Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Άλαν Σίρερ: Το Αγγλικό Κανόνι

Ο Άγγλος κεντρικός επιθετικός Άλαν Σίρερ (Alan Shearer), γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1970, στο Γκόσφορθ, μια πολιτεία βόρεια του Νιούκαστλ, λίγα χλμ. από το κέντρο της πόλης. Έπαιξε ως επιθετικός στο κορυφαίο επίπεδο του αγγλικού πρωταθλήματος για τη Σαουθάμπτον, τη Μπλάκμπερν, τη Νιούκαστλ και για την εθνική ομάδα της Αγγλίας. Είναι ο Κορυφαίος Σκόρερ της Νιούκαστλ, αλλά και της Πρέμιερ Λιγκ στην ιστορία. Ονομάστηκε Παίκτης της Χρονιάς το 1994 από την Ένωση των Αθλητικών Δημοσιογράφων και κέρδισε το βραβείο του Παίκτη της Χρονιάς το 1995 από τους συναδέλφους του. Το 1996, ήταν 3ος στον διαγωνισμό του Παίκτη της Χρονιάς από την FIFA και το 2004 ονομάστηκε από τον Πελέ (Edson Arantes do Nascimento, “Pelé”) στον κατάλογο «FIFA 100» των 125 Μεγαλύτερων Εν Ζωή Παικτών του Κόσμου, στο πλαίσιο του εορτασμού της εκατονταετηρίδας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Σκόραρε 283 γκολ στο πρωτάθλημα στην καριέρα του, συμπεριλαμβανομένου ενός ρεκόρ 260 τερμάτων στην Πρέμιερ Λιγκ (εκ των οποίων τα 58 ήταν πέναλτι), κατέχοντας και το ρεκόρ με 11 χατ-τρικ και συνολικά 422 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών τερμάτων σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι την αποχώρησή του από το διεθνές ποδόσφαιρο το 2000, εμφανίστηκε σε 63 αγώνες για την εθνική ομάδα της Αγγλίας και σημείωσε 30 γκολ, έχοντας μια αναλογία 0,667 γκολ-ανά-παιχνίδι σε ολόκληρη την καριέρα του. Μετά την αποχώρησή του ως παίκτης το 2006, εργάστηκε ως τηλεοπτική αυθεντία για το BBC, αφήνοντας το ρόλο του το 2009, για να βοηθήσει ως προπονητής την αγαπημένη του Νιούκαστλ στα τελευταία 8 παιχνίδια της σεζόν 2008/09, σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να τη σώσει από τον υποβιβασμό. Είναι Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE), φέροντας παράλληλα κι άλλους τίτλους και επίτιμος Διδάκτωρ του Αστικού Δικαίου στα πανεπιστήμια της Νορθάμπρια και του Νιούκαστλ.


Το ξεκίνημα ενός "Θρύλου"

Ξεκίνησε την καριέρα από την εφηβική ομάδα της Σαουθάμπτον και έκανε το ντεμπούτο του στις 26 Μαρτίου του 1988, σ’ ένα παιχνίδι εναντίον της Τσέλσι. Περίμενε δύο χρόνια στην ομάδα Νέων της Σάουθαμπτον έχοντας νωρίτερα αρνηθεί πρόταση από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η ιστορία του συλλόγου, η ανάδειξη ταλέντων από τις ακαδημίες της, οι σχολικές του διακοπές, ο χρόνος που πέρναγε στις εγκαταστάσεις της ομάδας και οι ευκαιρίες που ήταν σίγουρος ότι θα είχε ήταν οι λόγοι που αποφάσισε να ξεκινήσει την καριέρα του στους «Άγιους». Η απόφαση του να μετακομίσει σε ηλικία 15 ετών αποδείχτηκε σοφή τόσο αγωνιστικά όσο και στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Δεν ήταν το αστέρι στις ακαδημίες της ομάδας. Υπήρχαν παίκτες καλύτεροι και με περισσότερη επιρροή από αυτόν, όπως ο Ροντ Ουάλας (Rod Wallace) και ο Ματ Λε Τισιέ (Matt Le Tissier). Έπρεπε να δουλέψει σκληρά.


