Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Μπρους Γκρόμπελαρ

Ο Ζιμπαμπουανός τερματοφύλακας Μπρους Γκρόμπελαρ (Bruce David Grobbelaar), γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου του 1957 στο Ντέρμπαν, την 3η μεγαλύτερη πόλη της Νοτίου Αφρικής, στις ανατολικές ακτές της χώρας. Πιο γνωστός από τη θητεία του για την Λίβερπουλ μεταξύ του 1981 και του 1994έχει μείνει στην Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ιστορία για τις γυμναστικές και αθλητικές του ικανότητες, αλλά και το εκκεντρικό και επιδεικτικό στυλ παιχνιδιού του. Γεννημένος στη Νότια Αφρική, μεγάλωσε στη γειτονική Ροδεσία (σήμερα Ζιμπάμπουε) και υπηρέτησε στον Ροδεσιανό στρατό πριν από την ένταξή του στους Βανκούβερ Γουάιτκαπς της Βορειοαμερικάνικης Λίγκας το 1979. Έγινε αντιληπτός από την Λίβερπουλ κατά τη διάρκεια δανεισμού στη Κρου κατά τη διάρκεια της σεζόν 1979/80 και υπέγραψε στους «κόκκινους» το 1981. Κάνοντας 628 εμφανίσεις για τη Λίβερπουλ τα επόμενα 13 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 440 στο πρωτάθλημα, κατέκτησε 6 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα και 3 Λιγκ Καπ στην Αγγλία καθώς και το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1983/84, κάνοντας μια μνημειώδη εμφάνιση, αποσυντονίζοντας πλήρως τους αστέρες της Ρόμα στην διαδικασία των πέναλτι. Υπέγραψε  στην Σαουθάμπτον το 1994, μεταγράφηκε στη Πλίμουθ 2 χρόνια αργότερα και στη συνέχεια έπαιξε για μια πληθώρα αγγλικών ομάδων χαμηλότερων κατηγοριών, ποτέ για περισσότερο από μερικά παιχνίδια. Ζει στον Καναδά και έχει διατελέσει προπονητής τερματοφυλάκων για την Οττάβα Φιούρι. 


Με γονείς Αφρικάνερ, απογόνους κυρίως Ολλανδών αποίκων του 17ου και 18ου Αιώνα, όταν ήταν δύο μηνών μετανάστευσε στην Ροδεσία (μετονομάστηκε Ζιμπάμπουε το 1980) με τη μητέρα και την αδελφή του για να βρουν τον πατέρα του, ο οποίος είχε μια θέση εργασίας στους σιδηροδρόμους εκεί. Μεγάλωσε και έμαθε το ποδόσφαιρο στη Ροδεσία. Στα εφηβικά του χρόνια, υπήρξε ένας ταλαντούχος παίκτης του κρίκετ και του προσφέρθηκε μια υποτροφία ως αθλητής του μπέιζμπολ στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η κύρια φιλοδοξία του ήταν μια καριέρα στο ποδόσφαιρο. Αυτή, ξεκίνησε το 1973, σε μια ομάδα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της, τότε ακόμη Ροδεσίας, τη Μπουλαβάγιο που ονομαζόταν Χαϊλάντερς. Κατόπιν αγωνίστηκε στις Τσιμπούκου Σούμπα της Ζιμπάμπουε και στο τέλος της εφηβείας του με τη Χάιλαντς Παρκ και Ντέρμπαν Σίτι στη Νότια Αφρική, αλλά έφυγε ισχυριζόμενος ότι παραγκωνίζεται λόγω του χρώματός του, όντας λευκός σε μια κατά κύριο λόγο μαύρη ομάδα, η οποία όμως έπαιζε σε ένα ολόλευκο πρωτάθλημα μέχρι το προηγούμενο έτος!


Αμέσως μετά τη φυγή του, εντάχθηκε στην Εθνική Υπηρεσία, για να περάσει δύο χρόνια σε ενεργό υπηρεσία με τις κυβερνητικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης που μαινόταν στη χώρα από το 1965 και οδήγησε στην ανεξαρτητοποίησή της -και την μετέπειτα μετονομασία της σε Ζιμπάμπουε- το 1979! Τη χρονιά αυτή, ο Γκρόμπελαρ υπέγραψε στους Βανκούβερ Γουάιτκαπς του Καναδά, στη Βορειοαμερικάνικη Λίγκα (NASL), αφού είχε συμμετάσχει σε κάποια δοκιμαστικά τους στη Νότια Αφρική. Στους Γουάιτκαπς, έκανε ντεμπούτο στις 4 Αυγούστου του 1979, εκτός έδρας με τους Λος Άντζελες Άζτεκς, σ’ ένα παιχνίδι που ηττήθηκαν 0-2,  με τον Γιόχαν Κρόιφ (Johan Cruijff) να πετυχαίνει το ένα από τα γκολ των Άζτεκς! Πέρασε το υπόλοιπο της σεζόν ως δεύτερη επιλογή, πίσω από τον πρώην τερματοφύλακα της Γουλβς και της QPR, Φιλ Παρκς (Phil Parkes).


