Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Κίκε Γουλφ

Ο Αργεντίνος αμυντικός “Κίκε” Γουλφ (Enrique Ernesto “Quique” Wolff Dos Santos), γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου του 1949, στο Μπουένος Άιρες. Έχοντας ξεκινήσει από την Ράσινγκ Κλουμπ το 1967 μεταγράφηκε στη Ρίβερ Πλέιτ το 1972. Μετά από μια διετία ήλθε στη ισπανική Λας Πάλμας και 3 χρόνια αργότερα εντάχθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης, με την οποία κατέκτησε τα πρωταθλήματα του 1977/78 και 1978/79. Επέστρεψε το 1979 στην Αργεντινή για λογαριασμό της Αρχεντίνος Τζούνιορς  αλλά μετά από  μόνο 8 εμφανίσεις αποσύρθηκε από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ήταν o ένας από τους αρχηγούς της «Αλμπιτσελέστε» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 στη Γερμανία με άριστες αναφορές σχετικά με τις επιδόσεις του. Όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, έχοντας εξελιχθεί σ’ έναν από τους πιο διάσημους οικοδεσπότες εκπομπών ποδοσφαιρικού περιεχομένου με τρομερές ακροαματικότητες σε Παναμερικανικό επίπεδο!


Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην Ράσινγκ στην Αβεγιανέδα, το βιομηχανικό προάστιο της πρωτεύουσας, στο Μετροπολιτάνο του 1967. Ήρθε αμέσως μετά την μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του συλλόγου, την κατάκτηση του Κόπα Λιμπερταδόρες του ίδιου έτους. Έπαιξε το πρώτο παιχνίδι του στις 16 Ιουλίου του 1967 εναντίον της Μπόκα Τζούνιορς και ήταν βασικός στον τελικό του Διηπειρωτικού, λίγους μήνες αργότερα, κατακτώντας τον τίτλο εναντίον της Σέλτικ. Έπαιξε μέχρι το 1972 για τον σύλλογο και έκανε συνολικά 165 παιχνίδια πρωταθλήματος με 31 γκολ.


Το 1973, πήγε στην Ρίβερ Πλέιτ, παίζοντας για 2 χρόνια, μη κατακτώντας κάποιον τίτλο. Όταν έφυγε, κατά την διάρκεια της σεζόν 1974/75, η Ρίβερ κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της από το 1957! Ήρθε στην ισπανική Λας Πάλμας, στην οποία αγωνίστηκε για 3 περιόδους, συμμετέχοντας σε 93 παιχνίδια με 7 γκολ. Την περίοδο 1976/77, όταν είχε μόλις ανέβει από την Β’ Κατηγορία, με προπονητή τον Ρόκε Όλσεν (Roque Olsen) και με παίκτες όπως ο Μιγκελ Μπρίντιζι (Miguel Brindisi), Ντανιέλ Καρνεβάλι (Daniel Carnevali) και Κάρλος Μορέτε (Carlos Morete), όλοι Αργεντίνοι, κατέκτησαν την 4η θέση, την καλύτερη στην ιστορία του συλλόγου!


Το 1977 μεταγράφηκε στην Ρεάλ Μαδρίτης , στην οποία παρέμεινε 2 σεζόν. Κατέκτησε 2 φορές το ισπανικό πρωτάθλημα και μια φορά το Κύπελλο, με συμπαίκτες τους Βιθέντε ντελ Μπόσκε (Vicente del Bosque), Χουανίτο (Juanito), Πίρι (Pirri) και Σαντιλιάνα (Santillana). Με αυτές τις δύο ισπανικές ομάδες, έπαιξε συνολικά 161 παιχνίδια στην La Liga , σημειώνοντας 11 γκολ. Πήρε επίσης μέρος σε 4 παιχνίδια στο Κύπελλο Πρωταθλητριών με τη Ρεάλ, σκοράροντας ένα γκολ εναντίον της Νίντερκορν του Λουξεμβούργου, τον Σεπτέμβριο του 1978. Αν και αγωνιζόταν πάντα βασικός, έφυγε το καλοκαίρι του 1979, γυρνώντας στην Αργεντινή και την Αρχεντίνος Τζούνιορς, συμπαίκτης του νεαρού Ντιέγκο Μαραντόνα. Μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών, το 1981, αγωνίστηκε για 7 παιχνίδια με την Τίγκρες, στην Β’ Κατηγορία, πριν τελείωσε την καριέρα του, σε ηλικία 32 ετών. Έπαιξε συνολικά 378 αγώνες και έχει σκοράρει συνολικά 48 γκολ.


Έπαιξε για την εθνική ομάδα της Αργεντινής, σε 27 παιχνίδια, από το 1972 έως το 1974, συμπεριλαμβανομένων των 5 από τα 6 παιχνίδια στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας, όπου ήταν ο ένας από τους αρχηγούς της «Αλμπιτσελέστε». Ήταν ο ηγέτης στον αγώνα με την Ανατολική Γερμανία, στη θέση του Ρομπέρτο Περφούμο (Roberto Perfumo), συμπαίκτη του στη Ράσινγκ. Ήταν πρωταθλητής Νέων Νοτίου Αμερικής το 1967.


