Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Η Ντροπή του Χιχόν

Ως «Η Ντροπή της Χιχόν» είναι καταγεγραμμένος στη Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ιστορία, ο αγώνας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, μεταξύ της Δυτικής Γερμανίας και της Αυστρίας, που διεξήχθη στο γήπεδο «El Molinón» της πόλης της Χιχόν, στην Ισπανία, στις 25 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς. Ο αγώνας ήταν το τελευταίο παιχνίδι του Β’ Ομίλου, της  Φάσης των Ομίλων, με την Αλγερία και τη Χιλή να έχουν ήδη ολοκληρώσει ήδη τις υποχρεώσεις τους από την προηγούμενη ημέρα. Το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα, σήμαινε πως μια νίκη με ένα ή δύο γκολ διαφορά για τη Δυτική Γερμανία, θα έδινε την πρόκριση και στις 2 ομάδες, εις βάρος της Αλγερίας, η οποία είχε κερδίσει τη Δυτική Γερμανία στο πρώτο παιχνίδι. Οι (Δυτικο)-Γερμανοί, πήραν το προβάδισμα μετά από 10 λεπτά αγώνα και στη συνέχεια, τα υπόλοιπα 80 λεπτά του παιχνιδιού, χαρακτηρίστηκαν από σχεδόν μηδαμινές προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για να σκοράρουν. Και οι δύο ομάδες, κατηγορήθηκαν για «στημένο παιχνίδι», αν και η FIFA έκρινε ότι καμία ομάδα δεν παραβίασε κανένα κανόνα.


Ως αποτέλεσμα αυτού, αλλά και παρόμοιων περιπτώσεων στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978 στην Αργεντινή, η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αναθεώρησε το σύστημα διεξαγωγής της Φάσης των Ομίλων για τα μελλοντικά τουρνουά, έτσι ώστε τα δύο τελευταία παιχνίδια κάθε ομίλου να διεξάγονται ταυτόχρονα. Στη γερμανική ποδοσφαιρική ιστορία, το παιχνίδι είναι γνωστό ως «Nichtangriffspakt von Gijón» (Σύμφωνο Μη Επίθεσης της Χιχόν) ή «Schande von Gijón (Η Ντροπή της Χιχόν), στα ολλανδικά είναι γνωστό ως «Het Dedrog van Gijón» (Η Εξαπάτηση της Χιχόν), ενώ στην Αλγερία και στον υπόλοιπο μη-αγγλόφωνο κόσμο είναι γνωστό ως το «Anschluss» (Ενσωμάτωση), σαφή αναφορά σε σχέση με την ενοποίηση της Αυστρίας και της ναζιστικής Γερμανίας το 1938. 

Το 12ο Παγκόσμιο Κύπελλο (και πρώτο με 24 ομάδες αντί των μέχρι τότε 16) διοργανώθηκε το 1982 στην Ισπανία. Οι 24 Εθνικές χωρίστηκαν σε 6 ομίλους των τεσσάρων. Στο δεύτερο γκρουπ βρέθηκαν η Δυτική Γερμανία, η Αυστρία, η Χιλή και η Αλγερία. Το μεγάλο φαβορί του ομίλου ήταν φυσικά οι Γερμανοί, που δυο χρόνια πριν είχαν κατακτήσει το EURO του 1980 στην Ιταλία, κερδίζοντας το Βέλγιο στον τελικό της Ρώμης. Επρόκειτο για μια από τις πιο χαρισματικές φουρνιές, όχι μόνο του γερμανικού, αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Οι Ρουμενίγκε, Μπράιτνερ, Στίλικε, Λιτμπάρσκι, Ματέους, Καλτς και Χρούμπες, ήταν τα μεγαλύτερα ονόματα μιας Εθνικής που ξεχείλιζε από ταλέντο και προσωπικότητες.

