Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Οι πουθενάδες που έφτασαν στους 16

Η Λατινική Αμερική εντυπωσιάζει, όχι μόνο με το ποδόσφαιρό της και με τις εκπλήξεις της αλλά και τη γραφικότητά της. Με τα διαφόρου είδους δομής και διοργάνωσης πρωταθλήματα που διεξάγονται στην ήπειρο, μέχρι και τις διασυλλογικές διοργανώσεις της CONMEBOL (Η Νοτιοαμερικάνικη Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία) και το πως επιλέγονται οι σύλλογοι που θα συμμετάσχουν σ’ αυτές. Εδώ θα ασχοληθούμε με το "Copa Sudamericana" (Κόπα Σουνταμερικάνα). Το δεύτερο μεγαλύτερο διασυλλογικό τρόπαιο της ηπείρου. Θα σας μιλήσω για αυτήν την κρυφή ηδονή που έχω να ασχολούμαι με τα διαδικαστικά, αλλά και για την μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών.

Για κάποιον λόγο, στο «Copa Sudamericana» λοιπόν, η Βραζιλία βγάζει οχτώ (8) ομάδες. Και όταν βγάζεις τόσες πολλές, τότε σίγουρα, αν είσαι Νοτιαμερικάνος, σε τρώει να κάνεις και διάφορα γραφικά! Έτσι λοιπόν, την διοργάνωση του 2015, οι Βραζιλιάνοι, αποφάσισαν να τη ζήσουν έντονα και να βγάλουν 6 ομάδες μέσω του κυπέλλου Βραζιλίας. Αυτό δεν ακούγεται παράλογο θα πει κάποιος. Μόνο που το «Copa do Brasil» (Κύπελλο Βραζιλίας) δεν είχε τελειώσει, όταν ξεκίνησε το «2015 Copa Sudamericana» και ήταν σε εξέλιξη!

Με άλλα λόγια, το «2015 Copa Sudamericana» και το «2015 Copa do Brasil», συνέπεσαν ημερολογιακά από την «Φάση των 16» και μετά! Τι πιο λογικό λοιπόν, για τους Βραζιλιάνους, να πουν ότι: 
«...Όποια ομάδα έχει φτάσει στους 16 του κυπέλλου, χάνει το δικαίωμά της να παίξει στο «Sudamericana» και θα διαλέξουμε τις καλύτερες του περσινού πρωταθλήματος από αυτές που αποκλείστηκαν!» 
Μόνο που η καλύτερη ομάδα στο πρωτάθλημα, [που δεν κέρδισε έξοδο στο «Copa Libertadores» (Λιμπερταδόρες)], από τους κανόνες συμμετοχής της διοργάνωσης, μπαίνει στο κύπελλο Βραζιλίας στους 16, μαζί με αυτές του «Libertadores»! Μούρλια Ε!.

Για το 2015, αυτή ήταν η δόλια η Fluminense FC (Φλουμινένσε) που βγήκε 6η στο περσινό «Brasileirao» (Μπραζιλεϊράο -το πρωτάθλημα Βραζιλίας)! Έχασε έτσι την έξοδο στο "2016 Copa Libertadores» και τελικά καταδικάστηκε να μην παίξει σε καμία διεθνή διοργάνωση αφού πέρασε «μπάι» στους 16. Το ίδιο ισχύει και για ομάδες που έκαναν το λάθος να μην αποκλειστούν πριν τους 16 στο κύπελλο! Μαγείες!

Έπρεπε λοιπόν, να βρουν άλλες 2 ομάδες για το «Sudamericana». Οι Βραζιλιάνοι, αποφάσισαν να δώσουν αυτές τις θέσεις στους κυπελλούχους του «Copa do Nordeste» (Βορειοανατολικό Κύπελλο) και του «Copa Verde» (Πράσινο Κύπελλο). Δεν θα σας κουράσω με το πρώτο, θα σας πω μόνο ότι νικήτρια ήταν η EC Bahia (Μπαΐα) που είχε τερματίσει 18η στο πρωτάθλημα Βραζιλίας του 2014-2015 και αγωνιζόταν, πλέον, στο «Campeonato Brasileiro Série B» (Β' Εθνική)! Κάποιοι, θα πείτε: 
--«... Μα είναι τρελοί αυτοί οι Βραζιλιάνοι; Στέλνουν ομάδα Β' Εθνικής σε διεθνή διοργάνωση;»
Κι εγώ θα σας απαντούσα 
--«... Περιμένετε να ακούσετε για το «Copa Verde» πρώτα!»

