Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Χαμένες ελπίδες

Το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου του 1979, γύρω στις στις 16:30, στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, ένα Citroen με αριθμό κυκλοφορίας ΤΗ-9891, έτρεχε στο βρεγμένο δρόμο. Μετέφερε τρεις ποδοσφαιριστές της ΑΕ Λάρισας, που έτρεχαν για να προλάβουν τη προπόνηση της εθνικής ελπίδων στην Αθήνα, στις 5 το απόγευμα.

Είχαν φύγει καθυστερημένοι από τη Λάρισα στις 12:30


Αυτοί ήταν οι:
ο Δημήτρης Κουκολίτσιος, 19 χρόνων ...
ο Δημήτρης Μουσιάρης, 20 χρόνων και ...
ο Γιάννης Βαλαώρας, 21 χρόνων.
Σε λίγες μέρες, οι δύο πρώτοι, θα έφευγαν για την Οδησσό για τον επίσημο αγώνα με την ΕΣΣΔ!

Περίμεναν τον Δημήτρη Μουσιάρη να γράψει εξετάσεις στα μαθηματικά. Είχε μείνει μετεξεταστέος και ήδη είχε εξασφαλίσει ως μέλος της εθνικής την εισαγωγή του στην Γυμναστική Ακαδημία. Ήταν χαρούμενος που είχε γράψει καλά.

Ο Γιάννης Βαλαώρας, υπηρετούσε τη θητεία του στην Αεροπορία κι είχε πάρει μετάθεση για την Σωματική Αγωγή. Ήθελε να προλάβει κι αυτός να βρίσκεται έγκαιρα στη νέα του μονάδα.

Στο 111ο χιλιόμετρο ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ Λαμίας συγκρούστηκε μετωπικά με το αυτοκίνητο των ποδοσφαιριστών. Σκοτώθηκαν ακαριαία, τόσο ο οδηγός του αυτοκινήτου Δημήτρης Μουσιάρης, όσο και ο Δημήτρης Κουκολίτσιος που βρισκόταν στο πίσω κάθισμα. Ο Γιάννης Βαλαώρας που βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού γλύτωσε με θλάση στον αυχένα και εκδορές. Τον έσωσε ένα μαξιλαράκι που είχε βάλει για να κοιμηθεί!

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Χωροφύλακες από τη Λαμία ζήτησαν τη συνδρομή των συναδέλφων τους στη Λάρισα για να αναγνωρίσουν τα δύο πτώματα που είχαν παραμορφωθεί φριχτά!
Υπάρχουν όμως και τρεις παράλληλες ιστορίες που συγκλονίζουν ...
● Ο Μουσιάρης είχε πάρει το δίπλωμα πριν τρεις μήνες. Δεν είχε την πείρα των δύσκολων ταξιδιών.
● Ο Κουκολίτσιος στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου ζήτησε από τον Βαλαώρα να αλλάξουν θέσεις. Να φύγει από τη θέση του συνοδηγού και να πάει στο πίσω κάθισμα για να μπορέσει να κοιμηθεί επειδή ήταν κουρασμένος. Ο Βαλαώρας του έκανε το χατίρι και σώθηκε!
● Οι άνθρωποι της Λάρισας τους συνέστησαν να πάνε με λεωφορείο στην Αθήνα επειδή ο καιρός δεν ήταν καλός.
Σοκ στη κοινή γνώμη
Ο χαμός των δύο ποδοσφαιριστών συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Ήταν η πρώτη φορά που σε τροχαίο δυστύχημα έχαναν τη ζωή τους δύο ποδοσφαιριστές, Και μάλιστα από τις μεγάλες ελπίδες του ελληνικού ποδοσφαίρου.
● Ο Δημήτρης Κουκολίτσιος ήταν γιός ταξιτζή. Άρχισε το ποδόσφαιρο στα 14 χρόνια του στη ΑΕ Λάρισας και ήταν αρχηγός της εθνικής νέων που το 1978 κέρδισε το Βαλκανικό Κύπελλο μέσα στη Τουρκία. Για την επιτυχία του αυτή είχε μπει στα ΤΕΦΑΑ χωρίς εξετάσεις. Ήταν ακραίος κυνηγός.
● Ο Δημήτρης Μουσιάρης είχε γεννηθεί στο Δαμάσι Τυρνάβου και στον τοπικό Δαμασιακό είχε ξεκινήσει την καριέρα του. Το 1976 τον είχε αγοράσει η ΑΕ Λάρισας αντί 150.000 δρχ και ένα χρόνο αργότερα τον πέρασε στους αμοιβόμενους. Αγωνιζόταν στη μεσαία γραμμή.
Παιχνίδια της μοίρας
Ο θείος του Μουσιάρη, Ντάνης, είχε πουλήσει το μοιραίο «Citroën» στον ανιψιό του. Δεν ήθελε να κάνει όμως το ταξίδι για την Αθήνα με τόσο κακό καιρό. Για να τον αποτρέψει του πήρε τα κλειδιά. Ο Μουσιάρης όμως είχε δεύτερα κλειδιά στο χωριό του, πήγε τα πήρε και ξεκίνησε για την Αθήνα.

Ο πατέρας του Κουκολίτσιου, που είχε ταξί στη Λάρισα, προσφέρθηκε να πάει τους παίκτες στη Θεσσαλονίκη κι από εκεί να έπαιρναν αεροπλάνο. Η ΕΠΟ άλλωστε τους είχε στείλει αεροπορικά εισιτήρια. Ο Κουκολίτσος δέχτηκε, αλλά δεν μπόρεσε να πείσει τους δύο φίλους του.

Ο Γιάννης Βαλαώρας νοσηλευόταν στο ΓΝΑ. Όταν του είπαν ότι οι δύο συμπαίκτες του σκοτώθηκαν έπαθε σοκ. Ο ίδιος είπε στους γιατρούς και στο ανακριτικό της τροχαίας:
«Μισή ώρα μετά τα Καμένα Βούρλα όπου φάγαμε σταματήσαμε τη κουβέντα. Έριξα μια ματιά πίσω κι είδα τον Τάκη (Κουκολίτσιο) να κοιμάται. Σε λίγο με πήρε κι εμένα ο ύπνος. Δεν θυμάμαι τίποτα άλλο!».
Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του είχαν κρύψει την αλήθεια. Ένας επισκέπτης όμως του θαλάμου 306 είχε μαζί του μια εφημερίδα. Του την έδειξε και του είπε:
  • Άγιο είχες…

Από το retrosport