Ο Χορστ Χρούμπες διεκδικεί κεφαλιά στην περιοχή της Αλγερίας

Τα παιχνίδια του ομίλου φιλοξενήθηκαν στο διαμέρισμα του Αστούριας, στη βόρεια Ισπανία, στα γήπεδα "Κάρλος Ταρτιέρε" του Οβιέδο και "Ελ Μολινόν" του Χιχόν. Το εναρκτήριο ματς στο γκρουπ έφερε αντιμέτωπη την Δυτική Γερμανία με την ασθενέστερη θεωρητικά ομάδα του ομίλου, Αλγερία. Οι αλαζόνες Τεύτονες περίμεναν μια εύκολη όσο και ευρεία νίκη επί των Αφρικανών, κάτι που φαινόταν και από τις δηλώσεις τους: "Το έβδομο γκολ θα το αφιερώσουμε στις γυναίκες μας, το όγδοο στα σκυλιά μας", έλεγαν χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους. Τα πράγματα όμως ήρθαν τελείως ανάποδα...

Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΛΓΕΡΙΑ 1-2 (16/6/1982)

Το απόγευμα της 16ης Ιουνίου του 1982 οι δυο ομάδες παρατάχθηκαν στη σέντρα του "Ελ Μολινόν" μπροστά σε 42.000 θεατές που είχαν κατακλύσει τις κερκίδες περιμένοντας να απολαύσουν την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Οι δυο αντίπαλοι αγωνίστηκαν ως εξής:

Δ. Γερμανία (Γιούπ Ντέρβαλ): Σουμάχερ, Μπρίγκελ, Μπράιτνερ, Φέρστερ, Ντρέμλερ, Λιτμπάρσκι, Χρούμπες, Ρουμενίγκε, Μάγκατ (83' Φίσερ), Στίλικε, Καλτς.

Αλγερία (Μαχιεντίν Καλέφ & Ρασίντ Μεκλουφί): Σερμπάχ, Μερζεκάνε, Κουρίτσι, Γκουεντούζ, Μανσούρι, Φεργκάνι, Νταλέμπ, Μπελουμί, Ματζέρ (88' Λαρμπές), Ζιντάν (68' Μπενσουάλα), Άσαντ.
 
Ο Μπελουμί έχει πετύχει το 2-1 και πανηγυρίζει μπροστά από τους Μπράιτνερ και Σουμάχερ.

Οι Γερμανοί ξεκίνησαν επιθετικά, έκλεισαν τους Αλγερινούς στην περιοχή τους και δημιούργησαν ευκαιρίες με τους Ρουμενίγκε και Μπρίγκελ, χωρίς όμως να σκοράρουν. Όσο περνούσε η ώρα, η Αλγερία ισορρόπησε το ματς και άρχισε να ξεδιπλώνει γρήγορες αντεπιθέσεις. Το 0-0 του ημιχρόνου έδωσε ακόμα περισσότερη αυτοπεποίθηση στους Αλγερινούς, οι οποίοι προηγήθηκαν τελικά στο 52' με εντυπωσιακή προβολή του Ματζέρ, μετά από μια ωραία ατομική προσπάθεια του Μπελουμί. Στο 67' ο Ρουμενίγκε ισοφάρισε εκμεταλλευόμενος την ασίστ του Μάγκατ.

Εκεί φάνηκε ότι θα μπορούσε να αλλάξει η μοίρα του παιχνιδιού, όμως μόλις ένα λεπτό αργότερα, μετά από τον εξαιρετικό συνδυασμό ανάμεσα στους Νταλέμπ, Άσαντ και Μπελουμί, ο τελευταίος έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα του Σουμάχερ, δίνοντας ξανά προβάδισμα στην Αλγερία και ξεσηκώνοντας τους ουδέτερους Ισπανούς που βρίσκονταν στο "Μολινόν". Οι Γερμανοί δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν, απόλυτα αιφνιδιασμένοι από την πανέξυπνη τακτική των αντιπάλων τους και το ματς έληξε με την μεγάλη νίκη των "μαχητών της ερήμου". Ο όμιλος, πριν καλά-καλά ξεκινήσει, είχε γίνει άνω κάτω.

