Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Άλβαρο Ρεκόμπα: Ο Κινέζος

Ο Ουρουγουανός αριστερός μέσος ή ακόμα και επιθετικός, Άλβαρο Ρεκόμπα (Álvaro Alexander Recoba Rivero) γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου του 1976 στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης.  Έχει ύψος 1,79 μ. και λόγω της χαρακτηριστικής φυσιογνωμίας του, του είχαν δώσει το παρατσούκλι, «El Chino» (Ο Κινέζος). Ανάμεσα σε άλλες ομάδες, αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα Ιταλίας από το 1997 έως το 2008. Εκτός από ένα εξάμηνο που έπαιξε στη Βενέτσια, ήταν βασικό στέλεχος της Ίντερ επί δέκα συνεχόμενες σεζόν. Τη σεζόν 2007/08 αγωνίστηκε δανεικός στην Τορίνο. Το 2008 αποκτήθηκε από την ομάδα του Πανιωνίου, ενώ αποχώρησε από την ομάδα τον Δεκέμβριο του 2009. Είναι 69 φορές διεθνής με την Ουρουγουάη, με την οποία πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002.


Προέρχεται από ποδοσφαιρική οικογένεια, αφού ο πατέρας του υπήρξε τερματοφύλακας στην Πενιαρόλ. Πέρασε σχετικά φτωχικά παιδικά χρόνια, αλλά αξιοποιώντας το ποδοσφαιρικό του ταλέντο, κατάφερε την περίοδο 1997-2001 να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, με αμοιβή 7,5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως! Όμως, παρέμεινε απλός και ποτέ δεν ξέχασε την καταγωγή του. Μάλιστα τα πρώτα του χρήματα τα διέθεσε στην αγορά ενός ταξί, τα έσοδα του οποίου πήγαιναν στη μητέρα του, ώστε να σταματήσει να εργάζεται σε εργοστάσιο.


Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ντανούμπιο της πατρίδας του. Έπειτα από μερικά χρόνια στην εφηβική ομάδα, τη σεζόν 1993/94, έπαιξε στην πρώτη ομάδα σε ηλικία 16 ετών. Αμέσως, το θαυμάσιο αριστερό του πόδι τράβηξε το ενδιαφέρον των πιο δυνατών ομάδων της χώρας. Το 1996 πήγε στην Νάσιοναλ του Μοντεβίδεο και την επόμενη σεζόν μεταγράφηκε στην Ίντερ του Μιλάνου.

Έκανε το ντεμπούτο του στην Ίντερ στις 31 Αυγούστου του 1997, την ίδια μέρα με τον Ρονάλντο (Ronaldo Luís Nazário de Lima), σε αγώνα εναντίον της Μπρέσια, στο Σαν Σίρο. Μπήκε σαν αλλαγή ενώ η ομάδα του έχανε με 0-1 και της χάρισε τη νίκη με δύο δικά του γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο! Ένα με σουτ από 40 μέτρα και ένα με εκτέλεση φάουλ. Την ίδια σεζόν πέτυχε ένα καταπληκτικό γκολ με ψηλοκρεμαστό σουτ από τη σέντρα.


Στη συνέχεια δόθηκε δανεικός για το δεύτερο μισό της σεζόν 1998/99 στη Βενέτσια που κινδύνευε με υποβιβασμό. Εκεί απέδειξε ότι μπορούσε να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο καθώς σε 19 ματς σκόραρε 11 φορές και δημιούργησε άλλα 9 γκολ. Με τη βοήθειά του η Βενέτσια κατάφερε να μείνει στην Α΄ κατηγορία!


Επέστρεψε στην Ίντερ, υπογράφοντας συμβόλαιο ως το 2006. Όμως, το 2001 ήταν μια δύσκολη χρονιά γι’ αυτόν, γιατί το ιταλικό διαβατήριο που είχε αποκτήσει, αποδείχθηκε πλαστόq Έτσι έχασε την ιταλική υπηκοότητα, που είχε πάρει από το 1999. Τιμωρήθηκε με αποκλεισμό ενός έτους, ο οποίος στη συνέχεια μειώθηκε στους τέσσερις μήνες. Την περίοδο που αγωνίστηκε στην Ίντερ ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας και πέτυχε πολλά καθοριστικά γκολ. Ως το 2007 με την Ίντερ κατέκτησε ένα Κύπελλο UEFA, δύο πρωταθλήματα και δύο κύπελλα Ιταλίας.