Μετά την απόσυρσή του, ακολούθησε καριέρα δημοσιογράφου. Το 1992, ξεκίνησε μια τηλεοπτική εκπομπή με αντικείμενο το ένα ποδόσφαιρο, που ονομάζεται «Simplemente Fútbol» (Μόνο Ποδόσφαιρο) στην Αργεντινή, η οποία πρώτα προβλήθηκε σε τοπικό επίπεδο και στη συνέχεια μετακόμισε στο εθνικό δίκτυο «Telefe», που μεταδόθηκε από το 1993 έως το 1996. Το 1998, το πρόγραμμα μεταφέρθηκε στο «Fox Sports Americas». Από το 2000, η εκπομπή βγήκε στον αέρα από το «ESPN Latin America». Σήμερα, αθλητικογραφεί σε εκπομπή του  «ESPN +», σε Παναμερικανικό επίπεδο με αντικείμενο, κυρίως, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και το Champions League, με τρομερή ακροαματικότητα. Για την καριέρα του ως αθλητικός δημοσιογράφος τιμήθηκε με το Βραβείο Konex το 1997. Στις 15 Ιουνίου του 2012, μετέφερε την Ολυμπιακή δάδα στην πόλη του Νιούκαστλ στην Αγγλία.

  


Τα λόγια του αγγίζουν όλους όσους έχουν παίξει και έχουν δει ποδόσφαιρο. Το εντυπωσιακό είναι ότι βλέποντας το video, μου ερχόντουσαν συνεχώς εικόνες από αγώνες που έχω παρακολουθήσει και κείμενα που έχω διαβάσει στο παρελθόν! Στιγμές που αποδεικνύουν ότι ζώντας με το ποδόσφαιρο, μαθαίνεις να ζεις και εκεί έξω!

Όσο υπερβολικό και αν ακούγεται αυτό!

Πώς να ξέρεις τι είναι αγάπη
αν δεν ήσουν ποτέ οπαδός μιας ομάδας;
 
Πώς να ξέρεις τι είναι πόνος,
αν ποτέ δεν σου έσπασε ένας αμυντικός την κνήμη και την περόνη
και δεν ήσουν σε ένα τείχος όταν η μπάλα σε βρήκε ακριβώς εκεί;
 
Πώς να ξέρεις τι είναι ευχαρίστηση,
αν δεν έκανες το γύρο του θριάμβου εκτός έδρας;
Πώς να ξέρεις τι είναι η στοργή,
αν δεν την θώπευσες με φάλτσο
και να την αφήσεις λαχανιασμένη στα δίχτυα;
 
Άκουσέ με!
Πώς να ξέρεις τι είναι αλληλεγγύη
αν δεν έχεις βγει μπροστά για έναν συμπαίκτη
σου που τον χτύπησαν από πίσω;
 
Πώς να ξέρεις τι είναι ποίηση,
αν δεν έχεις κάνει μια gambetta;
Πώς να ξέρεις τι είναι εξευτελισμός,
αν δεν σου έχουν περάσει την μπάλα κάτω από τα πόδια;
 
Πώς να ξέρεις τι είναι φιλία,
αν δεν έχεις κάνει μια pared;
Πώς να ξέρεις τι είναι πανικός,
αν ποτέ δεν σε εξέπληξαν με μία αντεπίθεση;
 
Πώς να ξέρεις τι είναι να πεθαίνεις λίγο,
αν ποτέ δεν πήγες να μαζέψεις την μπάλα από την εστία σου;
 
Πες μου γέρο,
πώς να ξέρεις τι είναι μοναξιά
αν δεν έχεις βρεθεί κάτω από τα τρία δοκάρια,
στα 12 βήματα από κάποιον που θέλει να σουτάρει
και να τελειώσει τις ελπίδες σου;
 
Πώς να ξέρεις τι είναι λάσπη
αν δεν έκανες ποτέ ένα τάκλιν στα πόδια του αντιπάλου
για να βγάλεις την μπάλα πλάγιο;
 
Πώς να ξέρεις τι είναι εγωισμός,
αν ποτέ δεν έκανες ακόμα μία,
ενώ το 9αρι περίμενε μόνο του την μπάλα;
 
Πώς να ξέρεις τι είναι τέχνη,
αν ποτέ, ποτέ δεν έχεις κάνει μια rabona;
Πώς να ξέρεις τι είναι μουσική,
αν δεν έχεις τραγουδήσει ποτέ μπροστά στο πέταλο;
 
Πώς να ξέρεις τι είναι η αδικία,
αν δεν σου έχει βγάλει μια κόκκινη ένας διαιτητής που παίζει έδρα;
Πες μου, πώς να ξέρεις τι είναι η αϋπνία
αν ποτέ δεν έχεις υποβιβαστεί;
 
Πώς, πώς να ξέρεις τι είναι μίσος,
αν ποτέ δεν έχεις βάλει ένα αυτογκόλ;
Πώς να ξέρεις τι είναι να κλαις
αν ποτέ, αν ποτέ δεν έχεις χάσει έναν τελικό Mundial
με ένα αμφισβητούμενο πέναλτι;
 
Πώς να ξέρεις αγαπημένε φίλε,
πώς να ξέρεις πώς είναι η ζωή,
αν δεν έχεις παίξει ποτέ ποδόσφαιρο;

PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Επαγγελματική καριέρα

  • 1967–1972: Racing Club de Avellaneda, 165 (31)
  • 1973/74: Club Atlético River Plate, 37 (6)
  • 1974–1977: Unión Deportiva Las Palmas, 93 (7)
  • 1977–1979: Real Madrid Club de Fútbol[, 68 (4)
  • 1979: Asociación Atlética Argentinos Juniors, 8 (0)
  • 1981: Club Atletico Tigre, 7 (0)

Διεθνής

  • 1972–1974: Αργεντινή, 27 (1)

Τίτλοι

Με την Racing Club
  • Διηπειρωτικό Κύπελλο: 1967

Με την Real Madrid

  • Πρωτάθλημα Ισπανίας: 2 (1977/78, 1978/79)