Μπορεί να είχε κάνει το ντεμπούτο του στις 26 Μαρτίου, αλλά η 9η Απριλίου ήταν η μέρα που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη όχι μόνο στη δική του μνήμη, αλλά και σε αυτή όσων παρακολούθησαν την καριέρα του από την αρχή. «Είσαι μέσα. Ο Ντάνι Ουάλας (Danny Wallace) δεν πέρασε το τεστ ετοιμότητας», ήταν τα λόγια του Ιρλανδού προπονητή της Σάουθάμπτον Κρις Νίκολ (Chris Nichol) προς τον νεαρό Σίρερ, λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση με την Άρσεναλ. Ο 17χρονος Σίρερ έπιασε την ευκαιρία από τα μαλλιά, παίζοντας το πρώτο του 90λεπτο με τη Σαουθάμπτον, πραγματοποιώντας μία εμφάνιση βγαλμένη από τα όνειρά του και δείχνοντας την εκτελεστική του δεινότητα. Κατάφερε να σκοράρει 3 γκολ (χατ-τρικ) εναντίον των «κανονιέρηδων» βοηθώντας την ομάδα του να κερδίσει με 4-2, για να γίνει έτσι ο Νεότερος Παίκτης που πέτυχε χατ τρικ στην Κορυφαία Αγγλική κατηγορία, σε ηλικία 17 ετών και 240 ημερών, αφήνοντας πίσω του τον ως τότε κάτοχο του ρεκόρ, Τζίμι Γκριβς (Jimmy Greaves).


Το κοντέρ άρχισε να γράφει.

Αυτή η εμφάνισή του, ήταν το κλειδί για να αρχίσει να κερδίζει την εμπιστοσύνη όλων στους «Άγιους». Ως το τέλος της σεζόν, δεν σκόραρε κάποιο άλλο γκολ, αλλά επιβραβεύτηκε για το ταλέντο του υπογράφοντας το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Δυσκολεύτηκε αρκετά έχοντας σχετικά φτωχή συγκομιδή σε γκολ, κυρίως γιατί η ομάδα αγωνιζόταν με έναν επιθετικό στην κορυφή, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον νεαρό παίκτη να δείξει την αξία του δημιουργώντας γκολ για τους μέσους της ομάδας. Σε τέσσερα χρόνια, σε 118 συμμετοχές πέτυχε 23 γκολ και όλοι πλέον, αλλά και ο ίδιος, είχαν καταλάβει ότι έπρεπε να φύγει από τον σύλλογο που τον ανέδειξε. Το ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να τον εντάξει στο δυναμικό της δεν τον έπεισε. Ένιωσε ότι στην πραγματικότητα δεν τον ήθελαν. Είχε ήδη μιλήσει με τον Κένι Νταλγκλίς (Kenneth Mathieson “Kenny” Dalglish) να τον πάρει στην Μπλάκμπερν. Η μεταγραφή του το 1992 κόστισε 3.3 εκατομμύρια λίρες. Οι 25 λίρες που κέρδιζε την εβδομάδα στην πρώτη του χρονιά στην Σάουθαμπτον και οι 37 λίρες την δεύτερη χρονιά, αποτελούσαν απλά μία γλυκιά ανάμνηση.


Η Μπλάκμπερν δεν θεωρούνταν η ομάδα που θα έμπαινε σφήνα στις γνωστές διεκδικήτριες του πρωταθλήματος. Έχασε μεγάλο μέρος της πρώτης του σεζόν εκεί λόγω τραυματισμού, αλλά όταν επανήλθε πρόλαβε να σκοράρει 16 γκολ σε 21 παιχνίδια, με τη Μπλάκμπερν να τερματίζει στην 6η θέση. Την επόμενη σεζόν, 1993/94, σημείωσε 31 γκολ σε 40 παιχνίδια και η Μπλάκμπερν τελικά τερμάτισε στη 2η θέση στην Πρέμιερ Λιγκ. Η προσθήκη του Κρις Σάτον (Chris Sutton) την σεζόν 1994/95, ήταν το στοιχείο που έλειπε από την Μπλάκμπερν και με τα 34 γκολ του Σίρερ, που ήταν και για πρώτη φόρα ο Πρώτος Σκόρερ στην Αγγλία σε συνδυασμό με τα 15 γκολ του Σάτον, οδηγούν την ομάδα στην μεγάλη έκπληξη της κατάκτησης της Πρέμιερ Λιγκ μετά από 81 χρόνια, αφήνοντας 2η την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.