Κατά τη διάρκεια του 1979, επισκέφθηκε την Αγγλία για να δει κάποιους οικογενειακούς φίλους και ένα τηλεφώνημα από τον Ρον Άτκινσον (Ron Atkinson), τον έφερε σ’ ένα δοκιμαστικό με την Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον! Ο Άτκινσον ήταν πρόθυμος να υπογράψει τον Γκρόμπελαρ, αλλά λόγω των δυσκολιών που προέκυψαν με την απόκτηση άδειας εργασίας, η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε. Υπέγραψε στη Κρου, με τη μορφή δανείου από τους Γουάιτκαπς, στις 18 Δεκεμβρίου του 1979. Στη πρώτη του εμφάνιση για τους «Σιδηροδρομικούς» στη Δ’ Κατηγορία, ένας άγνωστος εμφανίστηκε στο φύλλο αγώνα με τη Γιορκ, με το όνομα "Bill Grobbelaar"! Κατά την παραμονή του στη Κρου, έπαιξε σε 24 παιχνίδια πρωταθλήματος και σκόραρε το μόνο επαγγελματικό του γκολ, ένα πέναλτι, στο τελευταίο παιχνίδι του. Για καλή του τύχη, έχοντας πιάσει ταυτόχρονα μια εξαιρετική απόδοση, εντοπίστηκε από τον επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ της  Λίβερπουλ, τον Τομ Σόντερς (Tom Saunders)!


Στο τέλος της περιόδου που έπαιζε δανεικός, επέστρεψε στο Βανκούβερ για τη σεζόν 1980 της NASL. Παρά το γεγονός ότι οι Γουάιτκαπς είχαν υπογράψει τον πρώην Σκωτσέζο διεθνή Ντέιβιντ Χάρβεϊ (David Harvey) από τη Λιντς, αναδείχθηκε ως η πρώτη επιλογή και έγινε ο λατρεμένος για τους οπαδούς τους! Εν τω μεταξύ, η Λίβερπουλ είχε ολοκληρώσει την έρευνά της για τον Γκρόμπελαρ και μετουσίωσε το ενδιαφέρον της σε πρόταση, μέσω της συνεργασίας που είχε με τον προπονητή του, τον Τόνι Γουέιτερς (Tony Waiters) από τη δεκαετία του 1970! Υπέγραψε στη Λίβερπουλ για £ 250.000 στερλίνες, στις 17 Μαρτίου του 1981, ως αναπληρωματικός του τακτικού τερματοφύλακα της ομάδας, του Ρέι Κλέμενς (Ray Clemence), αλλά η αιφνιδιαστική παραχώρηση του τελευταίου, στα μέσα του 1981, στη Τότεναμ έδωσε στον Γκρόμπελαρ την ευκαιρία του!