Ήδη από το Μάρτιο του 2007, ο Ρεκόμπα είχε εκφράσει την επιθυμία να φύγει από την Ίντερ, διότι δεν είχε αρκετές συμμετοχές στην ενδεκάδα. Έτσι, τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου παραχωρήθηκε ως δανεικός στην Τορίνο, στην οποία μάνατζερ ήταν ο Βάλτερ Νοβελίνο (Walter Novellino), παλιός του γνώριμος από τη Βενέτσια.  Με την Τορίνο είχε μια καλή σεζόν. Πέτυχε το πρώτο του γκολ κατά της Παλέρμο στο δεύτερο ματς της χρονιάς. Επίσης, είχε ένα καταπληκτικό παιχνίδι για το κύπελλο κατά της Ρόμα, σκοράροντας δύο γκολ στο νικηφόρο 3-1 της ομάδας του.,Όμως, γενικά οι εμφανίσεις του δεν ήταν πάντα ικανοποιητικές εξαιτίας τραυματισμών. Συνολικά έπαιξε σε 22 ματς πρωταθλήματος και πέτυχε τρία γκολ.

Στο τέλος της σεζόν 2007/08, ο Ρεκόμπα έμεινε ελεύθερος. Αναζήτησε ομάδα στο ιταλικό και στο αγγλικό πρωτάθλημα, όπου είχε επαφές με την Μπλάκμπερν Ρόβερς. Τελικά, δεν κατάφερε να συμφωνήσει. Στη διάρκεια του καλοκαιριού έκανε διακοπές στην Ελλάδα, στην οποία έχει γεννηθεί η σύζυγος του Λορένα. Κάνοντας παρέα με τον παίκτη του Πανιωνίου Λάμπρο Χούτο, φίλο του από τα χρόνια της Ίντερ, γνωρίστηκε με τον πρόεδρο του συλλόγου Κωνσταντίνο Τσακίρη, ο οποίος του πρότεινε να έρθει στον Πανιώνιο!


Όταν, οι επαφές με την Μπλάκμπερν ναυάγησαν το ενδιαφέρον του Πανιωνίου ανανεώθηκε και τελικά στις 5 Σεπτεμβρίου του 2008, ο Ρεκόμπα υπέγραψε διετές συμβόλαιο με το σύλλογο της Νέας Σμύρνης. Η μεταγραφή κόστισε γύρω στα 2 εκ. ευρώ και αποτελεί την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του σωματείου.

Με την φανέλα του Πανιωνίου αγωνίστηκε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009. Στις 16 Δεκεμβρίου, έλυσε κοινή συναινέσει τη συνεργασία του με τον Πανιώνιο, μετά από συνάντηση που είχε με ανθρώπους της διοίκησης. Τον ενάμιση χρόνο που αγωνίστηκε στους Νεοσμυρνιώτες, είχε διάφορα προβλήματα τραυματισμών τα οποία τον έκαναν να χάσει αρκετά παιχνίδια με την ομάδα, καθώς και την θέση του στο αρχικό σχήμα. Κατάφερε πάντως να αγωνιστεί σε 19 αγώνες την περίοδο 2008/09, σημειώνοντας 4 γκολ στο πρωτάθλημα, ενώ είχε και πολλές ασίστ. Η παρουσία του βοήθησε τον Πανιώνιο τόσο στο παιχνίδι του όσο και στο να κάνει ακόμα πιο γνωστό το όνομά του.


Μετά από εννέα ημέρες χωρίς ομάδα,  ανακοινώθηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 2009 ότι θα υπογράψει με την Ντανούμπιο. Υπέγραψε τελικά στην Νασιονάλ, τον Ιούλιο του 2011. Εμφανίστηκε σε πολλά παιχνίδια ως αναπληρωματικός, αλλά ακόμα αποδείκνυε ότι είναι ένας παίκτης-κλειδί για την ομάδα.  Κατέκτησε το πρωτάθλημα Απερτούρα 2011/12 με την Νασιονάλ. Σκόραρε το δεύτερο γκολ στο Clásico εναντίον της  Πενιαρόλ, με το παιχνίδι να λήγει 2-1. Η Νασιονάλ με την νίκη αυτή προσπέρασε την Πενιαρόλ στην βαθμολογία και ο ίδιος σκόραρε το μοναδικό γκολ στο τελευταίο αγώνα ενάντια της Λίβερπουλ Μοντεβιδέο.


Κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος Κλαουσούρα, ξεκίνησε περισσότερα παιχνίδια ως βασικός και αποδείχθηκε σημαντικότατος για τον σύλλογο, παρότι η Νασιονάλ τερμάτισε τελικά δεύτερη στο τουρνουά, κατακτώντας όμως το πρωτάθλημα, αφού στον τελικό για την ανάδειξη του πρωταθλητή από τους του 2 πρώτους των τουρνουά, εναντίον της Ντεφενσόρ, σκόραρε το μοναδικό και νικητήριο γκολ, στις 16 Ιουνίου του 2012. Σκόραρε και πάλι στο Clásico με την Πενιαρόλ, το τρίτο και καθοριστικό τέρμα (3-2).