Ο ένας εκ των δυο προπονητών της Αλγερίας, Καλέφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "το ποδόσφαιρο δεν είναι μια ακριβής επιστήμη, κάτι που αποδείχτηκε σήμερα στο γήπεδο. Όλα έγιναν όπως τα είχαμε σχεδιάσει. Η Γερμανία είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου και αυτή είναι η πρώτη πραγματικά μεγάλη νίκη στην ιστορία της Εθνικής μας". Από τη μεριά του, ο Ντέρβαλ είπε ότι "ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πώς χάσαμε από αυτή την ομάδα. Αναγνωρίζω ότι οι Αλγερινοί ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τη δική μας κακή εμφάνιση. Ίσως κάποιοι παίκτες μου να υποτίμησαν τις ικανότητες των αντιπάλων"

.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

Την επόμενη μέρα, στο άλλο ματς της πρώτης αγωνιστικής, η Αυστρία κέρδισε 1-0 τη Χιλή. Οι Αυστριακοί είχαν πιθανότατα την καλύτερη ομάδα της ιστορίας τους, με παίκτες όπως ο Κοντσίλια, ο Πετσάι, ο Προχάσκα, ο Σάχνερ και ο Κρανκλ. Με γκολ των δυο τελευταίων κατάφεραν να κερδίσουν 2-0 τους Αλγερινούς στο "ντέρμπι" των πρωτοπόρων στη δεύτερη αγωνιστική του ομίλου, φτάνοντας έτσι τους 4 βαθμούς (σύστημα βαθμολογίας 2-1-0). Στο άλλο παιχνίδι οι Γερμανοί συνήλθαν από το κάζο και επιβλήθηκαν εύκολα 4-1 της ουραγού Χιλής με χατ τρικ του Ρουμενίγκε και ένα ακόμα τέρμα από τον Ούβε Ράιντερς.

Έτσι λοιπόν, με συμπληρωμένη και την δεύτερη αγωνιστική, η Αυστρία ήταν πρώτη με 4 βαθμούς (3-0 τέρματα), η Γερμανία δεύτερη με 2 βαθμούς και 5-3 τέρματα, η Αλγερία τρίτη με δυο βαθμούς (2-3 τέρματα) και η Χιλή τελευταία με 0 βαθμούς (1-5 τέρματα). Τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής ήταν το Αλγερία - Χιλή και το Δ. Γερμανία - Αυστρία. Οι τρεις ομάδες (Αυστρία, Γερμανία και Αλγερία) είχαν πιθανότητες πρόκρισης και μόνο οι Χιλιανοί είχαν αποκλειστεί. Το θέμα ήταν ότι οι Αλγερινοί θα έπαιζαν το δικό τους παιχνίδι μια μέρα νωρίτερα από τους Γερμανούς και τους Αυστριακούς, που θα είχαν έτσι το πλεονέκτημα να γνωρίζουν το αποτέλεσμα της Αλγερίας και κατ' επέκταση να ξέρουν τί θα χρειάζονταν οι ίδιοι ώστε να προχωρήσουν στην επόμενη φάση.

Η FIFA δεν είχε βάλει μυαλό από ανάλογες καταστάσεις που είχαν δημιουργηθεί σε προηγούμενα Μουντιάλ, με πιο πρόσφατο το Αργεντινή - Περού του 1978 και έτσι οι Αλγερινοί έπαιξαν το τελευταίο ματς του ομίλου ξεκινώντας με μειονέκτημα. Παρόλα αυτά, η αφρικανική ομάδα έδειξε για μια ακόμα φορά το ταλέντο της και προηγήθηκε 3-0 της Χιλής στο πρώτο 45λεπτο με δυο γκολ του Άσαντ και ένα του Μπενσαουλά . Η "Roja" αντέδρασε στην επανάληψη, αλλά τελικά ηττήθηκε 3-2. Η Αλγερία έφτασε τους 4 βαθμούς με 5-5 τέρματα. Αυτό σήμαινε ότι η Δ. Γερμανία, νικώντας την Αυστρία με οποιοδήποτε σκορ, θα περνούσε ως πρώτη στην επόμενη φάση. Από την άλλη μεριά, η Αυστρία, για να πάρει την πρόκριση, θα έπρεπε να μη χάσει από τους Γερμανούς με διαφορά μεγαλύτερη των δυο γκολ, ώστε να έχει καλύτερη διαφορά τερμάτων από την Αλγερία.



Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ 1-0 (25/6/1982)

24 ώρες μετά τη νίκη της Αλγερίας επί της Χιλής, Δ. Γερμανία και Αυστρία παρατάχθηκαν στη σέντρα του "Ελ Μολινόν", μπροστά σε 41.000 θεατές που κατέκλυσαν για μια ακόμα φορά το γήπεδο της Σπόρτινγκ, περιμένοντας να παρακολουθήσουν ένα δραματικό παιχνίδι, αφού με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στη βαθμολογία, το σενάριο της τριπλής ισοβαθμίας φαινόταν ως το πιο πιθανό, πράγμα που σήμαινε ότι τη λύση θα έδιναν οι διαφορές τερμάτων των τριών ομάδων. Υπήρχε φυσικά και το προηγούμενο με το "θαύμα της Κόρδοβα" στο Μουντιάλ της Αργεντινής, όταν οι Αυστριακοί είχαν κερδίσει τους Γερμανούς 3-2, στερώντας τους τον μικρό τελικό. Και ήταν αρκετοί εκείνοι που περίμεναν μια ρεβάνς από την ομάδα του Ντέρβαλ.

Όπως γράψαμε πιο πάνω, η Αλγερία, έχοντας ολοκληρώσει και τα 3 της παιχνίδια, είχε 5-5 τέρματα. Οι Γερμανοί έφτασαν στο τελευταίο ματς με 5-3 τέρματα και οι Αυστριακοί με 3-0, αφού δεν είχαν δεχθεί ακόμα γκολ. Οι δυο "γερμανόφωνοι" παρατάχθηκαν ως εξής:

Δ. Γερμανία (Γιούπ Ντέρβαλ): Σουμάχερ, Μπρίγκελ, Στίλικε, Καλτς, Φέρστερ, Μπράιτνερ, Ντρέμλερ, Μάγκατ, Ρουμενίγκε (66' Ματέους), Χρούμπες (68' Φίσερ), Λιτμπάρσκι.

Αυστρία (Φέλιξ Λάτσκε & Γκέοργκ Σμίντ): Κοντσίλια, Όμπερμαγιερ, Κράους, Ντεγκέοργκι, Πετσάι, Χάτενμπεργκερ, Σάχνερ, Προχάσκα, Κρανκλ, Χίντερμαϊερ, Βέμπερ.

Οι ενδεκάδες της Αυστρίας και της Γερμανίας πριν την έναρξη του ματς.

Οι Αυστριακοί έπαιζαν για 3 αποτελέσματα (νίκη, ισοπαλία και ήττα μέχρι 2 γκολ διαφορά), αλλά οι Γερμανοί που ήθελαν οπωσδήποτε τη νίκη, μπήκαν φουλ επιθετικά στο παιχνίδι και άρχιζαν να πιέζουν την εστία του Κοντσίλια από το πρώτο λεπτό. Στο 10' της συνάντησης η γερμανική υπεροχή επιβραβεύτηκε με το γκολ του Χρούμπες που έδωσε προβάδισμα πρόκρισης στη Δ. Γερμανία. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Ντρέμλερ έχασε την ευκαιρία για το 2-0 με το δεύτερο και τελευταίο σουτ εντός εστίας σε όλο τον αγώνα. Οι 22 αντίπαλοι έδειχναν να "σβήνουν" σιγά-σιγά καθώς περνούσαν τα λεπτά και το παιχνίδι κατέληξε σε μια από τις μεγαλύτερες παρωδίες στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Το γκολ του Χρούμπες που έκρινε την αναμέτρηση

Οι δυο ομάδες περιορίστηκαν να ανταλλάσσουν μπαλιές μεταξύ τους και όποτε διαισθάνονταν την παραμικρή απειλή, επέστρεφαν αμέσως τη μπάλα στους τερματοφύλακές τους. Ο κόσμος στις κερκίδες που ήδη από το τέλος του πρώτου ημιχρόνου άρχισε να υποψιάζεται πού ακριβώς το πήγαιναν οι δυο "γερμανόφωνοι", άρχισε να διαμαρτύρεται και να σφυρίζει τους πρωταγωνιστές της ντροπής. Με το που ξεκίνησε η επανάληψη, όποιος διατηρούσε και την παραμικρή αμφιβολία για το τί "παιζόταν", σιγουρεύτηκε ότι δεν θα έμπαινε άλλο γκολ και η Αλγερία θα έμενε εκτός συνέχειας.

