Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Χανς-Πέτερ Μπρίγκελ

Ο (Δυτικο)-Γερμανός, κυρίως, αριστερός ακραίος αμυντικός Χανς-Πέτερ Μπρίγκελ (Hans-Peter Briegel), γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 1955, στο Ρόντενμπαχ μια μικρή κωμόπολη του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου, περίπου 10 χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά του Καϊζερσλάουτερν. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους Καλύτερους Αμυντικούς που ανέδειξε μεταπολεμικά το γερμανικό ποδόσφαιρο, όντας ένας από τους πλέον δημοφιλείς ποδοσφαιριστές στην εποχή του. Γρήγορος, δυνατός, με ισχυρό ταμπεραμέντο και αποφασιστικότητα στις επεμβάσεις του, αρκετές φορές στη καριέρα του κάλυψε και θέση κεντρικού αμυντικού αλλά και αμυντικού μέσου! Μεγάλωσε σε αγροτική οικογένεια και στα εφηβικά του χρόνια, ασχολήθηκε εντατικά με αθλήματα του στίβου. Άλμα εις μήκος, στο οποίο είχε ατομικό ρεκόρ 7,50 μ., άλμα τριπλούν, άλμα εις ύψος, ακοντισμό και κυρίως, έπταθλο και δέκαθλο! Σε ηλικία 17 ετών, ωστόσο, τον κέρδισε το ποδόσφαιρο, στο οποίο έκτοτε αφοσιώθηκε κερδίζοντας μάλιστα τίτλους, τόσο σε συλλογικό όσο και εθνικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια της καριέρας του.


Υπηρέτησε το ποδόσφαιρο, με βάση την φυσική του κατάσταση, την ταχύτητά του και την ακούραστη λειτουργία του, που τον καθιστούν σύμβολο του παίκτη-στρατιώτη, συμβάλλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τα μέγιστα, στον χαρακτήρα και την φήμη του γερμανικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Είχε το παρατσούκλι «Die Walz von der Pfalz» που στη κυριολεξία σημαίνει «Ο Οδοστρωτήρας από το Παλατινάτο» και αναφέρεται ακριβώς στο στυλ παιχνιδιού του που τον έκανε διάσημο, καθώς και την καταγωγή του! Ο ίδιος υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του παιξίματος χωρίς περικνημίδες, εξοπλισμό τον οποίο δεν φόρεσε ποτέ στην καριέρα του!



Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην ομάδα της γενέτειράς του, την SV Ρόντενμπαχ, το 1972. Πρωτίστως, έγινε γνωστός για τις φυσικές του δυνατότητες άλλα και για την ικανότητα στο σκοράρισμα. Εκεί τον ανακάλυψε, δύο χρόνια αργότερα, το 1974, ο τότε προπονητής της Καϊζερσλάουτερν, ο Έριχ Ρίμπεκ (Erich Ribbeck) και τον ενέταξε στα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Αρχικά, ο νεαρός άσος χρησιμοποιούνταν ως επιθετικός, όμως στις προπονήσεις φάνηκε ότι απέδιδε καλύτερα ως αριστερός αμυντικός, θέση στην οποία εν τέλει μετατοπίστηκε και καθιερώθηκε. Στις 10 Απριλίου του 1976 ντεμπουτάρισε πλάι στους επαγγελματίες της «Λάουτερν» στη Μπουντεσλίγκα, στη νίκη επί της Μπάγερν Μονάχου με 4-3.


Τις επόμενες 8 σεζόν, έως το 1984, αποτέλεσε βασικότατο στέλεχος της ενδεκάδας της Καϊζερσλάουτερν, παίζοντας συχνά και ως μέσος, δίχως πάντως να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο μαζί της. Συμμετείχε σε 240 αναμετρήσεις με τα χρώματα της «Λάουτερν» και πέτυχε 47 γκολ. Όταν το συμβόλαιό του με την Καϊζερσλάουτερν εξέπνευσε, εκείνος επέλεξε να ξενιτευτεί. Υπέγραψε στην ιταλική Ελλάς Βερόνα. Την πρώτη του σεζόν στους «τζιαλομπλού», πανηγύρισε το πρωτάθλημα, με τη συμβολή του σε αυτήν την επιτυχία να είναι σημαντικότατη! Θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας του, η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος, όπως η ιταλική «Serie A», που σε μεγάλο βαθμό θεωρείται ένα από τα πιο τεχνικά στην Ευρώπη! Την ίδια χρονιά, το 1985, ανακηρύχθηκε Καλύτερος Δυτικογερμανός Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς, βραβείο που δόθηκε για πρώτη φορά σε παίκτη που αγωνίζονταν εκτός Γερμανίας!


Παρέμεινε κάτοικος του ‘Μαρκ’Αντόνιο Μπεντεγκότι’ για άλλους 12 μήνες, καταγράφοντας συνολικά 55 εμφανίσεις και 12 τέρματα. Ακολούθως, μεταγράφηκε στην επίσης ιταλική Σαμπντόρια, την οποία βοήθησε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο να κερδίσει το ιταλικό Κύπελλο το 1988! Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, έχοντας παίξει σε 51 ματς της «Σαμπ» και έχοντας σημειώσει 9 γκολ.


