Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Το απλό παιχνίδι

Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 στη Βραζιλία, στις ΗΠΑ έσπασαν πολλά ρεκόρ δημοτικότητας του ποδοσφαίρου. Σε σύγκριση με το τι γινόταν τα παλαιότερα χρόνια, αυτή έφτασε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα την περίοδο εκείνου του Μουντιάλ, μιας  και κόσμος συγκεντρωνόταν όπου μπορούσε για να δει την Team USA να προχωράει και να καταφέρνει να ζορίσει μέχρι και το Βέλγιο χάρη στον Τιμ Χάουαρντ. Το θέμα είναι τι γίνεται στην ενδιάμεση τετραετία όταν ΔΕΝ έχει Παγκόσμιο Κύπελλο. Η κάψα του κόσμου (που δεν μεταφραζόταν μόνο στην κάψα των Μεξικάνων και πιθανόν των υπόλοιπων μεταναστών) μετά από εκείνο Παγκόσμιο Κύπελλο, ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να μαζεύονται εκατό χιλιάδες νοματαίοι για να δουν τα φιλικά που πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες ξεκίνησαν να δίνουν (και πλέον κάνουν σχεδόν κάθε καλοκαίρι) στις ΗΠΑ. Σιγά σιγά όμως το ενδιαφέρον φθίνει και όσο και αν υπάρχει κόσμος που ακολουθεί φανατικά τις ομάδες του MLS, το τοπικό πρωτάθλημα δεν είναι ότι καλύτερο, όσο και αν έχει βελτιωθεί, για να κρατήσει το ενδιαφέρον ψηλά.

109,318 soccer fans filled Michigan Stadium to watch Manchester United and Real Madrid
USA TODAY SPORTS / 
Nick Schwartz | August 2, 2014

Ο Αμερικάνος στατιστικόλογος Νέιτ Σίλβερ μέσα από το μπλογκ του FiveThirthyEight έκανε μια διαφορετική ανάλυση για το άθλημα που κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ 2014 ήταν τρεις φορές πιο δημοφιλές από κάθε άλλη περίοδο στις ΗΠΑ, αλλά στις υπόλοιπες χώρες είναι δημοφιλές όλο το έτος. Προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί το ποδόσφαιρο είναι τόσο δημοφιλές στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αποφάσισε να ασχοληθεί όχι τόσο με την ομορφιά του “beautiful game”, αλλά με την απλότητά του. Βασιζόμενος και σε μια συνέντευξη του Τζόναθαν Άιβ, αρχισχεδιαστή της Apple, που μιλούσε για το πόσο σημαντική είναι η απλότητα και πόσο δύσκολο να επιτευχθεί, ο Σίλβερ θεωρεί ότι το πόσο εύκολο είναι ένα άθλημα και πόσο λιγότερο “learning curve” έχει (όρο που συναντάμε και σε πολλά ηλεκτρονικά παιχνίδια) βοηθάει στη δημοφιλία του.

Πήρε λοιπόν τους επίσημους κανονισμούς διαφόρων αθλημάτων από τις ομοσπονδίες τους και έκανε σύγκριση ανάμεσα στους κανόνες της FIFA, του ΝΒΑ, του ΜLB, του ΝFL και του NHL. Των αθλημάτων δηλαδή που είναι δημοφιλή στο Αμέρικα:  μπάσκετ, μπέιζμπολ, “ποδόσφαιρο” και χόκεϊ. Όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα, όλοι οι κανόνες του ποδοσφαίρου χωρούν σε κάτω από 22.000 λέξεις σε αντίθεση με τα άλλα αθλήματα και κυρίως το ΝFL στο οποίο πιθανότατα θα γίνεται πλήρης ανάλυση για το πόσα τάιμ-άουτ επιτρέπονται ώστε να χωρέσουν όλες οι διαφημίσεις για ψησταριές κατά τη διάρκεια του Σούπερ-Μπολ. Ο Σίλβερ σαν στατιστικολόγος προσπάθησε να βρει και μια απόδειξη για τα όσα λέει, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει στατιστική συσχέτιση μεταξύ του παρακάτω γραφήματος και της παγκόσμιας δημοφιλίας των αθλημάτων. Το ποδόσφαιρο είναι δημοφιλές παντού, ακολουθεί το μπάσκετ, το μπέιζμπολ μόνο στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία (αλλά  και στην Κούβα), το χόκεϊ σε ΗΠΑ, Καναδά, Ρωσία και κάπως στη Β. Ευρώπη και το NFL μόνο στις ΗΠΑ.

Ο Σίλβερ, ο οποίος βρέθηκε στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, υποστηρίζει ότι εκτός από την ατμόσφαιρα του έκανε εντύπωση η απλότητα σε όλα. Λίγα λόγια στον αγωνιστικό χώρο, οθόνες σε λογικές διαστάσεις, απουσία ενδοεπικοινωνίας και διάφορων τυπάδων με ακουστικά και απουσία φοβερών και τρομερών ειδικών που χρειάζονται για να μας επεξηγήσουν τι έγινε μόλις τώρα και τι ισχύει. Αν και η όλη ανάλυση μοιάζει αρκετά απλοϊκή, και σίγουρα ο ίδιος ο Σίλβερ (που ξέρει πολύ καλύτερη στατιστική...) θα έχει ακούσει για το “Correlation does not imply causation“, γεγονός είναι ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό το ποδόσφαιρο χρωστά την επιτυχία του στο ότι όταν συναντηθούν δυο τύποι, άσχετοι μεταξύ τους, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν και να σχολιάσουν χωρίς να έχουν ανάγκη τριών μεταπτυχιακών πάνω στο ποδόσφαιρο (έκαστος). 

Οι ίδιοι βέβαια δύο τύποι πιθανότατα θα διαφωνήσουν για το αν μια φάση ήταν πέναλτι ή όχι, παρά την απλότητα του κανονισμού!…

Από ομότιτλο κείμενο στο el sombrero