Το «Copa Verde», αγαπητοί μου αναγνώστες, είναι ένα κύπελλο που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά την περίοδο 2014-2015 και έπαιξαν σ’ αυτό, οι ομάδες της Βόρειας και Κεντροδυτικής Βραζιλίας και ονομάστηκε «Πράσινο Κύπελλο» προς τιμή του Αμαζονίου. Οι ομάδες που αγωνίστηκαν σ’ αυτό ήταν εντελώς φολκλορικές και η νικήτρια του 2014 ήταν η «τεράστια» Brasília Futebol Clube (Μπραζίλια Φουτεμπόλ Κλούμπε), που τελευταία φορά, αγωνίστηκε στην Α' Εθνική της χώρας το 1985! Στο παλμαρέ της είχε 8 τοπικά πρωταθλήματα της Ομοσπονδιακής Περιοχής της Brasília, της πρωτεύουσας της χώρας! Κάντε υπομονή! Γίνεται ακόμα καλύτερο! 

Η Brasília FC έπαιξε στο «Copa Verde» σαν 2η του τοπικού της πρωταθλήματος, μια που έχει να το κατακτήσει από το 1987! Εδώ, δηλαδή, μιλάμε για μια super-λούζερ ομάδα που είχε βγει 2η στα τέσσερα (4) από τα εφτά (7) τελευταία τοπικά πρωταθλήματα (!!!) Κι αν αναρωτιέστε σε ποια εθνική κατηγορία έπαιζε, η απάντηση είναι: 
--«Δεν έπαιζε!»

Κι αυτό γιατί, η τελευταία παρουσία της ήταν το 2013 στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής της Βραζιλίας, στο οποίο και αγωνίζονται 40 ομάδες. Η Brasília FC κατάφερε να βγει τελευταία στον όμιλό της και να υποβιβαστεί στις χαμηλότερες τοπικές κατηγορίες! Δεν είχε καταφέρει να κερδίσει ξανά την συμμετοχή της στη Δ' Εθνική, μιας και αυτό κρινόταν από το τοπικό πρωτάθλημα.

Με λίγα λόγια, οι Βραζιλιάνοι έστειλαν σε μια διεθνή διοργάνωση που συμμετείχαν μεταξύ άλλων η CA River Plate (Ρίβερ Πλέιτ), η Independiente (Ιντεπεντιέντε), η Atlético Paranaense (Ατλέτικο Παραναένσε), η Nacional (Νασιονάλ) του Mondevideo και η Danubio (Ντανούμπιο), μια ομάδα που δεν είχε καταφέρει ούτε να κερδίσει την συμμετοχή της στη Δ' Εθνική της χώρας, ούτε καν να κατακτήσει το τοπικό της πρωτάθλημα, σε μια περιοχή περίπου 3 εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ στην επίσημη κατάταξη της Ομοσπονδίας βρισκόταν στην 109η θέση της χώρας.

Και τώρα πάμε στα εντελώς εξωφρενικά! 
Η Brasília FC, προκρίθηκε στους 16 του «2015 Copa Sudamericana»! Πως; Έφερε 0-0 στον πρώτο της αγώνα απέναντι στην Goiás EC (Γκοϊάς), που έπαιζε στην Α' Εθνική της Βραζιλίας! Άρα, πήγε ως το μεγάλο αουτσάιντερ στον επαναληπτικό. Η Goiás κατέβασε τους βασικούς και η Brasília FC έκανε πιθανότατα την μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών στο "Sudamericana" κερδίζοντας με 0-2!

Έγραψε έτσι, ιστορία με την πρόκριση στους 16 του δεύτερου τη τάξη διασυλλογικού τροπαίου της Λατινικής Αμερικής, όντας μια ομάδα που δεν έπαιζε καν στη Δ' εθνική της χώρας της!

Δείτε τα γκολ από το δεύτερο παιχνίδι:


Επεξεργασμένο από το sombrero.gr και πρόσθετες πληροφορίες που αντλήθηκαν από την Wikipedia και την σελίδα της Συνομοσπονδίας για το Copa Sudamericana.