος της οποίας παρέμεινε για τα επόμενα τέσσερα (και κάτι εβδομάδες) χρόνια!


Έτσι ήλθε στη χώρα μας ο εξαιρετικός Αιγύπτιος άσος! Με την άριστη τεχνική του κατάρτιση και τις μνημειώδεις ταχύτατες επελάσεις του, έδωσε τα διαπιστευτήριά του στους Θεσσαλονικείς μέχρι το 1993, αφήνοντας  το στίγμα του στη Θεσσαλονίκη, καθώς ήταν κορυφαίος ντριμπλέρ και πολύ δύσκολος να τον σταματήσεις. Παιχταράς, έκανε τη διαφορά στην Τούμπα και το όνομά του είναι ακόμα χαραγμένο στα χείλη των οπαδών της ομάδας. Πολλοί τόνιζαν πως μια μεταγραφή ενός Αιγύπτιου θα χαλούσε το πρεστίζ της ομάδας, υπήρχαν όμως άνθρωποι στον ΠΑΟΚ σίγουροι για την αξία του Τολμπά. Βοήθησε πολύ τους Θεσσαλονικείς κι ας μην κέρδισε τίτλους μαζί τους.


Πέρα απ’ τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του, ξεχώριζε και για την… αυταπάρνηση! Χαρακτηριστικό είναι ότι, όταν ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τη βελγική Μαλίν για το Κύπελλο UEFA της περιόδου 1991/92, ο Αιγύπτιος τραυματίστηκε στο γόνατο στο πρώτο παιχνίδι. Οι γιατροί έλεγαν ότι θα χάσει τη ρεβάνς, όμως εκείνος έπεισε τον τότε προπονητή της ομάδας, Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς, να τον συμπεριλάβει στην αποστολή! Έτσι κι έγινε. Προς το τέλος του επαναληπτικού, λοιπόν, ο Τολμπά μπήκε… ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο, και συνέβαλε τα μέγιστα βοηθώντας τον ΠΑΟΚ να νικήσει (0-1) και να προκριθεί στην επόμενη φάση της διοργάνωσης!


Ο Μαγκντί, αγωνίστηκε με τον ΠΑΟΚ σε 112 ματς (86 για το πρωτάθλημα, 20 για το κύπελλο και 6 για το κύπελλο UEFA). Πέτυχε 12 γκολ στο πρωτάθλημα και 5 στο Κύπελλο. Ήταν ο 14ος ξένος παίκτης που έγινε κάτοικος Τούμπας, από το 1974 (τότε επιτράπηκε να γίνονται μεταγραφές αλλοδαπών παικτών) και μετά. Όταν άφησε το «Δικέφαλο», αγωνίστηκε στην Λέφσκι Σόφιας, με την οποία στέφθηκε πρωταθλητής και Κυπελλούχος, στην Ανόρθωση στην Κύπρο, κερδίζοντας ένα πρωτάθλημα, την Ισμαϊλί στην Αίγυπτο, ενώ έκανε και το… αδιανόητο όταν εντάχθηκε στην «αιώνια» αντίπαλο της Ζάμαλεκ, την Αλ Αχλί! Με τη φανέλα της τελευταίας διέπρεψε, κερδίζοντας άλλα 3 πρωταθλήματα Αιγύπτου! Την περίοδο 1998/99 έπαιξε στην Ισμαϊλί SC και με τα χρώματα της, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.


Αξίζει να σημειωθεί, ότι λίγο καιρό αφότου ο Τολμπά έγινε μέλος του ΠΑΟΚ, εντάχθηκαν στο «Δικέφαλο» και οι συμπατριώτες του δίδυμοι αδελφοί Χοσάμ και Ιμπραήμ Χασάν! Και πολλά χρόνια αργότερα, κατέφθασαν κι άλλοι αξιόλογοι διεθνείς Αιγύπτιοι άσσοι στην Τούμπα. Ο Αμίρ Μέγκαχεντ, ο Αμπντελσατάρ Σάμπρι, και ο Σικαμπάλα!!!


Όσο ανήκε στο «Δικέφαλο», ήταν μέλος της αποστολής της χώρας του που συμμετείχε στο Μουντιάλ του 1990 στην Ιταλία, αλλά και στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής του 1992! Με την εθνική ομάδα της Αιγύπτου, συμμετείχε σε 24 παιχνίδια, σημειώνοντας 1 γκολ, από το 1988 έως το 1997.

Στις μέρες μας, απασχολείται ως προπονητής. Είχε αναλάβει την ολυμπιακή ομάδα της πατρίδας του και πλέον εργάζεται στην Αλουμίνιουμ, την οποία και προβίβασε στη β’ κατηγορία!.  Παλαιότερα, είχε ασχοληθεί και μ’ άλλες επιχειρήσεις, ενώ έδινε τα… φώτα του και ως σχολιαστής αγώνων ποδοσφαίρου!


PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Επαγγελματική καριέρα

  • 1984–1989: Zamalek Sports Club
  • 1989–1993: Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (ΠΑΟΚ), 86 (11)
  • 1994: Professional Football Club Levski Sofia, 5 (0)
  • 1994/95: Ανόρθωσις Αμμοχώστου, 29 (5)
  • 1995–1998: Al Ahly Sporting Club
  • 1998/99: Ismaily Sporting Club

Διεθνής

  • 1988–1997: Αίγυπτος, 24 (1)

Τίτλοι

Ως ποδοσφαιριστής

Με την Zamalek
  • Πρωτάθλημα Αιγύπτου: 2 (1983/84, 1987/88)
  • Κύπελλο Αιγύπτου: 1988
  • African Champions League: 2 (1984, 1986)
  • Afro-Asian Cup: 1987

Με την  Levski Sofia
  • Πρωτάθλημα Βουλγαρίας: 1993/94
  • Κύπελλο Βουλγαρίας: 1993/94

Με την Ανόρθωση
  • Πρωτάθλημα Κύπρου: 1994/95

Με την Al-Ahly
  • Πρωτάθλημα Αιγύπτου: 3 (1995/96, 1996/97, 1997/98)
  • Κύπελλο Αιγύπτου: 1996



ΠΗΓΕΣ: balleto.gr - paokmania.gr