Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Κώστας Νεστορίδης

Ο Έλληνας επιθετικός Κώστας Νεστορίδης, γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 1930 στη Δράμα. Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες επιθετικούς ποδοσφαιριστές, όντας ο 2ος Σκόρερ Όλων των Εποχών στην ιστορία της ΑΕΚ με 225 γκολ σε 262 επίσημα παιχνίδια! Βγήκε 5 φορές σερί πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο το 1945, αγωνιζόμενος σε ανεξάρτητα σωματεία της Καλλιθέας. Το 1948 πήγε στον Πανιώνιο, ενώ το 1951 κλήθηκε στην εθνική Ελλάδας. Το 1955 πήγε στην ΑΕΚ, κάνοντας μεγάλη καριέρα μέχρι το 1965. Έφυγε για την Αυστραλία και αγωνίστηκε στον σύλλογο των Ελλήνων ομογενών, την Ελλάδα Μελβούρνης, με την οποία κατέκτησε το πολιτειακό πρωτάθλημα και παράλληλα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση. Επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Βύζαντα Μεγάρων, κλείνοντας το 1967 την καριέρα του. Φόρεσε τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας 17 φορές, πετυχαίνοντας συνολικά 3 γκολ.

Γεννημένος στη Δράμα, με γονείς πρόσφυγες από τον Πόντο, μεγάλωσε στην Αθήνα, αφού το 1933 η οικογένεια μετακόμισε στην πρωτεύουσα. Λούστρος με το κασελάκι του στη πλατεία Συντάγματος, ενίσχυε την οικογένεια πουλώντας παράλληλα και λαθραία τσιγάρα, χωρίς αυτό να τον εμποδίζει στα απογευματινά παιχνίδια στα χωμάτινα σοκάκια και στις αλάνες της Καλλιθέας, κυνηγώντας αυτοσχέδιες μπάλες από κάλτσες. Λίγο πριν το τέλος του Πολέμου, την Άνοιξη του 1944 η οικογένεια μετακομίζει εκ νέου, αυτή τη φορά στην Πρέβεζα, αφού οι συνθήκες ζωής στην επαρχία στα χρόνια της κατοχής ήταν καλύτερες από την πρωτεύουσα. Εκεί, στα 14 του χρόνια ξεδιπλώνει το ταλέντο του παίζοντας ποδόσφαιρο με Ιταλούς στρατιώτες οι οποίοι ενθουσιάζονται τόσο πολύ πού του προτείνουν να πάει στην Ιταλία για να αγωνισθεί και προβλέπουν ότι θα γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής. 

Πανηγυρίζοντας με τον Μίμη Παπαϊωάννου

Έξι μήνες αργότερα, με την Απελευθέρωση, η οικογένεια επιστρέφει στην Αθήνα και ο έφηβος Νεστορίδης πιάνει δουλειά σε μια αποθήκη στο παλιό Φάληρο. Πίσω από το χώρο που εργαζόταν, υπήρχε ένα γήπεδο, όπου οι Άγγλοι αξιωματικοί του εκστρατευτικού σώματος συνήθιζαν να παίζουν ποδόσφαιρο. Αγωνιζόμενος μαζί τους, οι Άγγλοι δεν άργησαν να καταλάβουν ότι είχαν μπροστά τους ένα σπάνιο ταλέντο. Επισκέφτηκαν μάλιστα τους γονείς του, ζητώντας να τον αφήσουν να φύγει για την Αγγλία για να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, πρόταση που δεν ευδοκίμησε.

Το 1951 με την φανέλα του Πανιωνίου

Σε ηλικία 15χρ. το 1945 παίζοντας με την Ένωση Αγ. Νικολάου της Καλλιθέας, τον βλέπει ο Θεολόγος Μινάρδος και τον πηγαίνει να δοκιμαστεί στον Ολυμπιακό. Όντας σε μικρή ηλικία, τον έδωσαν στην Ελλάδα Μοσχάτου, ώστε να «πάρει» παιχνίδια και να επιστρέψει κάποια στιγμή στους Πειραιώτες. Αγωνίζεται με αντάλλαγμα μια θέση εργασίας σε εργοστάσιο και μάλιστα επειδή δεν ήθελε να φαίνεται στο δελτίο του το όνομά του, για να μπορεί να υπογράψει ως ελεύθερος, χρησιμοποιεί το όνομα «Κωνσταντίνος Μπρίτζος», όπου «Μπρίτζος» ήταν το παρατσούκλι του αδερφού του, που του το είχαν κολλήσει επειδή κουβαλούσε μπρούντζους και σίδερα. Σε ένα ματς της Ελλάδας Μοσχάτου με την Νίκαια για την άνοδο στην Α’ Εθνική κατηγορία, την ώρα που γινόταν έλεγχος στα δελτία των παικτών κάποιος από την εξέδρα φώναξε ότι δεν λέγετε Μπρίτζος αλλά Νεστορίδης. Τότε, ο Κώστας Σωτηριάδης (ο Κωστάρας -μεγάλο φορ του Πανιωνίου) που ήταν γείτονάς του, τον φυγάδεψε για να γλιτώσει τα δύο χρόνια αποκλεισμού που προέβλεπε ο κανονισμός για πλαστοπροσωπία.