Έκανε το ντεμπούτο του στις 28 Αυγούστου του 1981, αλλά απέτυχε να εμποδίσει τη Γουλβς να κερδίσει τον αγώνα πρωταθλήματος με 1-0 στο ‘’Μολινό’’!  Μαζί του, έκαναν το ντεμπούτο τους επίσης ο αμυντικός Μαρκ Λόρενσον (Mark Lawrenson) και ο μέσος Κρέγκ Τζόνστον (Craig Johnston). Η πρώτη φορά που κράτησε ανέπαφη την εστία του, ήρθε ένα δεκαπενθήμερο αργότερα στο ‘’Άνφιλντ’’, στις 5 Σεπτεμβρίου, όταν νίκησαν την ‘Αρσεναλ με 2-0. Γενικά, οι πρώτες ημέρες του ως № 1,  ήταν σπαρμένες με λάθη και τις χαρακτήριζε μια αστάθεια, έχοντας ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για τα γκολ που δέχτηκε. Μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους, η Λίβερπουλ ήταν στο μέσο του βαθμολογικού πίνακα και φαινόταν να είναι εκτός διεκδίκησης του τίτλου, ειδικά μετά την ήττα με 1-3 από τη Μάντσεστερ Σίτι στο ‘’Άνφιλντ’’, την Boxing Day (η 26η και η 27η Δεκεμβρίου που οι Άγγλοι παραδοσιακά ΠΑΝΤΑ παίζουν ποδόσφαιρο), μια ήττα η οποία έβαλε την ομάδα του Τζον Μποντ (John Bond) στην κορυφή της βαθμολογίας. Το νέο έτος έφερε μια νέα δυναμική, καθώς  ο Μπομπ Πέισλι (Bob Paisley) άρχισε να παίρνει το καλύτερο από τους παίκτες του! Ξεκίνησαν το έτος, στη Νότια Ουαλία, κερδίζοντας τη Σουόνσι στο Κύπελλο με 4-0. Αυτή η νίκη, τους άνοιξε τον δρόμο ώστε να χάσουν μόνο 7 από τους 50 διαθέσιμους βαθμούς  και να τερματίσουν τελικά στην κορυφή της βαθμολογίας, μπροστά από την Ίπσουιτς! Στο μετάλλιο του πρωταθλήματος πρόσθεσε και αυτό του ‘’Milk Cup’’, όταν κέρδισαν την Τότεναμ στο ‘’Γουέμπλεϊ’’, στις  13 Μαρτίου, με 3-1, με τον Ρέι Κλέμενς τερματοφύλακα για τα «σπιρούνια»!


Για 13 χρόνια, από το  1981 έως το 1994, ο Γκρόμπελαρ έπαιξε 627 παιχνίδια για τη Λίβερπουλ, σε όλες τις διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων 440 για το αγγλικό πρωτάθλημα και έγινε γνωστός για το εκκεντρικό και επιδεικτικό ύφος του! Το 1984, ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, που έγινε  στη Ρώμη, στις 30 Μαΐου, μεταξύ της Λίβερπουλ και της Ρόμα, τελείωσε 1-1 μετά από παράταση και οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Όταν ο άσος της Ρόμα, ο πολύπειρος Μπρούνο Κόντι (Bruno Conti), ήταν έτοιμος για την εκτέλεσή του, ο Γκρόμπελαρ περπάτησε προς την εστία χαμογελώντας με αυτοπεποίθηση στις κάμερες και στη συνέχεια δάγκωσε τα δίχτυα, σε μια απομίμηση ότι τρώει μακαρόνια! Ο Κόντι έστειλε τη μπάλα ψηλά άουτ! Επανέλαβε τη ‘’παράστασή’’ του στην εκτέλεση του Φραντσέσκο Γκρατσιάνι (Francesco Graziani), αυτή τη φορά με το διάσημο «τρεμούλιασμά» του, όταν και αποσυντόνισε πλήρως τον εμπειρότατο άσο των «τζιαλορόσι», κάνοντάς τον να στείλει τη μπάλα άουτ, προτού ο Άλαν Κένεντι (Alan Kennedy) ευστοχήσει στη δική του εκτέλεση, κάνοντας το 4-2, χαρίζοντας το τρόπαιο στους «reds»! Ο Μπρους Γκρόμπελαρ είναι ο  πρώτος παίκτης από ανεξάρτητη αφρικανική χώρα που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης! Οι Μάριο Κολούνα (Mário Coluna), Εουσέμπιο (Eusébio da Silva Ferreira), Σαντάνα (Joaquim Santana Silva Guimarães), Κόστα Περέιρα (Alberto da Costa Pereira) και Ζοζέ Άγκουας (José Pinto de Carvalho Santos Águas), γεννήθηκαν στην Αφρική, αλλά η Μοζαμβίκη και η Αγκόλα ήταν αποικίες της Πορτογαλίας, ενώ και οι ίδιοι αγωνίστηκαν με την εθνική πορτογαλική ομάδα!