"ΝΑ ΦΙΛΗΘΟΥΝ, ΝΑ ΦΙΛΗΘΟΥΝ"!!!

Οι Ισπανοί έβγαλαν τα λευκά μαντήλια και ξεκίνησαν την περίφημη "pañolada", μαζί με τα συνθήματα. Από το "fuera, fuera" (έξω, έξω) και το "Argelia, Argelia" (Αλγερία, Αλγερία) μέχρι το εκπληκτικό "que se besen, que se besen" (να φιληθούν, να φιληθούν)!!!!!!! Οι Αλγερινοί φίλαθλοι, που είχαν συνειδητοποιήσει ότι η ομάδα τους θα αποκλειόταν, κουνούσαν ισπανικά χαρτονομίσματα στον φακό της τηλεόρασης, ενώ μερικοί από αυτούς θέλησαν να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο, κάτι που τελικά αποτράπηκε από την αστυνομία. Το κράξιμο από την κερκίδα ήταν καθολικό και μόλις ο Σκωτσέζος διαιτητής Μπομπ Βάλενταϊν σφύριξε τη λήξη, οι αποδοκιμασίες στο "Ελ Μολινόν" πρέπει να ακούστηκαν μέχρι το... Οβιέδο, ενώ οι παίκτες των δυο ομάδων πήγαν στα αποδυτήρια με αστυνομική συνοδεία.



Ο τερματοφύλακας Σουμάχερ, που λίγες μέρες αργότερα θα έκανε μια από τις μεγαλύτερες αλητείες στην ιστορία των Μουντιάλ, "αφιέρωσε" εκνευρισμένος χειρονομίες στην κερκίδα, προκαλώντας την αντίδραση των ήδη εξοργισμένων φιλάθλων. Ήταν τόσο εξόφθαλμο αυτό που έγινε μέσα στον αγωνιστικό χώρο, που ο Γερμανός δημοσιογράφος της ARD και της γερμανικής ραδιοφωνίας, Έμπερχαρντ Στάνγεκ, αρνήθηκε να μεταδώσει το δεύτερο ημίχρονο, λόγω "της τραγικής εικόνας" που παρουσίαζαν οι δυο ομάδες, ενώ ο εκφωνητής της αυστριακής τηλεόρασης, Ρόμπερτ Ζέεγκερ, εξέφρασε στον αέρα "την αηδία του" για αυτό που έβλεπε και δεν δίστασε να ζητήσει από τους τηλεθεατές να κλείσουν τις τηλεοράσεις τους, ενώ στο τελευταίο δεκάλεπτο έμεινε σιωπηλός!!!

Ο Καρλ-Χάιντζ Ρουμενίγκε σε μια προσπάθειά του κατά την διάρκεια του αγώνα

Ένας από τους Γερμανούς φιλάθλους που βρισκόταν στις κερκίδες του "Μολινόν", έκαψε τη σημαία της χώρας του, διαμαρτυρόμενος για το θέαμα που είχε παρακολουθήσει. Οι επικεφαλής της αλγερινής αποστολής έστειλαν επίσημη διαμαρτυρία στην FIFA, ζητώντας την ακύρωση του αγώνα και τον αποκλεισμό Γερμανίας και Αυστρίας από τη διοργάνωση. Κάτι που προφανώς δεν έγινε δεκτό (μετά από συνεδρίαση τρεισήμισι ωρών), αφού δεν υπήρχαν συγκεκριμένοι κανονισμοί που να απαγορεύουν τον διασυρμό του αθλήματος. Όπως ήταν φυσικό, οι προπονητές της Γερμανίας και της Αυστρίας δέχθηκαν καταιγισμό ερωτήσεων στη συνέντευξη Τύπου σχετικά με το στήσιμο του αγώνα.