Με τον Φερεντς Πούσκας

Με προτροπή του Σωτηριάδη, το 1947 πάει στη Νέα Σμύρνη, στον Πανιώνιο, για προπόνηση. Οι «κυανέρυθροι» καταλαβαίνουν αμέσως ότι έχουν μπροστά τους ένα ακατέργαστο διαμάντι και τον φώναξαν να υπογράψει δελτίο. Ξεκινά στον Πανιώνιο μια μεγάλη καριέρα από το 1948 μέχρι το 1955, αναδεικνυόμενος πρώτος σκόρερ της ομάδας από το 1951 έως το 1954, ενώ τη σεζόν 1950/51 αναδεικνύεται παράλληλα πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αθηνών, βοηθώντας την ομάδα του να κατακτήσει τον τίτλο! Εκείνη τη χρονιά καλείται για πρώτη φορά και στην Εθνική Ελλάδος.

Με τον Αλφρέδο ντι Στέφανο, αρχηγό της Εσπανιόλ, πριν από ένα παιχνίδι στην Αθήνα,
στις 29 Σεπτεμβρίου του 1965 που η ΑΕΚ κέρδισε με 3-2.

Η ποινή αποκλεισμού λήγει το Σεπτέμβριο του 1957 και ο Νεστορίδης κάνει το ντεμπούτο του στην ΑΕΚ. Τα επόμενα 8 χρόνια θα αποτελέσει το πρώτο όνομα της ομάδας, τον αρχηγό και στυλοβάτη της, τον εφιάλτη της αντίπαλης άμυνας και το ίνδαλμα των εκατοντάδων χιλιάδων φιλάθλων του βυζαντινογέννητου συλλόγου. Το 1950 παρουσιάστηκε εθελοντής στην Πολεμική Αεροπορία, σκοράροντας ακατάπαυστα με την Εθνική Ενόπλων που μετείχε στο πρωτάθλημα ΣΙΣΜ (Ενόπλων Δυνάμεων), χωρίς όμως να καταγραφούν όλοι οι αγώνες, πόσα τέρματα και εναντίον ποιων σκόραρε! Επίσημα έχει ΜΟΝΟ 2 συμμετοχές! Όταν έληξε η θητεία του, δήλωσε άλλα τέσσερα χρόνια «ανακληθείς» και παρέμεινε στην Πολεμική Αεροπορία για έξη συνολικά χρόνια! Στην Ιταλία όμως, σ’ ένα ματς με την Εθνική Ενόπλων το 1956, προέκυψε πολιτικό θέμα πώς ένας απλός στρατιώτης χωρίς να είναι Αξιωματικός, μετέχει τόσα χρόνια στην Εθνική Ενόπλων! Του έγινε πρόταση για μονιμότητα αλλά αρνήθηκε, αποσυρόμενος από την Εθνική Ενόπλων.

Τρεις "μύθοι" της ΑΕΚ. Ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο Κώστας Νεστορίδης και ο Ανδρέας Σταματιάδης

Το 1955, γίνεται Μήλο της Έριδος για τις ομάδες του (τότε) ΠΟΚ, ενώ στο παιχνίδι μπαίνει και ο Εθνικός του Καρέλλα. Οι άνθρωποι του Πανιωνίου προτίθενται να του προσφέρουν μεγαλύτερο συμβόλαιο και να τον κρατήσουν για χρόνια στη Νέα Σμύρνη, όμως ο Νεστορίδης διαφωνεί. Τον Ιούλιο τον πλησιάζει ο αντιπρόεδρος της ΑΕΚ, ο Βασίλης Σεβαστάκης και του προτείνει να μετακινηθεί στην Ένωση. Ο Νεστορίδης δέχεται, δίνοντας τον λόγο του στον Σεβαστάκη για την ΑΕΚ και παίρνει 50.000 δρχ. «Εμένα η καρδιά μου είναι στην προσφυγιά. Στην ΑΕΚ θα έρθω!». Ο Πανιώνιος όμως αρνείται να δώσει την συγκατάθεσή του στη μεταγραφή, καταγγέλλει τον παίκτη και πετυχαίνει, αξιοποιώντας τους υπάρχοντες νόμους περί μεταγραφών διεθνών ποδοσφαιριστών, να του επιβληθεί ποινή αποκλεισμού δύο ετών από κάθε επίσημη διοργάνωση!