   
Σ’ αυτή τη περίοδο των 13 ετών, έπαιξε με τρεις από τους μεγαλύτερους προπονητές της Λίβερπουλ, τον Μπομπ Πέισλι, τον Τζο Φάγκαν (Joseph "Joe" Fagan) και τον Κένι Νταλγκλίς (Kenneth Mathieson "Kenny" Dalglish)! Οι αντοχές του ήταν απόρροια της γυμναστικής, όπως και η ευκινησία του, ενώ διακρίθηκε για την τρομερή του αυτοπεποίθηση! Ποτέ δεν φοβήθηκε  να μαλώσει  με τους αμυντικούς του, αν πίστευε ότι είχαν δώσει εύκολα ευκαιρίες για τους αντιπάλους, όπως π.χ. η λεκτική επίθεση του στον Τζιμ Μπέγκλιν (Jim Beglin) στον πρώτο στην ιστορία τελικό Κυπέλλου με ομάδες από το Μερσεϊσάιντ εναντίον της Έβερτον το 1986. Την περίοδο 1984/85, έριξε κάτω έναν θεατή ο οποίος είχε εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, επιτρέποντας στην αστυνομία να του περάσει χειροπέδες! Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Λίβερπουλ, κέρδισε τα περισσότερα μετάλλια από οποιαδήποτε από τους συγχρόνους του!


Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν περιστασιακές προκλήσεις για τη θέση του ως № 1 της Λίβερπουλ, ήταν πάντα παρών,  από την αναχώρηση του Ρέι Κλέμενς μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η οποία συνέπεσε με το τέλος της κυριαρχίας του συλλόγου. Ήταν πάντοτε παρών στις 5 πρώτες περιόδους του στο ‘’Άνφιλντ’’, όταν η Λίβερπουλ ήταν πρωταθλήτρια 4 φορές και μια φορά επιλαχούσα. Ωστόσο, τη σεζόν 1988/89, μια σειρά από τραυματισμούς και ασθένειες, τον περιόρισαν σε μόνο 21 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα, με τον Μάικ Χούπερ (Mike Hooper), να παίρνει τη θέση στις υπόλοιπες 17. Ωστόσο, ήταν βασικός στη νίκη επί της  Έβερτον με 3-2 στον τελικό του Κυπέλλου, στις 20 Μαΐου του 1989, αν και 6 ημέρες αργότερα, ο ίδιος δέχθηκε το γκολ της τελευταίας στιγμής από τον μέσο της Άρσεναλ Μάικλ Τόμας (Michael Thomas), την τελευταία ημέρα της σεζόν στο πρωτάθλημα, ένα γκολ που έκρινε και τον τίτλο του πρωταθλητή Αγγλίας! Ένα μήνα νωρίτερα, έπαιξε στον ημιτελικό του Κύπέλλου, στη νίκη επί της Νότιγχαμ Φόρεστ, στο ‘’Ολντ Τράφορντ’’ μετά την ακύρωση του αρχικού αγώνα στο ‘’Χίλσμπορο’’ του Σέφιλντ, λόγω της τραγωδίας που οδήγησε στον θάνατο 96 οπαδούς της Λίβερπουλ! Ο Γκρόμπελαρ παρακολούθησε πολλές από τις κηδείες των θυμάτων!


Ήταν η υπογραφή του Ντέιβιντ Τζέιμς (David Benjamin James) από τη Γουάτφορντ στα μέσα του 1992, που καθόριζε την αρχή του τέλους για τον Γκρόμπελαρ στη Λίβερπουλ! Παρά το γεγονός ότι ο Τζέιμς εντυπωσίασε με την πρώτη, η επιμονή του Γκρόμπελαρ για να παίζει για τη Ζιμπάμπουε έδωσε στον Τζέιμς πιθανότητες!  Έπαιξε  μόνο 6 φορές για τη Λίβερπουλ κατά τη διάρκεια της σεζόν 1992/93 και πέρασε ένα μικρό χρονικό διάστημα με τη μορφή δανείου στην Β’ Κατηγορίας Στόουκ, όπου έκανε 4 εμφανίσεις. Η αβεβαιότητα του Τζέιμς επέτρεψε στον Γκρόμπελαρ να ανακτήσει τη θέση του στην πρώτη ομάδα, κατά την έναρξη της σεζόν 1993/94, στην οποία η απόδοσή του, όπως και της ομάδας, ξεκίνησε καλά αλλά έπεσε άσχημα στη συνέχεια. Σε ένα διαβόητο περιστατικό, σε ένα ντέρμπι με την Έβερτον εκείνη τη χρονιά, έφτασε ακόμα και να χειροδικήσει στον νεαρό τότε συμπαίκτη του Στιβ ΜακΜάναμαν (Steve McManaman) Ήταν πάντα παρών, μέχρι που τραυματίστηκε στο τελευταίο λεπτό μιας ήττας 0-2 στο Λιντς, στις 19 Φεβρουαρίου του 1994. Αποδείχθηκε ότι ήταν και η τελευταία του εμφάνιση για τον σύλλογο. Κατέκτησε 6 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα, 3 Λιγκ Καπ και 4 Τσάριτι Σιλντ στις εσωτερικές διοργανώσεις καθώς επίσης το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης της περιόδου 1983/84, αλλά και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ του 1986!