Ο Κένι Νταλγκλίς είχε συμβάλλει τα μέγιστα στην παραγωγικότητα του Σίρερ, αφού ήξερε τον τρόπο που αγωνιζόταν από την εθνική Νέων της Αγγλίας, προσαρμόζοντας το σύστημα κατάλληλα. «Yπήρχε σεβασμός μεταξύ μας. Ήταν μία όμορφη ατμόσφαιρα, ένα μείγμα νεανικότητας και εμπειρίας. Δεν είχαμε τους καλύτερους παίκτες καθώς υπήρχαν ομάδες που είχαν ξοδέψει περισσότερα από εμάς. Είχαμε ομαδικό πνεύμα και γι' αυτό κατακτήσαμε το πρωτάθλημα», είναι τα λόγια του Σίρερ, κάθε φορά που αναφέρεται στο μοναδικό πρωτάθλημα που έχει κατακτήσει στην καριέρα του. «Δεν θυμάμαι τον Άλαν να χάνει πολλές ευκαιρίες εκείνη την σεζόν. Ήταν ένα φαινόμενο», θυμάται ο Κρις Σάτον. Την επόμενη σεζόν, τα «ρόδα» θα τερματίσουν στην 7η θέση, αλλά ο Σίρερ αναδεικνύεται και πάλι Πρώτος Σκόρερ της σεζόν με 31 τέρματα σε 35 παιχνίδια. Συνολικά, πέτυχε 112 γκολ σε 138 συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ με την φανέλα της Μπλάκμπερν.


Τραγουδώντας στην βροχή

Το καλοκαίρι του 1996, το όνειρο του έγινε πραγματικότητα και όταν του δόθηκε η ευκαιρία δεν την άφησε να πάει χαμένη. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον είχε διεκδικήσει και πάλι όπως το 1992, αλλά η άρνηση του ιδιοκτήτη της Μπλάκμπερν κατά πρώτον και μια μυθική πρόταση από την ομάδα της οποίας υπήρξε οπαδός από τα γεννοφάσκια του, της Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ κατά δεύτερον, κάνουν τον Σίρερ την πιο Ακριβή Μεταγραφή στον Κόσμο έως εκείνη την στιγμή, για το ποσό των 15 εκατομμυρίων λιρών, κλέβοντάς τον από τα χέρια του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον (Sir Alex Ferguson), παρότι βρισκόταν πολύ κοντά.  20.000 φίλαθλοι τον επευφημούσαν έξω από το γήπεδο υπό βροχή, κατά την επιστροφή του στην πόλη που γεννήθηκε. Παρελαύνοντας ως παίκτης της Νιουκάστλ ήταν κάτι το ξεχωριστό γι' αυτόν.


Η Νιούκαστλ είχε τερματίσει 2η την προηγούμενη σεζόν και πίστευε πως με την προσθήκη του Σίρερ θα κατακτούσε το πρωτάθλημα. Παρά την προσπάθεια και τα 25 γκολ του σε 31 αγώνες που τον βρήκαν για 3η συνεχόμενη σεζόν Πρώτο Σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ, η Νιούκαστλ έμεινε ξανά στην 2η θέση. Μέχρι το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, δεν κατάφερε να βγει ξανά πρώτος σκόρερ, αλλά ούτε και η Νιούκαστλ να τερματίσει τόσο ψηλά. Τα επόμενα δύο χρόνια η Νιούκαστλ έφτασε δύο φορές στο τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας,  αγωνίστηκε και στους δύο τελικούς, ηττήθηκε όμως και στους δύο με το ίδιο ακριβώς σκορ, 0-2, το 1997/98 από την Άρσεναλ και το 1998/99 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στο πρωτάθλημα τερμάτισε και τις δύο σεζόν στην 13η θέση, αλλά οι σεζόν ήταν μέτριες. Ειδικά την πρώτη, έχασε μεγάλο μέρος της από τραυματισμό και όταν επανήλθε σκόραρε μόλις 2 γκολ σε 17 εμφανίσεις. Καλές σεζόν για την ομάδα και τον παίκτη είναι το 2001/02 και 2002/03, όταν σκόραρε αρκετά, 23 και 17 γκολ αντίστοιχα ενώ το 2002/03 η ομάδα κάνει μια καλή πορεία και στο Τσάμπιονς Λιγκ.