Η ποινή αποκλεισμού έληξε το Σεπτέμβριο του 1957 και ο Κώστας Νεστορίδης έκανε το ντεμπούτο του στην ΑΕΚ. Τα επόμενα 8 χρόνια θα αποτελέσει το πρώτο όνομα της ομάδας, τον αρχηγό και στυλοβάτη της, τον εφιάλτη των αντιπάλων αμυντικών και το ίνδαλμα των φιλάθλων των «κιτρινόμαυρων»! Σκοράρει ακατάπαυστα και αναδεικνύεται για 5 συνεχόμενες χρονιές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Το 1959 με 21 γκολ, το 1960 με 33 (αριθμός ασύλληπτος εκείνη την εποχή), το 1961 με 27, το 1962 με 29 και το 1963 με 23. Εκείνη τη χρονιά, η ΑΕΚ κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδος μετά από 23 ολόκληρα χρόνια, με τον Νεστορίδη να παίζει καθοριστικό ρόλο, αφού σκοράρει με απευθείας κόρνερ(!) το ένα από τα τρία τέρματα της ΑΕΚ στο μπαράζ τίτλου με τον Παναθηναϊκό. Ήταν ο σκόρερ του πρώτου επίσημου ευρωπαϊκού τέρματος της ΑΕΚ, τη σεζόν 1963/64 σε αγώνα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών κόντρα στη Μονακό.

Είναι ο δεύτερος στην Ελλάδα και ο πρώτος που σκόραρε 5 γκολ στο ενιαίο ελληνικό πρωτάθλημα (από την περίοδο 1959/60 και μετά), στη νίκη με 5-0 της ΑΕΚ επί του Ηρακλή, κατά τη διάρκεια της σεζόν 1962/63, όντας ο ένας από τους τρεις μόλις παίκτες στην ιστορία της ΑΕΚ που κατόρθωσε κάτι τέτοιο. Ο «Νέστορας» συνεχίζει να βομβαρδίζει τα αντίπαλα δίχτυα για δύο ακόμη χρόνια, μέχρι το Δεκέμβριο του 1965, μια δύσκολη χρονιά για τον ίδιο, αφού λέγεται ότι «… αν η ΑΕΚ πάρει το πρωτάθλημα, οι εφημερίδες θα γράψουν ότι το πήρε ο Κώστας Νεστορίδης», στερώντας δόξα από τους υπόλοιπους. Η ΑΕΚ δεν τον έδινε σε καμία Ελληνική ομάδα και παίρνει την απόφαση να ξενιτευτεί, ύστερα από την προτροπή ενός Έλληνοαυστραλού φίλος του, του Οδυσσέα Λεκατσά, που του προτείνει να τον πάρει στην Αυστραλία στην Ελλάδα της Μελβούρνης (είναι η σημερινή “South Melbourne FC”). Μετανάστευσε τον Γενάρη του 1966, υπογράφοντας για ένα χρόνο με 150.000 δρχ.


Η Ελλάδα είχε κάνει πολύ άσχημο ξεκίνημα στο πολιτειακό πρωτάθλημα της Βικτωρίας και σε έξι αγώνες είχε 0 βαθμούς. Αν και σε ηλικία 36 χρονών, καταφέρνει το 1966 να βγει πρώτος σκόρερ με 21 γκολ, βοηθώντας την ομάδα του να κατακτήσει τον τίτλο! Σε όλα τα γήπεδα που αγωνίστηκε επικρατούσε συνωστισμός από τα πλήθη των Ελλήνων της ομογένειας αλλά και Αυστραλών που συνέρρεαν για να τον παρακολουθήσουν. Στο τέλος της σεζόν, του προτάθηκε από έναν ομογενή μέλος της διοίκησης του συλλόγου, να του παραχωρηθούν δύο μεγάλα μαγαζιά, ένα ρεστοράν και ένα μπαρ, με αντάλλαγμα άλλα δυο χρόνια συμβόλαιο. Αρνήθηκε λόγω επεισοδίων και ληστειών που συνέβησαν. Επέστρεψε στην Ελλάδα για να κλείσει την καριέρα του στην ΑΕΚ, αλλά η προσπάθεια δεν ευδοκίμησε. Ξαναγύρισε στην Αυστραλία και την Ελλάδα της Μελβούρνης, σκοράροντας άλλα 12 τέρματα με τη φανέλα της, αυτή τη φορά τερματίζοντας στην 4η θέση του πρωταθλήματος.


