Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Κώστας Ιωσηφίδης

Ο Έλληνας αριστερός ακραίος αμυντικός Κώστας Ιωσηφίδης, γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου του 1952, στη Βυρώνεια, ένα χωριό του νομού Σερρών, ανάμεσα στη λίμνη Κερκίνη και τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Αγωνιζόμενος στη θέση του αμυντικού, έκανε μεγάλη καριέρα στον ΠΑΟΚ και είναι μέχρι και σήμερα ο ποδοσφαιριστής της ομάδας με τα περισσότερα τρόπαια, τέσσερα στο σύνολο, καθώς έχει κατακτήσει 2 Κύπελλα και 2 Πρωταθλήματα. Στα 14 χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας, αγωνίστηκε αποκλειστικά και μόνο στον Δικέφαλο του Βορρά, όντας ο 2ος σε συμμετοχές στην ιστορία του. Ντεμπούτο στην εθνική έκανε στον περίφημο εκτός έδρας φιλικό αγώνα του Μαρακανά, εναντίον της Βραζιλίας (0-0). Συνολικά υπήρξε 51 φορές διεθνής και σκόραρε 2 τέρματα. Ήταν μέλος της ομάδας που συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1980 στην Ιταλία, αγωνιζόμενος σε δύο αγώνες της διοργάνωσης. Μετά τη λήξη της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ασχολήθηκε με την προπονητική, διατελώντας προπονητής σε αρκετές ομάδες σε όλες τις εθνικές κατηγορίες και από το 2005 βρίσκεται στο τεχνικό επιτελείο του αγαπημένου του ΠΑΟΚ, στη θέση του γενικού αρχηγού.


Έπαιζε στην Ελπίδα Τούμπας, όταν τον Ιούνιο του 1971, στα 19 του χρόνια, τον απέκτησε ο «Δικέφαλος του Βορρά» έναντι 20.000 δραχμών. Η επαγγελματική του καριέρα, που ξεκίνησε τότε, συνδέθηκε αποκλειστικά και μόνο με τον ΠΑΟΚ. Πολύ σταθερός και δυνατός παίκτης, αλλά με καθαρά μαρκαρίσματα, ενέπνεε σιγουριά στους συμπαίκτες του και σεβασμό στους αντιπάλους του. Εξαιρετικό αριστερό μπακ, από τα καλύτερα που έχει αναδείξει η χώρα μας. Κυριαρχούσε απόλυτα στην αριστερή πλευρά χάρη στην ταχύτητά του, την αντίληψη των φάσεων που τον διέκρινε και την ικανότητα του στα τάκλιν. Επίσης, είχε και καλή τεχνική που του επέτρεπε να βγαίνει μπροστά και να γίνεται επικίνδυνος με τις φαρμακερές σέντρες που επιχειρούσε.


Ντεμπούτο έκανε με προπονητή τον Λες Σάνον (Les Shannon) στις 19 Σεπτεμβρίου του 1971, στον εκτός έδρας αγώνα με την ΑΕΚ, όταν τραυματίστηκε ο Γιάννης Χατζηαντωνίου και κλήθηκε να τον αναπληρώσει.Είναι δεύτερος σε συμμετοχές στην ιστορία του ΠΑΟΚ με 397 παιχνίδια πρωταθλήματος, σκοράροντας 16 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Είχε και άλλες 28 συμμετοχές σε ευρωπαϊκά ματς με το «Δικέφαλο». Είναι αξιοσημείωτο ότι και στα δεκατέσσερα χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας ως ποδοσφαιριστής (1971-1985), αγωνίστηκε αποκλειστικά και μόνο στον Δικέφαλο του Βορρά. 


Επίσης έχει ένα μοναδικό επίτευγμα καθώς είναι ο μόνος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ΠΑΟΚ που ήταν παρών και στα δύο πρωταθλήματα που έχει κατακτήσει, τις περιόδους 1975/76 και 1984/85, στο δεύτερο μάλιστα ως ο αρχηγός της ομάδας, ενώ Άλλες 2 φορές τερμάτισε στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα, το 1973 και το 1978. Είναι επίσης ο πολυνίκης ποδοσφαιριστής στην ιστορία του συλλόγου, αφού πέραν των 2 πρωταθλημάτων, έχει κατακτήσει και τα 2 πρώτα Κύπελλα της ιστορίας του, αυτά του 1971/72 και 1973/74.


Το ντεμπούτο του με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 28 Απριλίου του 1974, στον περίφημο εκτός έδρας φιλικό αγώνα εναντίον της Βραζιλίας (0-0), στο Μαρακανά. Συνολικά υπήρξε 51 φορές διεθνής και σκόραρε 2 τέρματα. Ήταν μέλος της ομάδας που συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1980 στην Ιταλία, αγωνιζόμενος σε δύο αγώνες της διοργάνωσης. Χρησιμοποιήθηκε εναντίον των Ολλανδών και των Τσεχοσλοβάκων.


Μετά τη λήξη της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής, ασχολήθηκε με την προπονητική, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία αρκετών ομάδων όπως το Πολύκαστρο, την Αναγέννηση Καρδίτσας, τον ΠΑΟ Νέων Επιβατών και την Αναγέννηση Κολινδρού (στη Γ' Εθνική), τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, τη Νάουσα, τον Πανσερραϊκό, τον Ιαλυσό Ρόδου και την Καλαμάτα (στη Β' Εθνική), καθώς και την ομάδα της Καβάλας στην Α' Εθνική. Από το 2005 βρίσκεται στο τεχνικό επιτελείο της αγαπημένης του ομάδας, του ΠΑΟΚ, στη θέση του γενικού αρχηγού.

 PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Επαγγελματική καριέρα

  • 1971-1985: Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (ΠΑΟΚ), 397 (16)

Διεθνής

  • 1974-1982: Ελλάδα, 51 (2)

Τίτλοι

  • Πρωτάθλημα Ελλάδος: 2 (1975/76, 1984/85)
  • Κύπελλο Ελλάδος: 2 (1971/72, 1973/74)



ΠΗΓΕΣ: flogasport.netballeto.gr