Τον Απρίλιο του 2006, ένας τραυματισμός στο γόνατο, σε τοπικό ντέρμπι κόντρα στη Σάντερλαντ, τον ανάγκασε τα κρεμάσει τα παπούτσια του, 3 μόλις παιχνίδια πριν το προγραμματισμένο αντίο του. Βέβαια, είχε προλάβει να σκοράρει και σ’ αυτό το παιχνίδι, ώστε να μην κλείσει άδοξα μία καριέρα γεμάτη επιτυχίες και προσωπικές διακρίσεις. Σ' αυτά τα επιτεύγματα πρέπει να προστεθούν και τα 148 γκολ σε 303 αγώνες πρωταθλήματος με την Νιούκαστλ, έχοντας ξεπεράσει με 206 τέρματα συνολικά, το ρεκόρ του Τζάκι Μίλμπερν (Jackie Milburn), η διαμάχη του με τον Ρουντ Γκούλιτ (Ruud Gullit), οι τραυματισμοί του, το χατ τρικ εναντίον της Μπάγερ Λεβερκούζεν στο Τσάμπιονς Λιγκ και ένας μεγαλειώδης αποχαιρετισμός από τους οπαδούς και την διοίκηση για τα 10 χρόνια προσφοράς στον σύλλογο. «Δεν θα άλλαζα τίποτα απ' όσα έζησα στην Νιούκαστλ. Δεν κέρδισα τρόπαια με τον σύλλογο, αλλά είχα όμορφες στιγμές και εξάλλου, αυτό που μετράει είναι το παιχνίδι», θυμάται ο Άλαν Σίρερ, αποδεικνύοντας πως για να είναι κάποιος μεγάλος ποδοσφαιριστής δε χρειάζεται απαραίτητα να έχει κερδίσει πολλούς τίτλους.



Το κεφάλαιο Εθνική ομάδα

Η Σάουθαμπτον του άνοιξε τις πύλες για την κλήση του στην Εθνική Αγγλίας. Υπήρξε  διεθνής με την Εθνική Νέων της Αγγλίας, ενώ το καλοκαίρι του 1991 κλήθηκε στην εθνική Ελπίδων, με την οποία πέτυχε 7 τέρματα σε 4 αγώνες στο τουρνουά της Τουλόν. Έτσι δεν άργησε η κλήση και για την εθνική ανδρών. Ο Γκάρι Λίνεκερ (Gary Lineker) είχε αποσυρθεί και ο Γκράχαμ Τέιλορ (Graham Taylor) έψαχνε τον αντικαταστάτη του. Έγινε για πρώτη φορά διεθνής τον Φεβρουάριο του 1992, σκοράροντας μάλιστα στο ντεμπούτο του με την Γαλλία. Η αποτυχία των «λιονταριών» να προκριθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, αύξησε την πίεση στον ίδιο και στους συμπαίκτες στο Euro του 1996 που θα γινόταν στην Αγγλία.


Ο Τέρι Βέναμπλς (Terry Venables) προσπάθησε να κερδίσει τον σεβασμό των παικτών του και να αγωνιστούν απελευθερωμένοι από το άγχος. Κόντρα στην Ολλανδία, στη νίκη με 4-1, ο Άλαν Σίρερ πέτυχε δύο γκολ, στην καλύτερη ίσως εμφάνιση στην ιστορία της Αγγλίας, (μαζί με το ιστορικό 5-1 στο Μόναχο επί της Γερμανίας). «Το ματς εναντίον της Ολλανδίας, ήταν το καλύτερο που είχα κάνει. Ήταν απίστευτο»! Ανακηρύχθηκε Πρώτος Σκόρερ της διοργάνωσης με 5 γκολ, όμως δεν ήταν αρκετά για την Αγγλία να φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης. Η κατάρα των πέναλτι την χτύπησε και πάλι καθώς αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Γερμανία. Το 1998, υπό την καθοδήγηση του Γκλεν Χοντλ (Glenn Hpddle), αγωνίστηκε ως αρχηγός της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας και ένα ακόμα όνειρο του είχε πραγματοποιηθεί. Συμμετείχε και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000.