Άφησε τη Λίβερπουλ στα μέσα του 1994, παίρνοντας ελεύθερη μεταγραφή στη Σαουθάμπτον. Έκανε το ντεμπούτο του στις 20 Αυγούστου του 1994 σε μια ισοπαλία 1-1 στο πρωτάθλημα με την Μπλάκμπερν στο ‘’Δι Ντελ’’. Πέρασε δύο σεζόν με τους «Αγίους» ανταγωνιζόμενος έναν άλλο τερματοφύλακα με μια φήμη για την εκκεντρικότητα, τον Ντέιβ Μπίζαντ (Dave Beasant). Παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε από τις καταγγελίες για στημένα παιχνίδια (βλέπε παρακάτω), ο προπονητής του, ο  Άλαν Μπολ (Alan Ball) διατήρησε πίστη σε αυτόν, συνεχίζοντας να του δίνει θέση βασικού για το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν 1994/95. Ο ισχυρισμός ότι ο Γκρόμπελαρ ήταν μπλεγμένος σε σκάνδαλο με στημένα παιχνίδια, εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 1994. Παρ' όλα αυτά, στο επόμενο παιχνίδι του, εντός έδρας με την Άρσεναλ, κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του, παρά τη φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης που περιέβαλε το παιχνίδι. Την περίοδο 1995/96, έπαιξε μόνο σε 2 παιχνίδια για τους «Αγίους», πριν μεταγραφεί στη Πλίμουθ, στην οποία πέρασε τη σεζόν 1996/97.


Στη συνέχεια μετατράπηκε σε έναν, κυριολεκτικά, γυρολόγο αλλάζοντας σε διάστημα 5 ετών, 8 συλλόγους! Πιο συγκεκριμένα, πέρασε από τις Όξφορντ, Σέφιλντ Γουένσντεϊ, Όλνταμ, Τσέσαμ Γιουνάιτεντ, Μπέρι, Λίνκολν, Νόρθγουιτς Βικτόρια  όλες στην Αγγλία και αποσύρθηκε το 2002 ως παίκτης της Χελένικ στη Νότια Αφρική! Το 2007 πάντως, πήρε μέρος σε ένα ματς της ερασιτεχνικής αγγλικής Γκλασχάουτον Γουελφέρ, ‘’πιάνοντας’’ μάλιστα καλή απόδοση!

Έκανε το διεθνές ντεμπούτο του για τη Ροδεσία, σε ηλικία 19 ετών, σε ένα φιλικό εναντίον της Νοτίου Αφρικής το 1977. Έπαιξε για τη Ζιμπάμπουε στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 και κέρδισε 32 διεθνείς συμμετοχές για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ζιμπάμπουε από το 1980 έως και το 1998.


Στις 10 Νοεμβρίου του 1994, κατηγορήθηκε από τη βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα ‘’The Sun’’ για στημένους αγώνες κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Λίβερπουλ, ώστε να επωφεληθεί από τα  στοιχήματα, αφού πιάστηκε σε ηχογραφημένη συζήτηση για στημένα παιχνίδια. Κατηγορήθηκε για συνομωσία και δολιοφθορά, μαζί με τον τερματοφύλακα της Γουίμπλεντον Χανς Σέγκερς (Hans Segers) και τον επιθετικό της Άστον Βίλα Τζον Φάσανου (John Fashanu) (είχε υπογράψει μόλις από τη Γουίμπλεντον) και ένα Μαλαισιανό επιχειρηματία, τον Heng Suan Lim. Παρά τους ισχυρισμούς αυτούς, ο Γκρόμπελαρ και ο Σέγκερς συνέχισαν να παίζουν, ενώ ο Φάσανου αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο σε λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα.