Κατά τη διάρκεια του Clásico στις 9 Νοεμβρίου του 2014, σημείωσε γκολ με φάουλ από 40 σχεδόν μέτρα, στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων για να κερδίσει το παιχνίδι η Νασιονάλ.


Εθνική ομάδα
Έχει αγωνιστεί 69 φορές με την Εθνική Ουρουγουάης και έχει πετύχει 12 γκολ. Έπαιξε στο Παγκόσμιο κύπελλο του 2002 και πέτυχε ένα γκολ στο ισόπαλο 3-3 με τη Σενεγάλη. Το Σεπτέμβριο του 2005 πέτυχε το γκολ, με το οποίο η χώρα του νίκησε την Αργεντινή και προκρίθηκε ως πέμπτη από τον όμιλο της Νότιας Αμερικής για την επόμενη φάση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006. Όμως, στη συνέχεια αποκλείστηκε από την Αυστραλία στα πέναλτι.

Επίσης, τον Ιούλιο του 2007, αγωνίστηκε με την εθνική ομάδα στο Κόπα Αμέρικα, στο οποίο τερμάτισε στην τέταρτη θέση. Το τελευταίο του γκολ με την εθνική ομάδα, το πέτυχε στις 2 Ιουνίου του 2007, στη φιλική νίκη με 2-1 επί της Αυστραλίας.

Αγωνιστικό στυλ
  • Τα ποδοσφαιρικά προσόντα ήταν πλούσια και τον κατέστησαν χρησιμότατο σε όποια ομάδα κι αν αγωνίστηκε. Συνοπτικά:
  • Έχει ύψος 1,79 μ. και αγωνιζόταν ως αριστερός μέσος ή επιθετικός.
  • Ήταν καλός ντριμπλέρ με χαμηλό κέντρο βάρους και τεχνική ικανότητα σαν τους παλιούς εξτρέμ.
  • Ήταν γρήγορος, αν και δεν έπειθε γι’ αυτό με την πρώτη ματιά.
  • Ήταν διεισδυτικός και γινόταν αρκετά επικίνδυνος, όταν συνέκλινε προς την περιοχή.
  • Είχε  καλή πάσα.
  • Είχε εξαιρετικά καλό αριστερό πόδι με ακριβείς μεταβιβάσεις.
  • Εκτελούσε εύστοχα φάουλ, που δύσκολα αποκρούουν οι αντίπαλοι τερματοφύλακες.
  • Ήταν ένας γεννημένος σκόρερ και συχνά σκοράρισε από απίθανες θέσεις.
  • Το μειονέκτημά του; ότι δεν ήταν ιδιαίτερα ανθεκτικός στα σκληρά μαρκαρίσματα.


Είναι παντρεμένος με την Λορένα Περόνε, κόρη του παλιού ποδοσφαιριστή Ραφαέλ Περόνε (Rafael Perrone), η οποία έχει γεννηθεί στην Αθήνα την εποχή που ο πατέρας της αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό Πειραιώς! Έχει δύο παιδιά: τη Ναταλί και τον Ιερεμία. 


PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Εφηβική καριέρα

  • Danubio Fútbol Club

Επαγγελματική καριέρα

  • 1994/95: Danubio Fútbol Club, 34 (11)
  • 1996/97: Club Nacional de Football, 33 (17)
  • 1997–2008: Football Club Internazionale Milano, 248 (72)
  • 1999: (δανεικός) → Venezia Football Club Società Sportiva Dilettantistica, 19 (11)
  • 2007/08: (δανεικός) → Torino Football Club, 22 (1)
  • 2008/09: Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης, 19 (4)
  • 2010/11: Danubio Fútbol Club, 31 (11)
  • 2011–2015: Club Nacional de Football, 82 (17)

Διεθνής

  • 1995–2007: Ουρουγουάη, 69 (11)

Τίτλοι

Με την Inter
  • Κύπελλο UEFA: 1997/98
  • Κύπελλο Ιταλίας: 2 (2004/05, 2005/06)
  • Σούπερ Καπ Ιταλίας: 2 (2005, 2006)
  • Πρωτάθλημα Ιταλίας: 2 (2005/06, 2006/07)

Με την Nacional

  • Πρωτάθλημα Ουρουγουάης: 2 (2011/12, 2014/15)