Ο Γιούπ Ντέρβαλ δήλωσε κυνικά "θέλαμε να προκριθούμε, όχι να παίξουμε μπάλα", ενώ ο Ματέους συμπλήρωσε "περάσαμε, μόνο αυτό μετράει". Ο γερμανικός Τύπος υποδέχτηκε με μπόλικο κράξιμο τους διεθνείς, ενώ η Bild κυκλοφόρησε με τον τίτλο "Ντροπή σας". Ο Βίλι Σουλτς, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής της Γερμανίας, χαρακτήρισε στην στήλη του τους παίκτες της Εθνικής Γερμανίας ως "γκάνγκστερ". Ο διάσημος σχολιαστής της βρετανικής ITV, Χιού Τζονς, στην περιγραφή του αγώνα, είπε τα εξής λίγο πριν την ολοκλήρωση της μετάδοσης: "Σε λίγα δευτερόλεπτα ο Βάλενταϊν θα σφυρίξει τη λήξη. Και αυτή θα είναι μια πραγματική ανακούφιση για όλους μας. Ο Μπράιτνερ για τον Μπρίγκελ και αυτός για τον Στίλικε. Ονόματα που περνούν από τη γλώσσα μου αφήνοντας μια δυσάρεστη γεύση. Και που ο διαιτητής θα έπρεπε να τους τιμωρήσει, επειδή έφεραν το ποδόσφαιρο σε τέτοια ανυποληψία. Αυτό εδώ είναι ένα από τα πιο ντροπιαστικά διεθνή παιχνίδια που έχω δει ποτέ στη ζωή μου"...

ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ!

Μια από τις ισπανικές εφημερίδες κυκλοφόρησε την επόμενη μέρα με τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Der Anschluss", παραπέμποντας στον όρο που χρησιμοποιήθηκε το 1938 για να περιγράψει την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία του Γ' Ράιχ. Μια ολλανδική εφημερίδα τιτλοφόρησε το ματς ως "ποδοσφαιρικό πορνό"! Το πιο εντυπωσιακό όμως το έκανε η τοπική εφημερίδα του Χιχόν, "El Comercio", η οποία καταχώρησε το ρεπορτάζ του παιχνιδιού στις σελίδες με τις ειδήσεις του αστυνομικού δελτίου και όχι σε αυτές με τα αθλητικά!!!

Αλγερινοί φίλαθλοι στο "Μολινόν" με ισπανικά χαρτονομίσματα!

Γενικότερα υπήρξε μια "ομερτά" από τους παίκτες και τους προπονητές των δυο ομάδων σχετικά με τη συνάντηση του "Ελ Μολινόν". Την "έσπασαν" μόνο ο Αυστριακός προπονητής Γκέοργκ Σμιντ και ο παίκτης της Γερμανίας, Χανς Πέτερ Μπρίγκελ. Ο πρώτος, αμέσως μετά τη λήξη του ματς, δήλωσε ότι "επρόκειτο για ένα ντροπιαστικό θέαμα", για να εισπράξει την οργισμένη αντίδραση του Ντέρβαλ: "Αυτή ήταν μια βαριά και σοβαρή προσβολή. Θα απαντήσουμε σε όλες τις κατηγορίες". Ο δεύτερος, χρόνια μετά, παραδέχτηκε τη συμφωνία του Χιχόν, σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αλ Ιτιχάντ", ζητώντας μάλιστα συγνώμη από τους Αλγερινούς.

Ανάμεσα σε αυτούς που αρνήθηκαν τα πάντα, ήταν και ο Αυστριακός Χανς Κρανκλ, ο οποίος μετά το τέλος του αγώνα, δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Περάσαμε στην επόμενη φάση. Και προσωπικά χέστηκα για τους Γερμανούς"! Ο εκφωνητής της αυστριακής τηλεόρασης, Ρόμπερτ Ζέεγκερ, κατήγγειλε ότι αρκετοί διεθνείς παίκτες της Αυστρίας προσπάθησαν να πείσουν τους προϊστάμενούς του να τον απολύσουν από τη θέση του. Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να συγκριθεί με τις αχαρακτήριστες, ρατσιστικές δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της αυστριακής αποστολής, Χανς Τσακ. Διαβάστε και κρίνετε...