Ο Γκρόμπελαρ δήλωσε αθώος, ισχυριζόμενος ότι μάζευε αποδεικτικά στοιχεία με την πρόθεση να τα παραδώσει  στην αστυνομία. Μετά από δύο διαδοχικές δίκες, που και στις δύο η επιτροπή δεν μπορούσε να συμφωνήσει σε μια απόφαση, ο ίδιος και οι συγκατηγορούμενοί του είχαν απαλλαγεί των κατηγοριών τον Νοέμβριο του 1997. Αργότερα μήνυσε τη ‘’The Sun’’ για συκοφαντική δυσφήμιση και του επιδικάστηκε αποζημίωση £ 85.000 στερλινών. Η ‘’Sun’’ άσκησε έφεση και η υπόθεση τελικά οδηγήθηκε στη Βουλή των Λόρδων, όπου διαπιστώθηκε ότι, αν και οι συγκεκριμένες καταγγελίες δεν αποδείχθηκαν, δεν υπήρχε επαρκής απόδειξη της ανεντιμότητας. Οι Λόρδοι μείωσαν την αποζημίωση σε £ 1 στερλίνα, τη χαμηλότερη δυνατή αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά το αγγλικό δίκαιο και επιδίκασαν στη ‘’Sun’’ να πληρώσει τα νομικά έξοδα, που υπολογίζονται σε £ 500.000 στερλίνες! 


Αφότου κρέμασε τα γάντια του, επέλεξε να ασχοληθεί με την προπονητική. Εργάστηκε σε αρκετούς συλλόγους καθώς και στην εθνική της Ζιμπάμπουε, δίχως ιδιαίτερη επιτυχία. Σήμερα ζει στον Καναδά, ενώ συνεχίζει να συμμετέχει στα δρώμενα των βετεράνων της Λίβερπουλ. Εξακολουθεί να είναι σταθερά αγαπητός μεταξύ των οπαδών της Λίβερπουλ και ψηφίστηκε στη θέση № 17 στη δημοσκόπηση για τους «100 Παίκτες που Συγκλόνισαν την KOP», τη περίφημη εξέδρα των φανατικών της Λίβερπουλ, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα του 2006 από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου! Πάνω από 110.000 οπαδοί της σε όλο τον κόσμο ψήφισαν τους προσωπικά καλύτερους 10 παίκτες στην ιστορία του συλλόγου με τον Γκρόμπελαρ να τερματίζει 2ος όσον αφορά τους τερματοφύλακες.


PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Επαγγελματική καριέρα

  • ·         1973/74: Highlanders Football Club                         
  • ·         1975: Chibuku Shumba                 
  • ·         1976: Highlands Park Football Club, 0 (0)
  • ·         1977/78: Durban City Football Club                          
  • ·         1979/80: Vancouver Whitecaps, 24 (0)
  • ·         1979/80: (δανεικός) → Crewe Alexandra Football Club, 24 (1)
  • ·         1981–1994: Liverpool Football Club, 440 (0)
  • ·         1993: (δανεικός) → Stoke City Football Club,        4 (0)
  • ·         1994–1996: Southampton Football Club, 32 (0)
  • ·         1996/97: Plymouth Argyle Football Club, 36 (0)
  • ·         1997: Oxford United Football Club, 0 (0)
  • ·         1997: Sheffield Wednesday Football Club, 0 (0)
  • ·         1997/98: Oldham Athletic Association Football Club, 4 (0)
  • ·         1998: Chesham United Football Club, 4 (0)
  • ·         1998: Bury Football Club, 1 (0)
  • ·         1998: Lincoln City Football Club, 2 (0)
  • ·         1999: Northwich Victoria Football Club, 1 (0)
  • ·         2002: Hellenic Football Club, 1 (0)
  • ·         2007: Glasshoughton Welfare Association Football Club, 1 (0)
Σύνολο καριέρας: 574 (1)

Διεθνής

  • ·         1977: Ροδεσία,  1 (0)
  • ·         1980–1998: Ζιμπάμπουε, 32 (0)

Τίτλοι

Ως ποδοσφαιριστής

Με τη Liverpool
  • ·      Πρωτάθλημα Αγγλίας: 6 (1981/82, 1982/83, 1983/84, 1985/86, 1987/88, 1989/90) και επιλαχών: 4 (1984/85, 1986/87, 1988/89, 1990/91)
  • ·         Κύπελλο Αγγλίας: 3 (1985/86, 1988/89, 1991/92) και φιναλίστ 1988
  • ·         Λιγκ Καπ Αγγλίας: 3 (1981/82, 1982/83, 1983/84) και φιναλίστ 1987
  • ·         FA Charity Shield: 5 (1982, 1986, 1988, 1989, 1990)
  • ·         Κύπελλο Πρωταθλητριών: 1984 και φιναλίστ 1985
  • ·         Ευρωπαϊκό Super Cup: 1986 και φιναλίστ 1985
  • ·         Διηπειρωτικό Κύπελλο: φιναλίστ: 2 (1981, 1984)


Κάποια στοιχεία από το balleto.gr