Επαναπατρίστηκε οριστικά τη σεζόν 1967/68 και κλείνει την καριέρα του στην ελληνική κορυφαία κατηγορία με τον Βύζαντα Μεγάρων. Εν συνεχεία, αναζήτησε σύλλογο, κάνοντας προπονήσεις στο Αιγάλεω, στον Πανιώνιο και τον Ιωνικό της Νίκαιας. Τον Φεβρουάριο του 1968 υπέγραψε ως παίκτης-προπονητής στον Αίαντα Σαλαμίνας, που αγωνιζόταν τότε στον Νότιο όμιλο της Β΄ Εθνικής. Αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τους «κυανόλευκους» την 21η αγωνιστική, στην ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννινα με 2-1, στα Γιάννενα στις 3 Μαρτίου του 1968, ενώ σκόραρε το πρώτο του τέρμα, εναντίον των Χανίων, στις 31 Μαρτίου του 1968. Στους Σαλαμινιώτες έμεινε μέχρι τις 20 Απριλίου, όταν και παραιτήθηκε. Στη μεγάλη του αγάπη, την ΑΕΚ, επέστρεψε ως προπονητής στα μέσα του 1982, παραμένοντας στο τιμόνι της ομάδας για περίπου ένα χρόνο.


Στις 8 σεζόν που έπαιξε στην ΑΕΚ, από το 1957 μέχρι το 1965, ήταν ο ΠΑΝΤΑ ο Κορυφαίος σκόρερ της ομάδας με εξαίρεση το 1964 που τον ξεπέρασε ο Μίμης Παπαϊωάννου. Είναι ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία της ΑΕΚ με 225 γκολ σε 262 επίσημα παιχνίδια. Αναλυτικά έχει πετύχει:

• 12 γκολ στο πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθηνών
• 32 γκολ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
• 140 γκολ στην Α’ Εθνική
• 39 γκολ στο Κύπελλο Ελλάδος
• 2 γκολ στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις

Έχει πετύχει 68 επίσημα γκολ με τη φανέλα του Πανιωνίου και άλλα 33 με την Ελλάς Μελβούρνης. Έχει σκοράρει 17 φορές με απευθείας χτύπημα κόρνερ, τις 13 στην Ελλάδα και τις άλλες 4 στην Αυστραλία. Είναι ο παίκτης που έχει αναδειχθεί τις περισσότερες φορές, 5 (πέντε) Πρώτος Σκόρερ του ελληνικού Πρωταθλήματος (από τη σεζόν 1958/59 μέχρι και την 1962-63), ένα ρεκόρ που μοιράζεται με τον Αντώνη Αντωνιάδη, όντας ο μόνος που το έχει πετύχει αυτό σε 5 συνεχόμενες σεζόν!

Φόρεσε τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας 17 φορές, 2 ως παίκτης του Πανιώνιου και 15 ως παίκτης της ΑΕΚ, πετυχαίνοντας συνολικά 4 γκολ. Το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1951, στον εκτός έδρας φιλικό αγώνα εναντίον της Β’ ομάδας της Γαλλίας, υπό τις οδηγίες του Γιάννη Χέλμη. Υπήρξε επίσης δύο φορές διεθνής με την εθνική Ενόπλων το 1951.

PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Εφηβική καριέρα

  • 1945/46: Ένωση Αγίου Νικολάου Καλλιθέας

Επαγγελματική καριέρα


  • 1946-1948: Ελλάς Μοσχάτου                    
  • 1948-1955: Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης, 63 (26)
  • 1955-1965: Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως (ΑΕΚ), 226 (186)
  • 1966: South Melbourne Hellas Football Club (Ελλάς Μελβούρνης), ? (33)
  • 1967: Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Βύζας Μεγάρων, 2 (0)

Σύνολο καριέρας: 291 (212)

Διεθνής

  • 1951: Εθνική Ενόπλων Ελλάδας, 2 (0)
  • 1951-1962: Ελλάδα, 17 (3)

Προπονητική καριέρα


  • Πανηλειακός
  • Καλλιθέα
  • 1982-1984: ΑΕΚ

Τίτλοι

Με τον Πανιώνιο
  • Πρωτάθλημα Αθήνας: 1951
Με την ΑΕΚ
  • Πρωτάθλημα Ελλάδας: 1963
  • Κύπελλο Ελλάδος: 1964
Με την Ελλάδα Μελβούρνης
  • Πρωτάθλημα Victorian State League Αυστραλίας: 1966

Προσωπικές Διακρίσεις


  • Πρώτος Σκόρερ Πρωταθλήματος Αθήνας: 1951 με 7 τέρματα
  • Πρώτος Σκόρερ Πρωταθλήματος Ελλάδας (5 φορές):
  • 1959 με 21 τέρματα
  • 1960 με 33 τέρματα
  • 1961 με 27 τέρματα
  • 1962 με 29 τέρματα
  • 1963 με 24 τέρματα
  • Πρώτος σκόρερ Victorian State League (Αυστραλία): 1966

ΠΗΓΗ: sport24.gr