"Όπως ήταν φυσικό, το σημερινό παιχνίδι παίχτηκε με βάση την τακτική. Αλλά αν για αυτόν τον λόγο, 10.000 γιοι της ερήμου εδώ στο γήπεδο θέλουν να πατήσουν τη σκανδάλη, αυτό απλά αποδεικνύει ότι έχουν πολύ λίγα σχολεία. Κάποιος σεΐχης βγαίνει από την έρημο, του δίνεται η άδεια να αναπνεύσει λίγο αέρα από Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από 300 χρόνια και εκείνος πιστεύει ότι μπορεί να σαλπάρει το καΐκι του"...

Η ΚΑΘΑΡΣΗ ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Το θέμα είναι ότι εκείνο το παιχνίδι μπορεί να προσέβαλλε το ίδιο το ποδόσφαιρο, όμως χρησίμευσε ώστε - επιτέλους - να αποφασίσει η FIFA την παράλληλη διεξαγωγή όλων των συναντήσεων της τελευταίας αγωνιστικής στους ομίλους των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Αυτός ο καινούργιος κανονισμός μπορεί να μην έλυσε 100% το πρόβλημα των στημένων/συμφωνημένων παιχνιδιών, όμως βοήθησε πολύ ώστε να ελαχιστοποιηθούν θλιβερά φαινόμενα, όπως εκείνο του Χιχόν ανάμεσα στη Δ. Γερμανία και την Αυστρία. Η Αλγερία, μια ομάδα που εντυπωσίασε με την απόδοσή της στα γήπεδα της Ισπανίας, αναγκάστηκε να αναχωρήσει από την Ισπανία, επιστρέφοντας 4 χρόνια αργότερα, στο Μουντιάλ του Μεξικού.

Γερμανοί και Αυστριακοί, αγκαλιασμένοι, μετά τη λήξη του αγώνα...

Η Αυστρία βρέθηκε στην επόμενη φάση σε όμιλο μαζί με την Γαλλία και την Βόρεια Ιρλανδία. Έχασε 1-0 από τους "τρικολόρ", έφερε ισοπαλία 2-2 με τους Ιρλανδούς και τελικά δεν μπόρεσε να συνεχίσει στην τετράδα. Αντίθετα, οι Γερμανοί, παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν σε δύσκολο γκρουπ, απέσπασαν λευκή ισοπαλία από τους Άγγλους, κέρδισαν 2-1 την διοργανώτρια Ισπανία και πέρασαν στα ημιτελικά, όπου αντιμετώπισαν τη Γαλλία του Πλατινί. Εκεί, στο "Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν" της Σεβίλλης, ολοκλήρωσαν την άσχημη εικόνα που άφησαν στη διοργάνωση, με το δολοφονικό χτύπημα του Σουμάχερ στον Μπατιστόν, μια ποδοσφαιρική αλητεία που έμεινε ατιμώρητη από τον Ολλανδό διαιτητή Κόρβερ και την FIFA στη συνέχεια.

Το σχόλιο του Σουμάχερ μετά από εκείνον τον αγώνα, όταν τον ενημέρωσαν ότι ο Μπατιστόν βρισκόταν στο νοσοκομείο έχοντας χάσει τρία δόντια, ήταν "αν αυτό είναι όλο κι όλο που έπαθε, θα του πληρώσω τις κορώνες", κάτι που εξόργισε όχι μόνο τους Γάλλους, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Οι Τεύτονες τελικά πλήρωσαν μαζεμένα όλα τα "ρέστα" στον τελικό της διοργάνωσης. Οι Ιταλοί τους διέλυσαν μέσα στο "Μπερναμπέου" 3-1 και δεν άφησαν μια μεγάλη σε αξία ομάδα, αλλά μικρή, όπως αποδείχτηκε, στην ηθική πλευρά, να πανηγυρίσει έναν τίτλο που θα είχε πάνω του τη σκιά του ματς με την Αυστρία και θα είχε λεκιαστεί από το αίμα του Μπατιστόν. Η "ντροπή του Χιχόν", συνεχίζει να αποτελεί στίγμα στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων και κηλίδα σε αυτήν της Εθνικής Γερμανίας.

ΠΗΓΗ: sport24.gr