Στυλ του παιχνιδιού

O Άλαν Σίρερ ως ποδοσφαιριστής, συχνά αναφέρεται ως ένα κλασικό αγγλικό σέντερ φορ, λόγω της αντοχής του, της σωματικής του διάπλασης, των φυσικών ικανοτήτων και του δυνατού σουτ, προσόντα τα οποία του επέτρεψαν να είναι ένας ιδιαίτερα παραγωγικός σκόρερ. Από τα 206 γκολ που πέτυχε για την Νιούκαστλ, τα 49 σημειώθηκαν με το κεφάλι του. Νωρίτερα στην καριέρα του, ειδικά στη Σαουθάμπτον, έπαιξε ένα πιο δημιουργικό ρόλο, όπως την παροχή ευκαιριών για τους συναδέλφους τους επιθετικούς, λόγω της πρώιμης ανάπτυξης του ως μέσος. Αργότερα στην καριέρα του, έπαιξε σε πιο προωθημένους ρόλους μιας και λόγω της ηλικίας του, έχασε μεγάλο μέρος από το ρυθμό που είχε όσο αγωνιζόταν στη Σαουθάμπτον. Ήταν σε θέση να κρατήσει την μπάλα καλά, ενώ λειτούργησε ως ο άνθρωπος-στόχος, παρέχοντας μπαλιές για άλλους παίκτες. Αν και η δύναμή του, τού επέτρεπε να κρατά την μπάλα, το στυλ παιχνιδιού του μερικές φορές του έφεραν κριτική - συνήθως γιατί το παιχνίδι του ήταν πολύ φυσικό και ότι χρησιμοποίησε τους αγκώνες του πολύ επιθετικά. Ήταν και η αιτία για τις 2 αποβολές του, αν και η μία αργότερα ανακλήθηκε στην έφεση. Εκτός από τις 2 κόκκινες κάρτες, προειδοποιήθηκε με συνολικά 59 κίτρινες κάρτες κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Υπήρξε ένας ικανότατος εκτελεστής πέναλτι και για τους δύο συλλόγους (Μπλάκμπερν και Νιούκαστλ), αλλά και για την Αγγλία, σκοράροντας 45 φορές από το σημείο για τη Νιούκαστλ, όπου ήταν ο πρώτος εκτελεστής. Επίσης, σκόραρε 5 γκολ από φάουλ με τους «ανθρακωρύχους».


Η κατάρα των τραυματισμών

Η καριέρα του Σίρερ στιγματίστηκε από πολλαπλούς τραυματισμούς. Το 1992 εναντίον της Λιντς τραυματίζεται στο γόνατο και χάνει την μισή σεζόν. Το 1997 τραυματίζεται και πάλι στο γόνατο κατά την προετοιμασία και μένει πέντε μήνες εκτός δράσης. Επιστρέφει τον Ιανουάριο στους αγωνιστικούς χώρους και φτάνει με τη Νιούκαστλ στον τελικό του κυπέλλου, όπου χάνει με 2-0 από την Άρσεναλ. Το 2001 αγωνίζεται μόλις σε 23 παιχνίδια, αφού υποβάλλεται σε νέα εγχείρηση στο τραυματισμένο του γόνατο. «Οι τραυματισμοί που αντιμετώπισα άλλαξαν τον τρόπο που αγωνιζόμουν. Όταν αντιμετωπίζει ένας παίκτης σοβαρούς τραυματισμούς η ερώτηση που σκέφτεται είναι η εξής: "Θα τα καταφέρω ποτέ να επιστρέψω όπως ήμουν". Υπάρχει τρόπος άμα δουλέψεις, όπως και έκανα». Στις 21 Απριλίου του 2006, ανακοίνωσε την αποχώρηση από τους αγωνιστικούς χώρους, αφού ο τραυματισμός του στο πόδι ολοκλήρωσε πρόωρα τη χρονιά του. Ήταν το τέλος μιας εντυπωσιακής καριέρας.


Επέστρεψε την 1η Απριλίου του 2009, αναλαμβάνοντας για τα τελευταία 8 παιχνίδια του πρωταθλήματος την αγαπημένη του Νιούκασλ, στην θέση του Τζο Κινίαρ (Joe Kinnear), που ανάρρωνε από εγχείρηση στην καρδιά, προσπαθώντας να την σώσει από τον διαφαινόμενο υποβιβασμό, αλλά τα μέτρια αποτελέσματα της ομάδας - μόλις 5 βαθμοί σε 8 παιχνίδια - οδήγησαν στον υποβιβασμό της στην Τσάμπιονσιπ. Η παρουσία του στους "ανθρακωρύχους" είχε πλέον ολοκληρωθεί.



PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Εφηβική καριέρα

  • ·         Wallsend Boys Club
  • ·         1986–1988: Southampton

Επαγγελματική καριέρα

  • ·         1988–1992: Southampton Football Club, 118 (23)
  • ·         1992–1996: Blackburn Rovers Football Club, 138 (112)
  • ·         1996–2006: Newcastle United Football Club, 303 (148)

Σύνολο καριέρας: 559 (283)

Διεθνής

  • ·         1990–1992: Εθνική Νέων Αγγλίας, 11 (13)
  • ·         1992–2000: Αγγλία, 63 (30)

Προπονητική καριέρα

  • ·         2009: Newcastle United


Τίτλοι

Συλλογικοί

Με τη Southampton
  • ·         Full Members Cup:  φιναλίστ το 1992

Με τη Blackburn Rovers
  • ·         Πρωτάθλημα Αγγλίας: 1994/95

Με τη Newcastle United
  • ·         Πρωτάθλημα Αγγλίας: επιλαχών το 1996/97
  • ·         Κύπελλο Αγγλίας: φιναλίστ: 2 (1998, 1999)

Διεθνείς

Με την Αγγλία

  • ·         Tournoi de France: 1997

Προσωπικές Διακρίσεις

  • ·         Πρώτος Σκόρερ Διοργάνωσης Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος: 1996 με 5 γκολ
  • ·         Μέλος Ιδανικής 11άδας Διοργάνωσης Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος: 1996
  • ·         Μέλος Ιδανικής 11άδας της Χρονιάς από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αθλητικού: 1994/95
  • ·         Πρώτος Σκόρερ Κυπέλλου UEFA: 2004/05
  • ·         Καλύτερος Παίκτης του Κόσμου από τη FIFA: 3η θέση το 1996
  • ·         Χρυσή Μπάλα: 3η θέση το 1996
  • ·         Πρώτος Σκόρερ στη Premier League: 3 (1994/95, 1995/96, 1996/97)
  • ·         Παίκτης της Χρονιάς από την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών Αγγλίας: 2 (1995, 1997)
  • ·         Παίκτης της Χρονιάς από την Ένωση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων Αγγλίας: 1994
  • ·         Παίκτης του Μήνα για τη Premier League: 5 (Νοέμβριος 1994, Σεπτέμβριος 1998, Αύγουστος 2000, Δεκέμβριος 2002, Οκτώβριος 2003)
  • ·         Παίκτης της Χρονιάς για τη Premier League: 1994/95
  • ·         Μέλος του Hall of Fame του Αγγλικού Ποδοσφαίρου: 2004
  • ·         Μέλος της λίστας των 125 Εν Ζωή Καλύτερων Παικτών του Κόσμου, που συνέταξε το 2004 ο Πελέ για τα 100 Χρόνια της  FIFA
  • ·         Βραβείο Δεκαετίας (1992/93 έως 2001/02) της Premier League: Top Goalscorer (204)
  • ·         Βραβείο Εικοσαετίας  (1992/93 to 2011/12) της Premier League: Top Goalscorer (260)
  • ·         Μέλος Ιδανικής 11άδας του Αιώνα (1907–2007) από την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών Αγγλίας: 2007

Τα ρεκόρ του

Στην Αγγλία

  • ·         Είναι ο Πρώτος Σκόρερ στην Ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ: 260 γκολ
  • ·         Έχει σκοράρει τα περισσότερα γκολ στη Premier League σε κύκλο 42 αγωνιστικών: 34
  • ·         Έχει σκοράρει τα περισσότερα γκολ στη Premier League σε κύκλο 38 αγωνιστικών: 31
  • ·         Έχει σκοράρει τα περισσότερα hat-tricks στην ιστορία της Premier League: 11


Στη Newcastle
  • ·         Είναι ο Πρώτος Σκόρερ στην Ιστορία της Newcastle United: 206
  • ·         Είναι ο Πρώτος Σκόρερ στις Ευρωπαϊκές Διασυλλογικές Διοργανώσεις για τη Newcastle United: 30



Η παραπομπή στο sombrero.gr και η πηγές από το sport24.gr#1 - sport24.gr#2