Κλήθηκε και αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο ανδρικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Δυτικής Γερμανίας, τον Οκτώβριο του 1979, εναντίον της Ουαλίας για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1980. Χρίστηκε 72 φορές διεθνής και σημείωσε 4 τέρματα. Αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης το 1980 και πήρε μέρος επίσης σε 2 Παγκόσμια Κύπελλα, στα οποία ήταν και στα 2 φιναλίστ, στα ισπανικά γήπεδα το 1982, χάνοντας με 1-3 από την Ιταλία και στα μεξικάνικα, το 1986, χάνοντας με 2-3 από την Αργεντινή! Βρέθηκε στο βασικό σχήμα όλων των αγώνων αλλά και στους τελικούς και των τριών αυτών διοργανώσεων! Ήταν πάλι βασικός και στους αγώνες που έδωσε η Δυτική Γερμανία,  στα γαλλικά γήπεδα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού  Πρωταθλήματος του 1984.


Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, στον τελικό της διοργάνωσης, ήταν αυτός που ανέτρεψε τον Μπρούνο Κόντι (Bruno Conti), νωρίς στο πρώτο ημίχρονο! Το πέναλτι εκτελέστηκε από τον Αντόνιο Καμπρίνι (Antonio Cabrini) και χάθηκε για τους Ιταλούς,  που τελικά κατέκτησαν το Κύπελλο. Στον τελικό του 1986, όταν μετά το αρχικό 2-0 της Αργεντινής, με μια επική ανατροπή η Γερμανία ισοφάρισε τον αγώνα, όλοι πίστεψαν ότι τελικά θα επικρατήσουν! Όταν 3 λεπτά μετά την ισοφάριση του Ρούντι Φέλερ (Rudi Völler) και 7 λεπτά πριν την λήξη του αγώνα, είχαν βγει όλοι στην επίθεση, ο ίδιος έμεινε μόνος του στο κέντρο του γηπέδου. Όταν έγινε η πάσα του Ντιέγκο Μαραντόνα (Diego Armando Maradona) προς τον Χόρχε Μπουρουτσάγα (Jorge Burruchaga), δίστασε προς στιγμή να κινηθεί γρήγορα προς τα εμπρός, ώστε να βγάλει τον Αργεντίνο μεσοεπιθετικό οφσάιντ. Αυτός ο δισταγμός λειτούργησε ως μπούμερανγκ για τους Δυτικογερμανούς, δίνοντας στον Μπουρουτσάγα την ευκαιρία να επιτεθεί. Ο Αργεντίνος ξεχύθηκε στην επίθεση και ο Μπρίγκελ προσπάθησε να τον προλάβει σε μια απελπισμένη προσπάθεια. Δεν τα κατάφερε, με συνέπεια να δεχτούν το τρίτο και καθοριστικό τέρμα!


Αφού κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, ασχολήθηκε για πολλά χρόνια με την προπονητική. Διετέλεσε προπονητής γερμανικών (FC Γκλάρους, SV Εντενκόμπεν, Βάτενσαϊντ) και τουρκικών συλλόγων (Μπεσικτάς, Τραμπζονσπόρ, Ανκαραγκιουτσού), αλλά και των εθνικών συγκροτημάτων της Αλβανίας (η μακροβιότερη, για μια τετραετία, 2002-2006) και του Μπαχρέιν. Το 1996 ανέλαβε αθλητικός διευθυντής της Καϊζερσλάουτερν, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 1997, όταν διαφώνησε με τον τότε προπονητή της ομάδας, τον Ότο Ρεχάγκελ (Otto Rehhagel), σε θέματα εξουσίας της ομάδας. Επέστρεψε αργότερα ως διευθυντής αλλά ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο. Σήμερα, αρθρογραφεί σε εφημερίδες και παράλληλα σχολιάζει ποδοσφαιρικούς αγώνες για την τηλεόραση.


PALMARES

Περίοδος: Σύλλογος, Συμμετοχές (Γκολ)

Εφηβική καριέρα
  • ·         1972–1974: SV Rodenbach
  • ·         1974/75: 1. Fußball-Club Kaiserslautern


Επαγγελματική καριέρα
  • ·         1975–1984: 1. Fußball-Club Kaiserslautern, 240 (47)
  • ·         1984–1986: Hellas Verona Football Club, 55 (12)
  • ·         1986–1988: Unione Calcio Sampdoria, 51 (9)

Σύνολο καριέρας: 346 (68)

Διεθνής
  • ·         1979–1986: Δυτική Γερμανία, 72 (4)


Προπονητική καριέρα
  • ·         1989–1992: Fussballclub Glarus
  • ·         1992–1994: Spielvereinigung 1920 Edenkoben
  • ·         1994/95: Sportgemeinschaft 09 Wattenscheid
  • ·         1999–2000: Beşiktaş Jimnastik Kulübü[
  • ·         2001/02: Trabzonspor Kulübü[
  • ·         2002–2006: Αλβανία
  • ·         200607: Μπαχρέιν
  • ·         2007: Makina Kimya Endüstrisi Ankaragücü Spor Kulübü


Τίτλοι
Συλλογικοί
Με την Hellas Verona
  • ·         Πρωτάθλημα Ιταλίας: 1984/85


Με τη Sampdoria
  • ·         Κύπελλο Ιταλίας: 1987/88


Διεθνείς
Με τη Δυτική Γερμανία
  • ·         Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: 1980
  • ·         Παγκόσμιο Κύπελλο: φιναλίστ: 2 (1982, 1986)


Προσωπικές Διακρίσεις
  • ·         Καλύτερος ποδοσφαιριστής Δυτικής Γερμανίας: 1985



ΠΗΓΗ: balleto.gr